Saturday, April 17, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Grillujemy zdrowo

Grillujemy zdrowo

Autorzy blogu kulinarnego Gotowanie z Pasją oraz książki Kipi kasza specjalnie dla „Miasta Kobiet” przygotowali sesję grillową w zdrowym wydaniu.

mk_grill_01

Mandarynkowe udka z kaczki

Składniki na 4 porcje:
4 kacze udka
3 szklanki soku z mandarynek
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
2 duże mandarynki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyć i osuszyć udka, naciąć ich skórę kilkoma skośnymi nacięciami. Sok z mandarynek wymieszać z przyprawami, doprawić go szczyptą soli i pieprzu, a potem zalać nim udka i zostawić w lodówce na minimum 12 godz. Wyjąć udka na co najmniej 30 min przed grillowaniem, aby się ogrzały, odsączyć z marynaty (nie wylewać jej!) i grillować ok. 20 min z każdej strony na złoty kolor. Podczas grillowania skrapiać udka co jakiś czas marynatą, aby były soczyste. Mandarynki pokroić w plasterki i zapiec na grillu, aż do powstania charakterystycznego paseczka od kratki grillowej. Podawać upieczone udka z plastrami mandarynki.

Przepisy – Paweł Łukasik, zdjęcia – Grzegorz Targosz
gotowaniezpasja.pl/
kipikasza.pl/

OKLADKA-65-Beata-Sadowska200pxmateriał pochodzi z nr 3/2015

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach