Saturday, September 25, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Grillujemy zdrowo

Grillujemy zdrowo

Autorzy blogu kulinarnego Gotowanie z Pasją oraz książki Kipi kasza specjalnie dla „Miasta Kobiet” przygotowali sesję grillową w zdrowym wydaniu.

Autorzy blogu kulinarnego Gotowanie z Pasją oraz książki Kipi kasza specjalnie dla „Miasta Kobiet” przygotowali sesję grillową w zdrowym wydaniu.

gotowanie-pieczarki

Pieczarki nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami, parmezanem i pietruszką

Składniki na 4 porcje:
12 dużych pieczarek
12 suszonych pomidorów z oleju
1 pęczek natki pietruszki
100 g parmezanu
½ szklanki nieprażonej (białej) kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól, pieprz

Przygotowanie:
Oczyścić pieczarki i usunąć nóżki. Drobno pokroić nóżki pieczarek oraz suszone pomidory. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać. Zetrzeć parmezan. Wymieszać z kaszą posiekane nóżki pieczarek, suszone pomidory, natkę pietruszki oraz parmezan, dodać 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Kapelusze pieczarek posmarować resztą oliwy, nadziać je farszem i grillować przez kilka minut do czasu, aż parmezan się roztopi.

gotowanie

Kalafior z nutą orientu

Składniki na 4 porcje:
1 kalafior
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masali
2 cytryny
sól

Przygotowanie:
Z kalafiora usunąć głąb i pokroić go w plastry o grubości 1 cm. Wymieszać oliwę z przyprawami oraz szczyptą soli, zalać tak uzyskaną marynatą pokrojony kalafior i odstawić na 15 min, aby się zamarynował. Grillować przez 3 min z każdej strony (na półtwardo). Podawać z przekrojoną cytryną, którą też można przez chwilę grillować, aby zyskała „pieczony” smak.

gotowanie-pstrag

Pstrąg w szynce łososiowej

Składniki na 4 porcje:
4 pstrągi
24 plastry szynki łososiowej
4 łyżki oleju
2 pęczki natki pietruszki
2 cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyć i oczyścić pstrągi, usunąć skrzela i oczy. Posolić i popieprzyć wnętrze ryb, i nadziać pokrojonymi plasterkami cytryny oraz natką pietruszki. Obłożyć pstrągi z obu stron plastrami szynki łososiowej (po 3 plasterki na każdy bok pstrąga), posmarować oliwą i grillować z każdej strony przez 10-15 min. Podawać z cytryną, aby można było skropić rybę sokiem.
mk_grill_01

Mandarynkowe udka z kaczki

Składniki na 4 porcje:
4 kacze udka
3 szklanki soku z mandarynek
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
2 duże mandarynki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyć i osuszyć udka, naciąć ich skórę kilkoma skośnymi nacięciami. Sok z mandarynek wymieszać z przyprawami, doprawić go szczyptą soli i pieprzu, a potem zalać nim udka i zostawić w lodówce na minimum 12 godz. Wyjąć udka na co najmniej 30 min przed grillowaniem, aby się ogrzały, odsączyć z marynaty (nie wylewać jej!) i grillować ok. 20 min z każdej strony na złoty kolor. Podczas grillowania skrapiać udka co jakiś czas marynatą, aby były soczyste. Mandarynki pokroić w plasterki i zapiec na grillu, aż do powstania charakterystycznego paseczka od kratki grillowej. Podawać upieczone udka z plastrami mandarynki.

Przepisy – Paweł Łukasik, zdjęcia – Grzegorz Targosz
gotowaniezpasja.pl/
kipikasza.pl/

OKLADKA-65-Beata-Sadowska200pxmateriał pochodzi z nr 3/2015

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach