Dania z dyni na Halloween
Zupa dyniowo-kokosowa i dynia z pieca - potrawy idealne na obiad w Halloween, ale nie tylko!

Przepis na Halloween - dynia pieczona, fot. Knorr
Dawno temu dynia kojarzona była z potępionymi duszami, dziś jest nieodzownym symbolem Halloween. Jednak przede wszystkim dynia to owoc mający wiele wartości odżywczych, jest bogaty w witaminy i niskokaloryczny.

Przepis na Halloween - dynia pieczona, fot. Knorr
Dynia idealnie nadaje się na jesienne posiłki kiedy tak bardzo potrzeba nam dodatkowej energii. Co więcej potrawy z dyni nie tylko dobrze smakują, ale też ładnie się prezentują, dlatego można nimi mile zaskoczyć gości.
Miłośnikom oryginalnej kuchni na pewno przypadnie do gustu zupa dyniowo-kokosowa, do której idealnym uzupełnieniem będzie drugie danie w postaci dyni z pieca.
Zupa dyniowo-kokosowa
Składniki:
60 dag. miąższu dyni
3 szalotki
1 dymka
2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
Bulionetka bulion drobiowy Knorr
Garść kolendry
Pieprz
Przygotowanie:
Szalotki podsmażamy na oleju. Następnie obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Następnie wykorzystując Bulionetkę Knorr przygotowujemy 0,5 litra bulionu.
W dużym naczyniu, na wolnym ogniu mieszamy mleko kokosowe i bulion. Następnie dodajemy dynię, kolendrę i szalotki. Doprawiamy solą i gotujemy, aż dynia będzie miekka. Potem dodajemy sos rybny i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypujemy pieprzem i dymką.
Dynia z pieca:
Składniki:
1 kilogram dyni
200 ml. jogurtu typu grecki
1 łyżeczka mielonego kminu
Szczypta papryki ostrej
Szczypta soli morskiej
Szczypta pieprzu
Oliwa z oliwek
Czosnkowy sos sałatkowy Knorr
Przygotowanie:
Dynię obieramy i oczyszczamy z nasion, następnie kroimy na niezbyt grube plastry w formie pół-księżyców. Kawałki dyni układamy na blasze, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem śniadaniowym, skrapiamy delikatnie oliwą, solimy, pieprzymy oraz posypujemy ostrą papryką. Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni ustawionego na termoobieg. Pieczemy około 30 minut, aż dynia zmięknie. Piekarnik przełączamy na opiekanie z górnej grzałki na ostatnie 5 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos miieszając jogurt z 1 łyżką oliwy, łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Dynię podajemy z zimnym sosem jogurtowym.