Dania w pół godziny
Gar Anonim Hanny Bakuły to oryginalna i zabawna książka kucharska dla osób, które mają mało czasu na gotowanie. Przygotowanie dań, nie powinno według autorki zajmować więcej niż pół godziny.

Gar Anonim Hanna Bakuła / fot. materiał prasowy
Gar Anonim Hanny Bakuły to oryginalna i zabawna książka kucharska dla osób, które mają mało czasu na gotowanie. Przygotowanie dań, nie powinno według autorki zajmować więcej niż pół godziny.
Niektóre przepisy są proste i bardzo łatwe, inne nieco trudniejsze. Książka, a właściwie album, bo oprócz przepisów są tu ilustracje Hanny Bakuły, składa się z 5 części. Dla osób dokładnych są bardzo precyzyjne przepisy z całego świata. Dla tych co gotują z wyobraźnią jest część druga, dopuszczająca pewien luz w mieszaniu składników. Potem mamy zupy cioci Pelagii, czyli staromodne, aczkolwiek bardzo oryginalne, receptury. Kuchnia Hani Bani to zabawne przepisy dla dzieci, które lubią mieszać w garnkach. Ostatnia część to zbiór anegdot związanych z jedzeniem.
Pieczone chili z fetą i estragonem
– 2 opakowania 200 g fety
– 2 łyżeczki oliwy
– 2 łyżeczki chili
– 1/2 łyżki suszonego estragonu
Nagrzać piec do 200 stopni, a jak z wiatrakiem to 180 stopni. Położyć fetę na dwóch kawałkach folii aluminiowej, wystarczających do zapakowania plasterka. Polać ser oliwą, posypać ziołami i chili, zapakować i piec 10 minut. Podawać z podgrzanym chlebem pita albo grzankami z bułki.