Friday, April 25, 2025
Home / Kuchnia  / 20 lat włoskiej kuchni w sercu Krakowa

20 lat włoskiej kuchni w sercu Krakowa

Powstała na początku lat 90. na krakowskim Rynku Głównym, a jej otwarciu patronował Piotr Skrzynecki. Dziś włoska restauracja "Da Pietro" obchodzi jubileusz 20-lecia istnienia.

Da Pietro

Restauracja "Da Pietro" słynie ze swojej bogatej i wyszukanej Karty Win

Powstała na początku lat 90. na krakowskim Rynku Głównym, a jej otwarciu patronował Piotr Skrzynecki. Od początku w tym samym miejscu, prowadzona niezmiennie przez dwójkę tych samych właścicieli, dbających o włoski charakter i jakość serwowanych potraw. Restauracja „Da Pietro” właśnie obchodzi jubileusz 20-lecia istnienia.

Da Pietro

Restauracja "Da Pietro" w tym roku świętuje swoje 20 lecie

„Da Pietro” po przetłumaczeniu na polski to swojsko brzmiące „U Piotra”. Swoją nazwę lokal zawdzięcza Piotrowi Skrzyneckiemu, który na początku lat 90. był częstym gościem nowopowstałej wówczas restauracji.

Poza Skrzyneckim, „Da Pietro” zyskało w tamtym czasie popularność także wśród reszty krakowskiej bohemy artystycznej, związanej z Piwnicą pod Baranami.

Grono gości szybko zaczęło powiększać się o krakowian oraz turystów. Duża w tym zasługa zarówno samej kuchni (bazującej głównie na oryginalnych włoskich składnikach), jak i dogodnej lokalizacji w samym sercu Krakowa.

Restauracja jest również prekursorem szerzenia kultury picia wina w Krakowie, a wśród koneserów jest znana ze swej szerokiej i świetnie dobranej oferty trunków, pochodzących z dwudziestu regionów Włoch, Polski oraz z całego świata. Kartę win „Da Pietro” docenił m.in. Tomasz Kurzeja, redaktor magazynu „Wino”, który określił ją jako jedną z najciekawszych i najlepiej skomponowanych ofert winiarskich wśród krakowskich restauracji.

Da Pietro

Restauracja "Da Pietro" słynie ze swojej bogatej i wyszukanej Karty Win

RECEPTA NA DŁUGOWIECZNOŚĆ

„Da Pietro” było jedną z pierwszych prywatnych restauracji w Krakowie, a zarazem jedną z nielicznych, która od tamtych czasów przetrwała aż do dziś. Wnętrza piwnic Kamienicy Hetmańskiej, w której mieści się lokal, odwiedziło jak dotąd ponad dwa miliony gości.

Elżbieta Nowosad, która od samego początku prowadzi restaurację razem z Mirosławem Jaxą-Kwiatkowskim, recepty długowieczności swojego biznesu doszukuje się w wielu czynnikach, wykraczających znacznie poza dobrą kuchnię i sprzyjającą lokalizację: Wszystkiego nieustannie doglądamy sami. Mirek sprawuje pieczę nad stale powiększającą się kartą win. Z kolei ja mam pod kontrolą wszystko, co dzieje się w restauracji – począwszy od kontaktów z dostawcami, poprzez pracę kucharza czy kelnerów, skończywszy na zadowoleniu klientów, o co również bardzo często pytam osobiście. Restauracja to okręt, który bez obecności kapitana na pokładzie w najlepszym wypadku dryfuje, a w najgorszym (i najczęstszym) idzie na dno.

Da Pietro

Kuchnia restauracji "Da Pietro" oparta jest głównie na oryginalnych włoskich składnikach

KLIMAT I LUDZIE

Przez dwadzieścia lat istnienia, „Da Pietro” miało okazję gościć wiele znaczących postaci ze świata sportu, kultury czy polityki. Niektórzy z nich do dziś pozostają stałymi klientami restauracji, wypowiadając się na jej temat w ciepłych słowach.

Częstym gościem restauracji jest np. Jerzy Dudek – bramkarz, wielokrotny reprezentant Polski. Odpowiednia dieta to bardzo ważny element w karierze sportowca, przez co często muszę odmawiać sobie różnych słodkości i innych kalorycznych rzeczy – tłumaczy Dudek. Jednak z drugiej strony, czerpanie przyjemności z jedzenia także stanowi istotną część mojego życia, dlatego zwykle,  gdy jestem w Krakowie, odwiedzam  „Da Pietro”, które cenię sobie głównie ze względu na doskonałą kuchnię.

Wśród stałych gości „Da Pietro” często można spotkać także popularną podróżniczkę i dziennikarkę, Martynę Wojciechowską. Jak sama mówi, jej życie to ciągłe podróże, w związku z czym zna kuchnie praktycznie całego świata, jednak będąc w Krakowie, zawsze zagląda do „Da Pietro”: Jestem zwolenniczką nieustannego odkrywania i poznawania nowych zakątków świata, kultur, a co za tym idzie, także nowych smaków. Jednocześnie, jako wielka entuzjastka kuchni włoskiej, na tym polu nie mam już zbytniej potrzeby eksperymentowania. Cenię sobie restauracje, które znam od lat, co do których mogę być pewna, że w żaden niemiły sposób niczym mnie nie zaskoczą. Odwiedzając „Da Pietro”, za każdym razem wiem, że wracam do miejsca, w którym mogę oczekiwać przyjaznej, wręcz rodzinnej atmosfery oraz włoskiej kuchni na niezmiennym, bardzo wysokim poziomie.

Dobrą kuchnię chwali sobie również znany polski kabareciarz, Marcin Daniec, który wraz z żoną obchodził tu 10. rocznicę ślubu. Jak mówi, „Da Pietro” to restauracja, w której kucharze zawsze spełniają jego rozmaite życzenia kulinarne, a świetny klimat i wspaniali ludzie dodatkowo wpływają na wyjątkowość tego miejsca.

Da Pietro

Restauracja "Da Pietro" to nie tylko kuchnia, ale przede wszystkim klimat i ludzie

APETYT NA WIĘCEJ

Dwadzieścia lat temu, w przededniu otwarcia restauracji, nad Krakowem latał samolot, z którego rozrzucane były ulotki reklamowe. Pomysłodawcą tamtej akcji był Piotr Skrzynecki.

Czasy się zmieniają, jednak „Da Pietro” nadal stara się zaskakiwać swoich klientów. Z okazji jubileuszu, na przełomie marca i kwietnia dla odwiedzających restaurację przygotowany zostanie konkurs, w którym oprócz zaproszeń, do wygrania będą niespodzianki związane z winem i włoską kuchnią.

Ponadto z okazji 20-lecia restauracja szykuje dla swoich klientów jeszcze jedną niespodziankę – karta win już wkrótce poszerzy się o pozycje z własnej krakowskiej winnicy, umiejscowionej na stokach Srebrnej Góry u podnóża klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach.

Warto również zaglądać na profil „Da Pietro” na Facebooku, gdzie na bieżąco pojawiają się informacje o jubileuszowych atrakcjach.

 

„Da Pietro” – Kraków, Rynek Główny 17  tel.: 12 422 32 79 www.dapietro.pl

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ