Czym zastąpić papier do pieczenia? Dowiedz się więcej!
Lubisz się popisać w kuchni? To przeczytaj
Czy można zastąpić papier do pieczenia? Można, tylko po co?! Do pieczenia potrzebujemy czegoś, co wykazuje odporność na wysokie temperatury i dzięki swojej powierzchni nie przywiera do ciast. Dzięki temu każdy wypiek należycie wyrośnie, zachowa swoje walory smakowe i estetyczny wygląd. Z naszego artykułu dowiesz się czym zastąpić papier do pieczenia, ale również, dlaczego warto z niego korzystać przygotowując smaczne wypieki. Zapraszamy!
Papier do pieczenia – idealny do wypieków?
Papier do pieczenia jest odporny na wysokie temperatury. W praktyce oznacza to nie tylko, że jest bezpieczny dla przygotowywanego posiłku i nie wchodzi z nim w reakcje, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu. Bardzo ważne jest to, że papier do pieczenia nie zapali się w piekarniku i nie spowoduje pożaru ani utraty naszego wypieku. Jest odporny na wysokie temperatury nawet do 220 stopni Celsjusza. Posiada także właściwości nieprzywierające, co czyni go idealnym sposobem na wypieki – po prostu doskonale nadaje się do pieczenia. Do tego przecież został stworzony! Co jednak zrobić, gdy papieru do pieczenia chwilowo nam zabraknie?
Czym zastąpić taki papier?
Czasem w czasie przygotowywania wypieków okazuje się, że papieru zabrakło. Co wtedy zrobić, gdy jeszcze w dodatku wszystko jest zamknięte? Oczywiście istnieją na to sposoby. Zanim znowu wyposażymy naszą kuchnię w papier do pieczenia, alternatywnie możemy użyć:
● Folii aluminiowej – choć na dłuższą metę tego nie polecamy. Jeśli już chcemy zastosować folię aluminiową jako chwilową alternatywę dla papieru, powinniśmy wyłożyć blaszkę do ciasta w taki sposób, by zatrzymać ciepło. Matowa strona folii aluminiowej powinna znajdować się na zewnątrz, a błyszcząca do wewnątrz. Chociaż folia aluminiowa jest żaroodporna, to nie posiada ona właściwości nieprzywierających, więc warto nasmarować folię masłem w miejscu, w którym ma przylegać do naszych wypieków.
● Masło i bułka tarta –to stary i sprawdzony sposób, który stosowały nasze babcie – czyli posmarowanie blaszki masłem i posypanie jej bułką tartą. W ten sposób powstanie warstwa ochronna, dzięki której ciasto nie będzie przywierać do blaszki. Jest to sposób najbardziej ekologiczny, ale bywa problematyczny. Nie możemy wyjąć ciasta, dopóki się nie ostudzi, a blaszka może być trudna do umycia po pieczeniu.
● Folia do pieczenia – jeśli akurat posiadasz w domu folię do pieczenia, to można użyć jej do wyłożenia blaszki czy foremki przed pieczeniem. Jest również odporna na wysokie temperatury i nie przywiera do jedzenia.
Papier do pieczenia w arkuszach czy w rolce?
Tutaj musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wolimy gotowe arkusze papieru do pieczenia o określonych wymiarach, czy papier w rolce. Decyzja może być podyktowana wieloma czynnikami. Jeśli pieczemy dużo i zawsze w określonych foremkach, to najlepiej poznać ich wymiary, a następnie zamówić papier do pieczenia w arkuszach u producenta papierów i opakowań. Wyjdzie to o wiele taniej, niż zakup papieru do pieczenia w zwykłym sklepie. Jest to najlepsze wyjście również dla przedsiębiorców, którzy zajmują się pieczeniem tortów i ciast na zamówienie. Papier do pieczenia w rolce z kolei zajmie nam mniej miejsca w kuchni, ale każdorazowo będziemy musieli wycinać odpowiednie kawałki. Czasem właśnie to może być najlepszym wyjściem. Zatem wybór formy papieru do pieczenia najlepiej dopasować indywidualnie, ale wciąż pozostaje on doskonałym, (jeśli nie najlepszym) podkładem do pieczenia w piekarniku.
Artykuł napisany we współpracy z sklep.margopack.pl