Tuesday, October 26, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Czym zastąpić mleko?

Czym zastąpić mleko?

Te roślinne nie są ani trochę gorsze

Mleko w butelce

Mleko od krowy łatwo zastąpić / fot. Adobe Stock

Choć mleko krowie to bardzo zdrowy produkt, nie każdy może je pić. Powodem jest alergia na białka mleka krowiego, nietolerancja laktozy, weganizm

 

Na rynku można znaleźć wiele zamienników mleka. To napoje roślinne. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na skład. Im skład prostszy, im mniej składników, tym lepiej. Warto więc spojrzeć na ofertę mleka roślinnego ze sklepu bee.pl.

Mleko powinno zawierać dużo wapnia i białka. Trzeba też zwracać uwagę na to, by napój roślinny zawierał jak najmniej cukru.

Mleko sojowe

Jednym z najczęściej wybieranych zamienników mleka jest napój sojowy, nazywany też mlekiem sojowym. Powstaje z nasion soi. Zawiera dużą ilość cennych składników takich jak witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, lecytyna, białko. Mleka sojowe często są wzbogacane substancjami smakowymi (np. mleko czekoladowe lub waniliowe) i mogą stanowić dodatek do deserów i kawy.

Spożywanie mleka sojowego polecane jest kobietom w okresie menopauzy. Mleko to zawiera fitoestrogeny, pomagające złagodzić objawy menopauzy, np. uderzenia gorąca.

Mleko owsiane

Mleko owsiane ma lekką konsystencję. Zawiera więcej białka, niż inne mleka roślinne. Zawiera też więcej błonnika, dzięki czemu reguluje trawienie i obniża poziom cholesterolu. Ma także większą zawartość cukru i węglowodanów, niż inne rodzaje mleka roślinnego, dlatego nie jest najlepszym wyborem dla osób chorych na cukrzycę.

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe wytwarza się głównie z brązowego ryżu. Ma biały lub żółty kolor oraz lekko słodki smak. To bogactwo witamin z grupy B, A, D, zawiera też dużo wapnia. Jest niskokaloryczne, ma również niską zawartość białka i tłuszczu. Posiada właściwości hipoalergiczne, jest całkowicie bezpieczne dla osób uczulonych na soję lub na orzechy. Świetnie nadaje się do owsianek, budyniów, deserów, ciast.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego. Im bardziej dojrzały orzech, tym napój jest słodszy. Ma białą barwę oraz płynną lub kremową konsystencję. Zawiera mało białka. Stanowi dodatek do wielu dań, zwłaszcza z kuchni orientalnej.

Ten tropikalny napój można dodawać do koktajli, mrożonych kaw, deserów, wypieków, innych napojów na bazie mleka. Przeciwwskazaniem do spożywania tego mleka jest alergia na kokos. Także osoby otyłe powinny zrezygnować ze spożywania dużych ilości tego napoju.

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest droższe od innych napojów roślinnych, ale przewyższa inne napoje walorami smakowymi. Zawiera przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami i chorobami serca.

Źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach