Czym są sterole roślinne?
Wiele się słyszy o sterolach roślinnych, jednak nie wszyscy wiedzą, czym one są i jaki mają wpływ na nasze zdrowie.
Wiele się słyszy o sterolach roślinnych, jednak nie wszyscy wiedzą, czym one są i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. Zainteresowani powinni być w szczególności ci, którzy mają kłopoty z wysokim poziomem cholesterolu. Bowiem sterole roślinne pomagają obniżyć jego poziom.
Sterole roślinne, inaczej nazywane są fitosterolami (nazwa nawiązuje do ich pochodzenia phytón – z gr. roślina ) występują naturalnie w owocach, warzywach, głównie strączkowych, ziarnach (np. sezam i słonecznik), orzechach, olejach roślinnych (rzepakowym, sezamowym, arachidowym, ryżowym itp.). Stanowią one składnik budulcowy ścian roślinnych komórek.
Jakie jest działanie steroli roślinnych?
Sterole roślinne mają bardzo podobną budowę do cząsteczek cholesterolu, różnią się tylko jedną ścianą boczną. W naszym organizmie sterole walczą z cząsteczkami cholesterolu LDL (czyli złego) o przyłączenie się do wolnych receptorów. Im więcej steroli przyłączy się do receptorów, tym więcej złego cholesterolu LDL zostanie usunięte naturalnie z naszego organizmu w procesie trawiennym. Zmniejszy się również wchłanianie złego cholesterolu w organizmie.
Czy warto jeść żywność bogatą w sterole?
Owszem, żywność bogata w sterole roślinne jak najbardziej jest zdrowa i zaleca się ją włączyć do diety. Jednak liczba steroli zawartych w naturze jest zbyt niska, aby uzyskać efekt terapeutyczny. Spożywamy w diecie średnio ok. 150–400 mg steroli z naturalnych składników, co nie ma większego wpływu na spadek wchłaniania cholesterolu. W przypadku gdy zmagamy się z podwyższonym cholesterolem, musimy sięgnąć również po inne metody.
Europejskie i Polskie Towarzystwa Kardiologiczne zalecają spożywanie żywności funkcjonalnej, gdy mamy problemy z podwyższonym cholesterolem. Takie produkty żywnościowe to np. margaryny wzbogacone w sterole roślinne. Badania wykazują, że spożywanie od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie, czyli około 2–4 kromek posmarowanych margaryną ze sterolami, przyczynia się do obniżenia cholesterolu od 7 do 12,5 proc. w ciągu 2-3 tygodni[1].
[1] Dane opublikowane w Rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 686/2014, z dnia 20 czerwca 2014 r.