Kawa to produkt, który większość ludzi pije najczęściej ze względu na jej właściwości pobudzające. Warto jednak wiedzieć o tym, że kawa posiada ogromne możliwości smakowe i jeżeli ją dobrze przygotujemy, to potrafi oczarować. Jest wiele sposobów na zaparzenie kawy, a w ostatnich latach niezwykle modne stały się alternatywne metody parzenia. Dzięki takim narzędziom jak drip, chemex czy aeropress potrafimy wydobyć unikalne właściwości, jakie skrywa w sobie ziarno kawy. Dziś zaprezentujemy Wam aeropress, który bardzo łatwo zyskał światową sławę.
Czym jest aeropress?
Aeropress to małe narzędzie do parzenia kawy, które wyglądem przypomina strzykawkę i pracuje na takiej samej zasadzie. Skonstruowany jest z poliwęglanu, a składa się z trzech części – cylindra, sitka oraz tuby zakończonej gumową uszczelką. Aeropress został skonstruowany całkiem niedawno, bo w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera, a współcześnie jest tak popularny, że organizowane są mistrzostwa świata w wyciskaniu aeropressu.
Aeropress parzy kawę pod ciśnieniem oraz jest bardzo prosty w obsłudze. Dzięki jego niewielkim rozmiarom z łatwością można zabrać go ze sobą w podróż i cieszyć się zawsze wyśmienitą kawą.
Jaka kawa do aeropressu?
Do aeropressu zalecamy użytkować kawy ziarnistej, zmielonej tuż przed samym zaparzeniem. Najczęściej korzysta się z jasno palonych kaw segmentu specialty, z których aeropress wytłacza wszystkie najważniejsze właściwości smakowe. Nie jest to jednak sztywna zasada. Do parzenia w aeropressie możesz użyć swojej ulubionej kawy, z której korzystasz na co dzień.
Co jest konieczne do parzenia kawy w aeropressie?
Kupując aeropress otrzymujesz cały zestaw, w którego skład także wchodzi zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że sporo jest tych części, jednak szybko przekonasz się, że korzystanie z aeropressu nie jest wcale skomplikowaną czynnością i przysparza dużo przyjemności. Do kompletu potrzebujesz jeszcze tylko przegotowanej wody oraz młynka do kawy.
Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
Parzenie kawy w aeropressie może wyglądać na nieco trudną czynność, lecz gwarantujemy, że odnosząc się do poniższych porad, przygotujesz naprawdę świetną kawę. Wiadomo, że trening czyni mistrza, a już po paru zaparzonych kawach stanie się to dla Ciebie zwyczajem.
Liczby i proporcje dla aeropressu:
- temperatura wody – 85-94°C
- ilość kawy – 7-9 gram/100 ml wody, czyli 16-22 gram na cały aeropress
- wstępne zaparzanie, czyli preinfuzja – 50 ml wody i 30 sekund
- czas parzenia (bez przeciskania) – 120 sekund
- przeciskanie – 20-30 sekund
W pierwszej kolejności włóż papierowy filtr do sitka i przykręć je do cylindra. Połóż na naczyniu i przelej przez niego ciepłą wodę tak, żeby pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Następnie wsyp zmieloną kawę do aeropressu i wlej około 50 ml wody. Odczekaj około 30 sekund, żeby kawa mogła się otworzyć przy pierwszym kontakcie z wodą. Wlej resztę wody tj. około 200 ml i odczekaj 60-120 sekund.
Podczas parzenia możesz przemieszać kawę w cylindrze, dzięki czemu stanie się bardziej wyrazista i mocniejsza. Po upływie czasu nałóż tłok na cylinder i powoli gładkim i spokojnym ruchem rozpocznij przeciskać kawę do filiżanki bądź dzbanuszka. Kiedy usłyszysz charakterystyczny syk, skończ przeciskać i odłóż aeropress.
Podsumowanie
Osiągnięty napar jest bardzo czysty, klarowny i pozbawiony fusów. Prawidłowo zaparzona kawa przedstawi nam swój autentyczny smak i aromat, który z pewnością Cię zachwyci. Gdy nabierzesz wprawy w parzeniu aeropressu, możesz eksperymentować z wykorzystanymi proporcjami kawy, poziomem jej zmielenia lub temperaturą wody. W alternatywnych metodach parzenia najciekawsze jest to, że nawet najdrobniejsza zmiana w całym procesie może diametralnie odmienić smak naszej kawy. Jeżeli jakość kawy jest dla Ciebie ważna i lubisz zabawy w kuchni, to aeropress jest dla Ciebie idealnym urządzeniem.
Świat Ekspresów 30 sierpnia, 2019
Prosty, przejrzysty poradnik. Dzięki!