Zanim królowa Bona przywiozła i spopularyzowała w naszym kraju spożywanie ziemniaków, w kuchni staropolskiej dominowały kasze, w tym w dużej mierze kasza jęczmienna. Obecnie wykorzystywanie różnego rodzaju kasz w gastronomii przeżywa prawdziwy renesans i słusznie, bowiem są to produkty niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia. Jakie walory ukryte są w kaszy jęczmiennej? Postaramy się dzisiaj je przybliżyć!
Kasza jęczmienna nie jedno ma imię, czyli o jej rodzajach
Na początku warto zaznaczyć, że jęczmień ozimy jest bogatszy w składniki odżywcze, zatem kasza otrzymywana z tego surowca cechuje się najlepszymi właściwościami! Jeżeli chodzi już o samą kaszę jęczmienną, to we współczesnym przemyśle spożywczym wyróżnia się kilka jej odmian, które są uzależnione od stopnia obróbki ziarna oraz jego grubości. Stąd na sklepowych półkach możemy znaleźć:
• pęczak – czyli najgrubszą kaszę, którą tworzą całe, wypolerowane ziarna jęczmienia,
• kaszę jęczmienną perłową – a więc ziarna pozbawione łusek, wypolerowane i rozkruszone w trzech typach: kasza drobna, średnia i gruba,
• kaszę jęczmienną wiejską (łamaną), która posiada oczyszczone, ale niepolerowane ziarna,
•kaszę jęczmienną perłową prażoną.
Zazwyczaj większość z nas kojarzy i zna kaszę jęczmienną perłową, bowiem w polskiej kuchni jest najczęściej stosowaną odmianą!
Kasza jęczmienna perłowa naturalną „bombą witaminową”!
O prozdrowotnych właściwościach kaszy jęczmiennej można by się długo rozpisywać. Warto jednak przytoczyć te najbardziej istotne. Przede wszystkim kasza jęczmienna perłowa zawiera sporą ilość błonnika, co doskonale wpływa na perystaltykę jelit, a niski indeks glikemiczny sprawia, że jest bezpieczna dla osób borykających się z problemami o podłożu cukrzycowym.
Zawarte w niej witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witamina K mają korzystny wpływ na układ krwionośny, a minerały tj. mangan, miedź, potas, magnez, żelazo i cynk oddziałują na prawidłową kondycję fizyczną całego ciała. Spożywanie kaszy jęczmiennej ma dobroczynny wpływ również na nasze naczynia wieńcowe, ponieważ zawarta w niej niacyna (witamina PP) skutecznie pomaga obniżyć tzw. „zły cholesterol” (LDL). Jednocześnie warto wiedzieć, że kasza jęczmienna perłowa to spory zastrzyk energii, gdyż 100g produktu zawiera około 350 kcal!
Daj się zainspirować, czyli poznaj zastosowanie kulinarne kaszy jęczmiennej perłowej
Mało osób zdaje sobie sprawę, ale kasza jęczmienna jest niezwykle uniwersalna i nadaje się do przyrządzania różnorodnych dań. Jest świetną alternatywą dla ziemniaków czy ryżu, komponując się doskonale z mięsem, warzywami czy gulaszem. Nie sposób też nie wspomnieć, że kasza jęczmienna perłowa może być podstawą wielu zup, w końcu to na niej opiera się doskonale wszystkim znany, tradycyjny polski krupnik! Farsz do gołąbków czy pierogów, a może składnik zapiekanek – tak, w taki sposób również można wykorzystać kaszę jęczmienną! A czy znasz jej słodkie oblicze? Jeżeli nie to podpowiadamy, że wprost wyśmienicie smakuje z jogurtem, miodem, bakaliami czy owocami. Zasada jest jedyna, nie bój się eksperymentować w kuchni, a wyczarujesz pyszne i pożywne dania dla całej rodziny!