Czy warto zainwestować w silikonowe formy do pieczenia? Jak w nich piec?
W kuchni niezastąpione

fot. Neetu Laddha / Pexels
Silikonowe formy do pieczenia w ostatnim czasie biją rekordy popularności. Jednak już na etapie zakupu wiele osób ma mnóstwo pytań dotyczących korzystania z tych elementów. Czy trzeba je smarować tłuszczem? Jak je pielęgnować? Jaka temperatura będzie odpowiednia do pieczenia? Jeśli szukasz odpowiedzi, koniecznie przeczytaj ten tekst!
Silikonowe formy do pieczenia ‒ charakterystyka
Foremki silikonowe do pieczenia z roku na rok zbierają coraz większe grono zwolenników. Nie da się ukryć, że wystarczy raz upiec w nich jakieś słodkości, aby nie powrócić do ich klasycznych i metalowych odpowiedników. Warto również zaznaczyć, że do produkcji tych foremek wykorzystywany jest wysokiej jakości silikon kuchenny, który po pierwsze jest nietoksyczny, a po drugie ‒ jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Nawet gdy jest pod wpływem wysokiej temperatury. Ten materiał sam w sobie nie ma zapachu i co najważniejsze ‒ nie pochłania innych zapachów z zewnątrz. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby w dużej silikonowej formie upiec np. pasztet warzywny, a za kilka dni przy jego pomocy stworzyć ciasto czekoladowe. Śmiało można więc stwierdzić, że formy wykonane z tego materiału są uniwersalne.
Jest jeszcze jedna ważna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę szczególnie wtedy, gdy foremki będą już bardzo zużyte. Tego materiału nie możemy pod żadnym względem porównać do plastiku. Gdy przyjdzie czas na wymianę tych elementów, stare formy należy wyrzucić do worka ze zmieszanymi odpadami.
Do czego można je używać?
Nie sposób nie wspomnieć o tym, że silikonowe formy do pieczenia wyróżniają się przede wszystkim nieprzywierającą powłoką, wysoką odpornością termiczną i dużą elastycznością. Te wszystkie cechy sprawiają, że osoba, która piecze, może wydobyć z formy każde ciasto bez uszkadzania go. Nic więc dziwnego, że wiele osób wykorzystuje silikonowe formy podczas przygotowywania czekoladek, ciast, muffinek, babeczek, a nawet puddingów. Warto dodać, że w sklepach dostępne są także dedykowane produkty przeznaczone do wypieku chleba czy specjalne tortownice.

fot. Pexels
Forma silikonowa do pieczenia ‒ jak dbać?
Tak naprawdę nie potrzeba zbyt wielu zabiegów, aby utrzymać w czystości foremki z silikonu. Wystarczy umyć je pod bieżącą wodą z użyciem np. płynu do mycia naczyń. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobiła to za nas zmywarka. Jeśli chodzi o przechowywanie, to najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie ich np. w zamkniętej szufladzie czy szafce. Dzięki temu uchronimy te elementy przed kurzem.
Zalety silikonowych form do pieczenia
Jak już wcześniej wspomniano, formy silikonowe do pieczenia powoli wypierają te klasyczne, metalowe. Nic dziwnego, ponieważ są zdecydowanie bardziej uniwersalne. Jakie są więc główne zalety tych elementów do pieczenia?
• świetnie sprawdzą się zarówno w wysokich, jak i niskich temperaturach,
• największą zaletą jest nieprzywierająca powierzchnia, którą wystarczy delikatnie natłuścić przed pierwszym użyciem,
• można myć je w zmywarce, jednak należy pamiętać o tym, aby nie używać w tym samym czasie mocnych środków chemicznych,
• są bardzo elastyczne i dzięki temu nie sprawiają problemów podczas przechowywania (w łatwy sposób można je zwinąć),
• kolejna zaleta jest również związana z elastycznością silikonu — w tym wypadku wyjęcie ciasta z formy jest bardzo proste. Można to zrobić nawet kilka minut po wyciągnięciu wypieków z piekarnika.
Po przeczytaniu tego tekstu z pewnością wiesz już wszystko o silikonowych formach do pieczenia. Czas więc na wyzwania kulinarne i kuszące zapachem wypieki!
Ania 23 maja, 2022
Bardzo często korzystam z takich form.do pieczenia