
fot. Envato Elements
Kawa przez długi czas była traktowana przez medycynę jako używka, która może szkodzić zdrowiu. Chociaż picie kawy od dawna poprawiało nastrój i dodawało ludziom energii, to medycyna dopiero teraz zaczęła doceniać wpływ kawy na zdrowie człowieka i powoli zdejmuje przypinane kawie negatywne etykietki. Czas uznać, że za kawą stoi wiele korzyści zdrowotnych. Sprawdź, czy kawa faktycznie może zaszkodzić wątrobie!
Skąd pochodzi kawa?
Kawa pochodzi z etiopskiego regionu Kaffa. Wilgotny klimat i żyzne gleby stały się przyjaznym środowiskiem dla tej rośliny. Jej pobudzająca moc została odkryta już 2000 lat temu. Pasterze kóz zauważyli pobudzenie u zwierząt po spożyciu owoców kawowca. Od tej pory czerwone owoce mieszano z masłem i solą. Jeśli chodzi o handel kawą, to jego początki sięgają XIII wieku, gdy kupcy przywieźli jej ziarna do Jemenu. Właściwości pobudzające kawy wywoływały sporo sensacji, dlatego też przez jakiś czas była zakazana w krajach arabskich. Religia podejrzewała, że moc kawy ma związek z działaniem sił nieczystych.
Tak samo było w Europie. Gdy kawa przybyła na kontynent w XVI wieku, papież Klemens VIII osobiście musiał zapewnić, że nie ma ona nic wspólnego z Szatanem. W Polsce kawa stała się znana dopiero w XVII wieku. Miasto Gdańsk wprowadziło modę na kawę. Na początku był to napój dostępny dla lokalnych elit. Prawdziwą rewolucję na rynku kawy przyniósł wynalazek z 1936 roku, czyli kawa rozpuszczalna. Weszła ona na rynek w 1938 roku za sprawą szwajcarskiej firmy Nestlé. Kawa liofilizowana do dzisiaj nosi nazwę Nescafé. Z czasem swoje produkty rozszerzyła amerykańska marka Maxwell House. Kawowy potentat od wielu lat stosuje do promocji swoich napojów slogan „dobry do ostatniej kropli”, którego autorem miał być sam Theodore Roosevelt.
Kto może pić kawę?
Współczesna medycyna zmieniła całkowicie zdanie o kawie. Chociaż jej spożywanie powinny konsultować z lekarzem osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze krwi, to udowodniono, że kawa nie ma większego wpływu na skoki ciśnienia. Osoby, które codziennie ją spożywają, nie odczuwają w ogóle żadnych wahań ciśnienia. Przyjmuje się, że bezpieczna ilość kawy w ciągu dnia to 6 filiżanek. Każdy jednak musi samodzielnie sprawdzić, jak zareaguje na kawę i czy lepsza będzie kawa słabsza czy mocniejsza. Przesadna ilość kawy może powodować problemy z zasypaniem, kołatanie serca i rozdrażnienie. Tak więc kawosze powinni trzymać się zalecanego limitu, by mogli cieszyć się działaniem zdrowotnym kawy.
Filiżanka tego napoju potrafi znacznie poprawić nastrój i w wielu domach rozpoczyna dzień. Kawa wykazuje działanie przeciwdepresyjne (chodzi o lekkie depresje, gdyż silne stany depresyjne wymagają specjalistycznego wsparcia). Może redukować zagrożenie związane z występowanie chorób takich jak nowotwory (piersi, wątroby) i cukrzyca. Przyjmuje się, że dzięki kawie można ograniczyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona aż o 60%. Dla osób dbających o szczupłą sylwetkę odradzane jest spożywanie kawy 3w1, gdyż takowa zawiera zbyt dużą ilość cukru. To samo dotyczy osób zagrożonych cukrzycą.
Kawa a wątroba: pić czy nie pić?
Badania wykazały, że kawa chroni wątrobę przed chorobami dzięki obecności antyoksydantów. Zawiera również diterpeny. Pośrednio obniżają one ryzyko raka wątroby. Kawa może zapobiegać marskości wątroby. Duże znaczenie ma sposób przygotowywania kawy. Osoby, które mają problemy zdrowotne z wątrobą, nie powinny stosować ulepszaczy typu mleko czy śmietanka. Dla takich osób najlepszym rozwiązaniem jest kawa rozpuszczalna, co ma związek z wysoką zawartością kwasu chlorogenowego. Zamiennikiem dla kawy może być herbata.