Dlaczego ekologiczne słoiczki dla niemowląt HiPP BIO są lepszym wyborem, niż gotowanie w domu?
Dla milusińskich to co najlepsze
Od początku rozszerzania diety niemowlaka obowiązkiem jego rodziców jest zadbanie o prawidłowe żywienie dziecka. Zdrowa dieta często kojarzy nam się z domowymi posiłkami, dlatego też wielu rodziców postanawia samodzielnie przygotowywać dania dla dziecka. Ta decyzja niesie za sobą wiele trudności – zwykle okazuje się, że znalezienie ekologicznych składników najwyższej jakości i sprostanie normom żywienia niemowląt wcale nie jest takie proste. Co więcej, rodzice nie mają pewności, czy podają dziecku w pełni bezpieczne, przebadane produkty. Alternatywą dla samodzielnego gotowania są ekologiczne dania w słoiczkach dla niemowląt HiPP BIO. Poznaj ich zalety i przekonaj się, że warto zaufać potrawom dla dzieci HiPP w najwyższej jakości BIO
Słoiczki dla dzieci od HiPP – żywienie niemowląt zgodne ze schematem rozszerzania diety
Prawidłowe żywienie niemowląt i małych dzieci jest ważne dla ich zdrowia i kształtowania korzystnych nawyków żywieniowych. Odpowiednio zbilansowana dieta, dostarczająca białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i minerałów w zalecanych proporcjach, wspiera rozwój i wzrost maluchów oraz daje im energię do codziennego odkrywania świata. Żywienie najmłodszych w pierwszych miesiącach i latach życia jest tak istotne, że eksperci opracowali ramowy schemat żywienia niemowląt, zwany też schematem rozszerzania diety, w którym zawarte są najważniejsze informacje dotyczące posiłków, które powinno spożywać dziecko.
• Pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia, do diety dziecka wprowadza się pierwsze stałe posiłki o konsystencji papki, początkowo w ilości kilku łyżeczek.
• Około 7.-8. miesiąca życia maluch powinien zjadać już 2 stałe posiłki, które mogą zawierać niewielkie cząstki i kawałki.
• Pomiędzy 9. a 12. miesiącem niemowlę może zjadać 2-3 stałe dania dziennie.
• Po 12. miesiącu dziecko może jeść posiłki o dowolnej konsystencji. Powinny być to 3 posiłki główne i 2 przekąski.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotowywać posiłki dla dziecka, powinnaś przyswoić sobie zasady opisane w schemacie rozszerzania diety dziecka, poznać listę produktów zalecanych i niewskazanych w jego diecie oraz proporcje poszczególnych składników odżywczych. Musisz też pamiętać o korzystaniu z bezpiecznych składników najwyższej jakości, najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych.
Zapamiętanie tych zasad może przyprawić rodziców o zawrót głowy, a to dopiero początek – kolejnym etapem jest wprowadzenie ich w życie, które może być jeszcze trudniejsze. Na szczęście, alternatywa jest na wyciągnięcie ręki. Odpowiednio zbilansowane, bezpieczne i dostosowane do wieku oraz potrzeb rozwojowych dziecka słoiczki HiPP przeznaczone są dla maluszków już od początku rozszerzania diety. Przygotowywane są z najwyższej jakości składników BIO, dzięki czemu nie zawierają żadnych niepożądanych substancji. Słoiczki dla niemowląt HiPP mają czytelne oznaczenie wiekowe ułatwiające rodzicom wybór dania o składzie, konsystencji i pojemności dopasowanej do potrzeb i możliwości dziecka.
Ekologiczne słoiczki HiPP – dania dla niemowlaka w jakości BIO
Niemowlęta i małe dzieci powinny otrzymywać posiłki przygotowane z produktów jak najwyższej jakości. Co jednak kryje się pod słowem „jakość”? Mówiąc o składnikach najwyższej jakości mamy na myśli zdrowe, nieprzetworzone produkty, bez pozostałości metali ciężkich, pestycydów oraz nawozów sztucznych. Choć dostępna w sklepach żywność jest bezpieczna dla ludzi, to jednak może zawierać nieznaczne ilości szkodliwych substancji, dla których nie ma miejsca w diecie najmłodszych.
Niestety, znalezienie produktów, które są wolne od wszelkich, nawet śladowych ilości tych substancji bywa sporym wyzwaniem, a czasem jest po prostu niemożliwe. W końcu nie każdy z nas ma w pobliżu bio bazarek lub gospodarstwo ekologiczne, a oferta ekologicznych produktów w zwykłych sklepach jest mocno ograniczona. Z tego powodu rodzice, którzy samodzielnie przygotowują posiłki dla niemowlaka mogą być zmuszeni do długich, czasochłonnych poszukiwań producentów i dostawców żywności ekologicznej lub do pójścia na kompromis i korzystania z niecertyfikowanych produktów. Nawet zakup produktów od zaufanego rolnika nie daje 100% pewności – pestycydy, herbicydy lub sztuczne nawozy mogą przedostać się do upraw z sąsiedniego pola, zanieczyszczając je i niekorzystnie wpływając na ich jakość.
W tym momencie „na scenę” wkraczają ekologiczne słoiczki dla dzieci HiPP, których zawartość poddawana jest licznym kontrolom. Spełniają one wszelkie wymogi przewidziane przez przepisy dotyczące żywności dla niemowląt i prawo rolnictwa ekologicznego, a nawet jeszcze więcej. Normy prawne zezwalają bowiem na minimalną zawartość chemii rolnej w słoiczkach dla dzieci. HiPP jednak nie godzi się na żadne kompromisy w kwestii jakości, dlatego nie dopuszcza nawet śladowej obecności pestycydów.
W swoich zaufanych gospodarstwach, HiPP dba o odpowiednią jakość i przygotowanie gleby, stosuje płodozmian i zielone nawozy oraz wykorzystuje tylko bezpieczne, niezaprawiane chemicznie nasiona. Wszystkie owoce, warzywa i zboża rosną i dojrzewają w sposób naturalny – w swoim tempie, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Zwierzęta korzystają z przestronnych wybiegów, gdzie mogą paść się na świeżym powietrzu, otrzymują ekologiczną paszę i pozostają pod stałą opieką weterynaryjną, która jednak nie dopuszcza stosowania antybiotyków w celu przyspieszenia wzrostu. Wszystkie te starania sprawiają, że składniki trafiające do słoiczków HiPP są w pełni bezpieczne. Dodatkowo, przed dopuszczeniem ich do produkcji przechodzą ponad 260 kontroli i trafiają do zakładu produkcyjnego dopiero wtedy, kiedy nie budzą nawet najmniejszych zastrzeżeń. Wybierając słoiczki HiPP rodzice zyskują pewność, że podają dziecku zdrową, pewną i bezpieczną żywność bez żadnych, nawet śladowych pozostałości szkodliwych substancji.
>>Poznaj najwyższą jakość BIO, o którą HiPP dba już od ponad 60 lat.
Słoiczki HiPP w trosce o odpowiednio zbilansowaną dietę niemowląt i małych dzieci
Dla zdrowego rozwoju i wzrostu dzieci ważny jest również skład posiłków i proporcje poszczególnych składników. Zachowując odpowiedni stosunek wszystkich makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczu, troszcząc się o dostarczenie maluchowi witamin i minerałów w zalecanych ilościach oraz o zapewnienie codziennej dawki energii zyskujesz pewność, że Twoje dziecko otrzymuje wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju i wzrostu.
• W 5.-6. miesiącu maluch potrzebuje ok. 9 g białka i 580 kcal energii na dobę. Aż 50-55% jego zapotrzebowania kalorycznego powinny pokrywać tłuszcze, a 40-45% – węglowodany.
• Po 7. miesiącu podaż białka wzrasta do 11 g na dobę a energii – do 630 kcal. Od tej pory, aż do końca 1. roku życia, tłuszcze muszą dostarczać 40% tej energii, a węglowodany – 45-55%.
• Pod koniec 1. roku życia zapotrzebowanie kaloryczne dziecka wynosi już 740 kcal na dobę.
Choć podane wartości są jedynie orientacyjne i nie trzeba przestrzegać ich z aptekarską precyzją, to jednak są ważnymi wskazówkami dotyczącymi bilansowania diety dziecka. Podawanie dziecku posiłków zgodnych z zaleceniami ekspertów, pomaga kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, które zaprocentują w przyszłości. Należy pamiętać, by dziecko dostawało warzywa do każdego posiłku, a po 6. miesiącu otrzymywało już mięso i inne produkty zawierające żelazo. Samodzielne, prawidłowe bilansowanie posiłków i całej diety niemowlaka nie obejdzie się raczej bez wagi kuchennej i tabel wartości odżywczej. Dzięki nim można zachować przybliżone proporcje składników i wyliczyć, ile białka, węglowodanów i tłuszczu otrzymało dziecko.
Aby zaoszczędzić sobie odmierzania i przeliczania, można zaufać gotowym słoiczkom dla niemowląt HiPP. Dania w słoiczkach są przygotowywane przez ekspertów do spraw żywienia, którzy od samego początku dbają o zachowanie odpowiednich proporcji makroskładników i poszczególnych produktów spożywczych. Dzięki temu każde śniadanko, deserek i obiad dla niemowlaka mają skład dopasowany do „potrzeb” danego posiłku, np. deserek jest lekką przekąską, obiadek – pełnowartościowym, treściwym daniem.
Posiłki dla dzieci w słoiczkach – porcje i konsystencje dopasowane do potrzeb i możliwości niemowląt
Podczas przygotowywania posiłków dla niemowlaka ważne są nie tylko jakość produktów i proporcje składników, ale też wielkość porcji i konsystencja. Najmłodszym niemowlętom należy podawać gładko zmiksowane papki. Po 7. miesiącu posiłki mogą już zawierać grudki, a po 12. – być dowolnej konsystencji. W gestii rodzica leży przyrządzenie posiłku o konsystencji, która będzie dla malucha akceptowalna i zadbanie najpierw o gładkie zblendowanie dania, a później o poszatkowanie lub rozgniecenie go na odpowiednio małe kawałeczki.
Wraz z wiekiem i możliwościami dziecka zmienia się również objętość zjadanych przez nie porcji. Podczas pierwszych stałych posiłków maluch zjada zaledwie 3-4 łyżeczki puree. W zależności od apetytu, około 6.-8. miesiąca może jeść już pełną porcję obiadku, której nie trzeba będzie uzupełniać mlekiem. Mimo to, nawet ilości zjadane przez roczniaka nadal są bardzo małe, a co za tym idzie – trudne w przygotowaniu. Problematyczne jest gotowanie maleńkiej porcji na jeden raz, np. połowy marchewki, łyżki kaszy lub 20 g mięsa dla niemowlaka, a następnie jej rozdrobnienie – produkty pozostają w stopie blendera lub rozpryskują się po naczyniu.
Jeśli chcesz rozwiązać ten problem gotując większe porcje, musisz liczyć się z koniecznością ich przechowywania, najlepiej w zamrażarce. Dlaczego? Tego samego dania nie powinno się wykorzystywać przez kilka dni z rzędu – wprowadza to do diety malucha niepożądaną monotonię. Nawet zamrożony posiłek może szybko stać się nieużyteczny – na początkowym etapie dziecko szybko przechodzi od posiłków jednoskładnikowych do dwu- i trzyskładnikowych i do prostych dań, więc warzywne puree sprzed miesiąca niekoniecznie wpisze się w jego obecne potrzeby. Kiedy już uda Ci się uporać z wszystkimi trudnościami, nadal nie masz gwarancji, że danie trafi do małego brzuszka – dziecko może wypluć pierwszą łyżeczkę i odmówić dalszego jedzenia.
Możesz rozwiązać wszystkie te problemy jednym wyborem – korzystając ze słoiczków HiPP. Porcje i konsystencje produktów w słoiczkach HiPP dostosowane są do możliwości i potrzeb dzieci na różnych etapach rozwoju. Kupując słoiczek z odpowiednim oznaczeniem wiekowym zyskujesz pewność, że Twój maluch dostanie właśnie taki posiłek, jakiego potrzebuje. Co więcej, słoiczki HiPP mają różną pojemność, dlatego możesz dopasować ich wielkość do apetytu dziecka. A jeśli maluchowi akurat nie posmakuje zaproponowane danie, możesz po prostu schować je do lodówki i wyjąć z szafki inny słoiczek.
Urozmaicona dieta dziecka, dzięki bogactwu smaków – poznaj słoiczki HiPP BIO
Pierwsze lata życia i doświadczenia z poznawaniem nowych smaków i aromatów mają bardzo duże znaczenie dla budowania prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka. Wielokrotne proponowanie maluchowi różnorodnych produktów pomaga mu zaakceptować nowe smaki i urozmaicić jego dietę. Urozmaicona dieta to też mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych, większa smakowitość posiłków i brak żywieniowej monotonii. Z tego względu warto wprowadzać do diety maluszka nowe smaki wtedy, kiedy to tylko możliwe.
• Początkowo podawaj dziecku nowości w ilości 3-4 łyżeczek, zachowując około 3 dni przerwy między kolejnymi nowymi produktami.
• Na późniejszym etapie dodawaj do znanych warzyw i owoców nowe, np. jabłko i morela, marchewka i soczewica.
• Rotuj rodzaje mięsa w daniach mięsno-warzywnych, np. zamieniaj kurczaka na indyka, królika lub cielęcinę.
• Dodawaj do dań i sosów różne rodzaje warzyw i doprawiaj je przyprawami bez soli oraz ziołami.
Urozmaicenie diety dziecka bywa trudne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy dostępu do wielu świeżych owoców i warzyw. Tutaj z pomocą przychodzą mrożonki, które jednak zwykle nie są dostępne w jakości ekologicznej. Nawet w środku sezonu znalezienie lokalnych bio owoców i warzyw jest trudne, nie wspominając nawet o ekologicznych owocach egzotycznych. Te często są pryskane chemikaliami, które pomagają im zachować świeżość podczas długiego transportu.
Nasze babcie rozwiązywały wiele z tych problemów przygotowując przetwory w słoikach. Dziś do dyspozycji mamy ekologiczne słoiczki dla niemowląt HiPP, w których ukryte są warzywa i owoce BIO zebrane w szczycie sezonu i dojrzałości. Dzięki temu dziecko może otrzymywać najwyższe jakości truskawki, gruszki i cukinię o każdej porze roku. Słoiczki HiPP to też bogactwo smaków i ciekawych, czasem nieoczywistych połączeń. Jarzynki z amarantusem i słodkim batatem BIO dla 6-miesięczniaka? Kasza bulgur z warzywami, mango i kurczakiem BIO po 9. miesiącu? A może jabłka z mango i kremowym kokosem BIO po 5. miesiącu? Wszystkie te smaki i o wiele więcej znajdziesz w bogatej ofercie produktów HiPP dla niemowląt. Dzięki temu możesz każdego dnia podawać swojemu dziecku nowości i oswajać je z kolejnymi daniami.
Dania dla niemowląt w słoiczkach – bez dodatku soli, cukru, konserwantów i barwników
Podczas przygotowywania dań dla niemowląt należy pamiętać, że nie wszystkie produkty i składniki powinny znaleźć się w ich diecie. Do posiłków dla malucha nie dodajemy:
• cukru,
• soli,
• miodu,
• surowych ryb, mięsa i jaj,
• grzybów leśnych,
• serów pleśniowych,
• produktów z konserwantami i barwnikami.
Warto również zwracać uwagę na formy obróbki jedzenia. Najlepsze są: gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie oraz duszenie. Nie należy natomiast smażyć ani grillować. W związku z tym, przygotowanie jednego dania dla całej rodziny jest zwykle niemożliwe, a rodzice muszą gotować jedzenie dla malucha w oddzielnym naczyniu.
Jeśli gotowanie 2 oddzielnych obiadów to dla Ciebie za dużo, możesz wybrać gotowe dania dla dzieci HiPP, które wystarczy jedynie podgrzać przed podaniem. Ich składniki są łagodnie gotowane na parze, zachowując pełnię smaku i wyjątkowy aromat. Słoiczki HiPP są wolne od substancji konserwujących i barwników oraz nie zawierają soli ani dodanego cukru – cała ich słodycz pochodzi wyłącznie z owoców. Produkty dla niemowląt HiPP nie mają w składzie aromatów – ich zapach jest zasługą dojrzewających w słońcu owoców i warzyw.
Słoiczki HiPP BIO – zawsze pod ręką
Korzystanie z gotowych słoiczków HiPP BIO daje rodzicom ogromną wygodę i elastyczność. Produkty HiPP są łatwo dostępne – znajdziesz je w supermarketach, dyskontach oraz drogeriach. Szeroka oferta słoiczków dla niemowląt gwarantuje, że zawsze będziesz mieć z czego wybierać, a ulubione dania Twojego dziecka będą cały czas pod ręką. Wygodne, niewielkie opakowania sprawiają, że przechowywanie słoiczków jest łatwe i wymaga jedynie odrobiny miejsca w szafce. Dzięki temu możesz kupować produkty HiPP na zapas, np. korzystając z promocji. Większe zakupy warto zrobić również przed urlopem – słoiczki możesz bez problemu zapakować do torby lub walizki, by podczas rodzinnych wakacji nie przejmować się gotowaniem lub szukaniem zdrowego, bezpiecznego jedzenia dla maluszka.
Bez względu na miejsce, w którym akurat jesteście, ze słoiczkami HiPP zaserwujesz śniadanko, obiad lub deserek w kilka minut – wystarczy przełożyć danie do miseczki i podgrzać lub podać w temperaturze pokojowej. Nie musicie nawet wracać do pomieszczenia. Jogurt z owocami lub danie możesz podać dziecku na spacerze bądź na plaży.
>>Dowiedz się, jak wybierać, przechowywać i przygotowywać słoiczki dla niemowląt HiPP.
Ekologiczne słoiczki HiPP = więcej czasu dla dziecka i rodziny
Korzystanie z gotowych dań w słoiczkach ma jeszcze jedną ważną zaletę – pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, który możesz wykorzystać tak, jak tylko zechcesz. Dzięki słoiczkom HiPP nie musisz już przemierzać eko sklepów i marketów w poszukiwaniu składników bio, wyszukiwać przepisów, dopasowywać proporcji, przygotowywać dań, rozdrabniać, miksować, pakować, a później sprzątać po gotowaniu. Wystarczy, że podczas cotygodniowych zakupów dla całej rodziny wrzucisz do koszyka słoiczki HiPP i gotowe! Smaczne, ekologiczne, sprawdzone i zdrowe posiłki dla dzieci będziesz mieć zawsze pod ręką. Z ich pomocą zyskasz czas, który będziesz mogła spędzić z rodziną, sam na sam z dzieckiem lub w pojedynkę, ładując baterie i zaspokajając swoje potrzeby.
Źródła:
H. Szajewska, A. Horvath, A. Rybak, P. Socha, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://akademia.kalisz.pl/wp-content/uploads/2021/07/karmienie-piersia.stanowisko-tow.gastro.pdf
H. Szajewska i inni, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf
H. Weker, M. Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci, https://imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf