Tuesday, January 21, 2025
Home / PARTNER MK  / Dlaczego ekologiczne słoiczki dla niemowląt HiPP BIO są lepszym wyborem, niż gotowanie w domu?

Dlaczego ekologiczne słoiczki dla niemowląt HiPP BIO są lepszym wyborem, niż gotowanie w domu?

Dla milusińskich to co najlepsze

Słoiczki Hipp

fot. Pexels

Od początku rozszerzania diety niemowlaka obowiązkiem jego rodziców jest zadbanie o prawidłowe żywienie dziecka. Zdrowa dieta często kojarzy nam się z domowymi posiłkami, dlatego też wielu rodziców postanawia samodzielnie przygotowywać dania dla dziecka. Ta decyzja niesie za sobą wiele trudności – zwykle okazuje się, że znalezienie ekologicznych składników najwyższej jakości i sprostanie normom żywienia niemowląt wcale nie jest takie proste. Co więcej, rodzice nie mają pewności, czy podają dziecku w pełni bezpieczne, przebadane produkty. Alternatywą dla samodzielnego gotowania są ekologiczne dania w słoiczkach dla niemowląt HiPP BIO. Poznaj ich zalety i przekonaj się, że warto zaufać potrawom dla dzieci HiPP w najwyższej jakości BIO

 

Słoiczki dla dzieci od HiPP – żywienie niemowląt zgodne ze schematem rozszerzania diety

Prawidłowe żywienie niemowląt i małych dzieci jest ważne dla ich zdrowia i kształtowania korzystnych nawyków żywieniowych. Odpowiednio zbilansowana dieta, dostarczająca białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i minerałów w zalecanych proporcjach, wspiera rozwój i wzrost maluchów oraz daje im energię do codziennego odkrywania świata. Żywienie najmłodszych w pierwszych miesiącach i latach życia jest tak istotne, że eksperci opracowali ramowy schemat żywienia niemowląt, zwany też schematem rozszerzania diety, w którym zawarte są najważniejsze informacje dotyczące posiłków, które powinno spożywać dziecko.

 

• Pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia, do diety dziecka wprowadza się pierwsze stałe posiłki o konsystencji papki, początkowo w ilości kilku łyżeczek.

• Około 7.-8. miesiąca życia maluch powinien zjadać już 2 stałe posiłki, które mogą zawierać niewielkie cząstki i kawałki.

• Pomiędzy 9. a 12. miesiącem niemowlę może zjadać 2-3 stałe dania dziennie.

• Po 12. miesiącu dziecko może jeść posiłki o dowolnej konsystencji. Powinny być to 3 posiłki główne i 2 przekąski.

 

Jeśli chcesz samodzielnie przygotowywać posiłki dla dziecka, powinnaś przyswoić sobie zasady opisane w schemacie rozszerzania diety dziecka, poznać listę produktów zalecanych i niewskazanych w jego diecie oraz proporcje poszczególnych składników odżywczych. Musisz też pamiętać o korzystaniu z bezpiecznych składników najwyższej jakości, najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych.

 

Zapamiętanie tych zasad może przyprawić rodziców o zawrót głowy, a to dopiero początek – kolejnym etapem jest wprowadzenie ich w życie, które może być jeszcze trudniejsze. Na szczęście, alternatywa jest na wyciągnięcie ręki. Odpowiednio zbilansowane, bezpieczne i dostosowane do wieku oraz potrzeb rozwojowych dziecka słoiczki HiPP przeznaczone są dla maluszków już od początku rozszerzania diety. Przygotowywane są z najwyższej jakości składników BIO, dzięki czemu nie zawierają żadnych niepożądanych substancji. Słoiczki dla niemowląt HiPP mają czytelne oznaczenie wiekowe ułatwiające rodzicom wybór dania o składzie, konsystencji i pojemności dopasowanej do potrzeb i możliwości dziecka.

Ekologiczne słoiczki HiPP – dania dla niemowlaka w jakości BIO

Niemowlęta i małe dzieci powinny otrzymywać posiłki przygotowane z produktów jak najwyższej jakości. Co jednak kryje się pod słowem „jakość”? Mówiąc o składnikach najwyższej jakości mamy na myśli zdrowe, nieprzetworzone produkty, bez pozostałości metali ciężkich, pestycydów oraz nawozów sztucznych. Choć dostępna w sklepach żywność jest bezpieczna dla ludzi, to jednak może zawierać nieznaczne ilości szkodliwych substancji, dla których nie ma miejsca w diecie najmłodszych.

 

Niestety, znalezienie produktów, które są wolne od wszelkich, nawet śladowych ilości tych substancji bywa sporym wyzwaniem, a czasem jest po prostu niemożliwe. W końcu nie każdy z nas ma w pobliżu bio bazarek lub gospodarstwo ekologiczne, a oferta ekologicznych produktów w zwykłych sklepach jest mocno ograniczona. Z tego powodu rodzice, którzy samodzielnie przygotowują posiłki dla niemowlaka mogą być zmuszeni do długich, czasochłonnych poszukiwań producentów i dostawców żywności ekologicznej lub do pójścia na kompromis i korzystania z niecertyfikowanych produktów. Nawet zakup produktów od zaufanego rolnika nie daje 100% pewności – pestycydy, herbicydy lub sztuczne nawozy mogą przedostać się do upraw z sąsiedniego pola, zanieczyszczając je i niekorzystnie wpływając na ich jakość.

Ekologiczne słoiczki HiPP dla niemowląt i dzieci - infografika.

Infografika Partnera

W tym momencie „na scenę” wkraczają ekologiczne słoiczki dla dzieci HiPP, których zawartość poddawana jest licznym kontrolom. Spełniają one wszelkie wymogi przewidziane przez przepisy dotyczące żywności dla niemowląt i prawo rolnictwa ekologicznego, a nawet jeszcze więcej. Normy prawne zezwalają bowiem na minimalną zawartość chemii rolnej w słoiczkach dla dzieci. HiPP jednak nie godzi się na żadne kompromisy w kwestii jakości, dlatego nie dopuszcza nawet śladowej obecności pestycydów.

 

W swoich zaufanych gospodarstwach, HiPP dba o odpowiednią jakość i przygotowanie gleby, stosuje płodozmian i zielone nawozy oraz wykorzystuje tylko bezpieczne, niezaprawiane chemicznie nasiona. Wszystkie owoce, warzywa i zboża rosną i dojrzewają w sposób naturalny – w swoim tempie, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Zwierzęta korzystają z przestronnych wybiegów, gdzie mogą paść się na świeżym powietrzu, otrzymują ekologiczną paszę i pozostają pod stałą opieką weterynaryjną, która jednak nie dopuszcza stosowania antybiotyków w celu przyspieszenia wzrostu. Wszystkie te starania sprawiają, że składniki trafiające do słoiczków HiPP są w pełni bezpieczne. Dodatkowo, przed dopuszczeniem ich do produkcji przechodzą ponad 260 kontroli i trafiają do zakładu produkcyjnego dopiero wtedy, kiedy nie budzą nawet najmniejszych zastrzeżeń. Wybierając słoiczki HiPP rodzice zyskują pewność, że podają dziecku zdrową, pewną i bezpieczną żywność bez żadnych, nawet śladowych pozostałości szkodliwych substancji.

 

>>Poznaj najwyższą jakość BIO, o którą HiPP dba już od ponad 60 lat.

Słoiczki HiPP w trosce o odpowiednio zbilansowaną dietę niemowląt i małych dzieci

Dla zdrowego rozwoju i wzrostu dzieci ważny jest również skład posiłków i proporcje poszczególnych składników. Zachowując odpowiedni stosunek wszystkich makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczu, troszcząc się o dostarczenie maluchowi witamin i minerałów w zalecanych ilościach oraz o zapewnienie codziennej dawki energii zyskujesz pewność, że Twoje dziecko otrzymuje wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju i wzrostu.

 

• W 5.-6. miesiącu maluch potrzebuje ok. 9 g białka i 580 kcal energii na dobę. Aż 50-55% jego zapotrzebowania kalorycznego powinny pokrywać tłuszcze, a 40-45% – węglowodany.

• Po 7. miesiącu podaż białka wzrasta do 11 g na dobę a energii – do 630 kcal. Od tej pory, aż do końca 1. roku życia, tłuszcze muszą dostarczać 40% tej energii, a węglowodany – 45-55%.

• Pod koniec 1. roku życia zapotrzebowanie kaloryczne dziecka wynosi już 740 kcal na dobę.

Odpowiednio zbilansowana dieta niemowląt - infografika

Infografika Partnera

Choć podane wartości są jedynie orientacyjne i nie trzeba przestrzegać ich z aptekarską precyzją, to jednak są ważnymi wskazówkami dotyczącymi bilansowania diety dziecka. Podawanie dziecku posiłków zgodnych z zaleceniami ekspertów, pomaga kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, które zaprocentują w przyszłości. Należy pamiętać, by dziecko dostawało warzywa do każdego posiłku, a po 6. miesiącu otrzymywało już mięso i inne produkty zawierające żelazo. Samodzielne, prawidłowe bilansowanie posiłków i całej diety niemowlaka nie obejdzie się raczej bez wagi kuchennej i tabel wartości odżywczej. Dzięki nim można zachować przybliżone proporcje składników i wyliczyć, ile białka, węglowodanów i tłuszczu otrzymało dziecko.

 

Aby zaoszczędzić sobie odmierzania i przeliczania, można zaufać gotowym słoiczkom dla niemowląt HiPP. Dania w słoiczkach są przygotowywane przez ekspertów do spraw żywienia, którzy od samego początku dbają o zachowanie odpowiednich proporcji makroskładników i poszczególnych produktów spożywczych. Dzięki temu każde śniadanko, deserek i obiad dla niemowlaka mają skład dopasowany do „potrzeb” danego posiłku, np. deserek jest lekką przekąską, obiadek – pełnowartościowym, treściwym daniem.

Posiłki dla dzieci w słoiczkach – porcje i konsystencje dopasowane do potrzeb i możliwości niemowląt

Podczas przygotowywania posiłków dla niemowlaka ważne są nie tylko jakość produktów i proporcje składników, ale też wielkość porcji i konsystencja. Najmłodszym niemowlętom należy podawać gładko zmiksowane papki. Po 7. miesiącu posiłki mogą już zawierać grudki, a po 12. – być dowolnej konsystencji. W gestii rodzica leży przyrządzenie posiłku o konsystencji, która będzie dla malucha akceptowalna i zadbanie najpierw o gładkie zblendowanie dania, a później o poszatkowanie lub rozgniecenie go na odpowiednio małe kawałeczki.

niemowlak siedzi w foteliku próbując samodzielnie zjeść domowy posiłek

fot. Pexels

Wraz z wiekiem i możliwościami dziecka zmienia się również objętość zjadanych przez nie porcji. Podczas pierwszych stałych posiłków maluch zjada zaledwie 3-4 łyżeczki puree. W zależności od apetytu, około 6.-8. miesiąca może jeść już pełną porcję obiadku, której nie trzeba będzie uzupełniać mlekiem. Mimo to, nawet ilości zjadane przez roczniaka nadal są bardzo małe, a co za tym idzie – trudne w przygotowaniu. Problematyczne jest gotowanie maleńkiej porcji na jeden raz, np. połowy marchewki, łyżki kaszy lub 20 g mięsa dla niemowlaka, a następnie jej rozdrobnienie – produkty pozostają w stopie blendera lub rozpryskują się po naczyniu.

 

Jeśli chcesz rozwiązać ten problem gotując większe porcje, musisz liczyć się z koniecznością ich przechowywania, najlepiej w zamrażarce. Dlaczego? Tego samego dania nie powinno się wykorzystywać przez kilka dni z rzędu – wprowadza to do diety malucha niepożądaną monotonię. Nawet zamrożony posiłek może szybko stać się nieużyteczny – na początkowym etapie dziecko szybko przechodzi od posiłków jednoskładnikowych do dwu- i trzyskładnikowych i do prostych dań, więc warzywne puree sprzed miesiąca niekoniecznie wpisze się w jego obecne potrzeby. Kiedy już uda Ci się uporać z wszystkimi trudnościami, nadal nie masz gwarancji, że danie trafi do małego brzuszka – dziecko może wypluć pierwszą łyżeczkę i odmówić dalszego jedzenia.

 

Możesz rozwiązać wszystkie te problemy jednym wyborem – korzystając ze słoiczków HiPP. Porcje i konsystencje produktów w słoiczkach HiPP dostosowane są do możliwości i potrzeb dzieci na różnych etapach rozwoju. Kupując słoiczek z odpowiednim oznaczeniem wiekowym zyskujesz pewność, że Twój maluch dostanie właśnie taki posiłek, jakiego potrzebuje. Co więcej, słoiczki HiPP mają różną pojemność, dlatego możesz dopasować ich wielkość do apetytu dziecka. A jeśli maluchowi akurat nie posmakuje zaproponowane danie, możesz po prostu schować je do lodówki i wyjąć z szafki inny słoiczek.

Urozmaicona dieta dziecka, dzięki bogactwu smaków – poznaj słoiczki HiPP BIO

Pierwsze lata życia i doświadczenia z poznawaniem nowych smaków i aromatów mają bardzo duże znaczenie dla budowania prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka. Wielokrotne proponowanie maluchowi różnorodnych produktów pomaga mu zaakceptować nowe smaki i urozmaicić jego dietę. Urozmaicona dieta to też mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych, większa smakowitość posiłków i brak żywieniowej monotonii. Z tego względu warto wprowadzać do diety maluszka nowe smaki wtedy, kiedy to tylko możliwe.

 

• Początkowo podawaj dziecku nowości w ilości 3-4 łyżeczek, zachowując około 3 dni przerwy między kolejnymi nowymi produktami.

• Na późniejszym etapie dodawaj do znanych warzyw i owoców nowe, np. jabłko i morela, marchewka i soczewica.

• Rotuj rodzaje mięsa w daniach mięsno-warzywnych, np. zamieniaj kurczaka na indyka, królika lub cielęcinę.

• Dodawaj do dań i sosów różne rodzaje warzyw i doprawiaj je przyprawami bez soli oraz ziołami.

 

Urozmaicenie diety dziecka bywa trudne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy dostępu do wielu świeżych owoców i warzyw. Tutaj z pomocą przychodzą mrożonki, które jednak zwykle nie są dostępne w jakości ekologicznej. Nawet w środku sezonu znalezienie lokalnych bio owoców i warzyw jest trudne, nie wspominając nawet o ekologicznych owocach egzotycznych. Te często są pryskane chemikaliami, które pomagają im zachować świeżość podczas długiego transportu.

 

Nasze babcie rozwiązywały wiele z tych problemów przygotowując przetwory w słoikach. Dziś do dyspozycji mamy ekologiczne słoiczki dla niemowląt HiPP, w których ukryte są warzywa i owoce BIO zebrane w szczycie sezonu i dojrzałości. Dzięki temu dziecko może otrzymywać najwyższe jakości truskawki, gruszki i cukinię o każdej porze roku. Słoiczki HiPP to też bogactwo smaków i ciekawych, czasem nieoczywistych połączeń. Jarzynki z amarantusem i słodkim batatem BIO dla 6-miesięczniaka? Kasza bulgur z warzywami, mango i kurczakiem BIO po 9. miesiącu? A może jabłka z mango i kremowym kokosem BIO po 5. miesiącu? Wszystkie te smaki i o wiele więcej znajdziesz w bogatej ofercie produktów HiPP dla niemowląt. Dzięki temu możesz każdego dnia podawać swojemu dziecku nowości i oswajać je z kolejnymi daniami.

Dania dla niemowląt w słoiczkach – bez dodatku soli, cukru, konserwantów i barwników

Podczas przygotowywania dań dla niemowląt należy pamiętać, że nie wszystkie produkty i składniki powinny znaleźć się w ich diecie. Do posiłków dla malucha nie dodajemy:

 

• cukru,

• soli,

• miodu,

• surowych ryb, mięsa i jaj,

• grzybów leśnych,

• serów pleśniowych,

• produktów z konserwantami i barwnikami.

 

Warto również zwracać uwagę na formy obróbki jedzenia. Najlepsze są: gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie oraz duszenie. Nie należy natomiast smażyć ani grillować. W związku z tym, przygotowanie jednego dania dla całej rodziny jest zwykle niemożliwe, a rodzice muszą gotować jedzenie dla malucha w oddzielnym naczyniu.

 

Jeśli gotowanie 2 oddzielnych obiadów to dla Ciebie za dużo, możesz wybrać gotowe dania dla dzieci HiPP, które wystarczy jedynie podgrzać przed podaniem. Ich składniki są łagodnie gotowane na parze, zachowując pełnię smaku i wyjątkowy aromat. Słoiczki HiPP są wolne od substancji konserwujących i barwników oraz nie zawierają soli ani dodanego cukru – cała ich słodycz pochodzi wyłącznie z owoców. Produkty dla niemowląt HiPP nie mają w składzie aromatów – ich zapach jest zasługą dojrzewających w słońcu owoców i warzyw.

Słoiczki HiPP BIO – zawsze pod ręką

Korzystanie z gotowych słoiczków HiPP BIO daje rodzicom ogromną wygodę i elastyczność. Produkty HiPP są łatwo dostępne – znajdziesz je w supermarketach, dyskontach oraz drogeriach. Szeroka oferta słoiczków dla niemowląt gwarantuje, że zawsze będziesz mieć z czego wybierać, a ulubione dania Twojego dziecka będą cały czas pod ręką. Wygodne, niewielkie opakowania sprawiają, że przechowywanie słoiczków jest łatwe i wymaga jedynie odrobiny miejsca w szafce. Dzięki temu możesz kupować produkty HiPP na zapas, np. korzystając z promocji. Większe zakupy warto zrobić również przed urlopem – słoiczki możesz bez problemu zapakować do torby lub walizki, by podczas rodzinnych wakacji nie przejmować się gotowaniem lub szukaniem zdrowego, bezpiecznego jedzenia dla maluszka.

rodzice spędzają czas na zabawie ze swoją córeczką

fot. Pexels

Bez względu na miejsce, w którym akurat jesteście, ze słoiczkami HiPP zaserwujesz śniadanko, obiad lub deserek w kilka minut – wystarczy przełożyć danie do miseczki i podgrzać lub podać w temperaturze pokojowej. Nie musicie nawet wracać do pomieszczenia. Jogurt z owocami lub danie możesz podać dziecku na spacerze bądź na plaży.

 

>>Dowiedz się, jak wybierać, przechowywać i przygotowywać słoiczki dla niemowląt HiPP.

Ekologiczne słoiczki HiPP = więcej czasu dla dziecka i rodziny

Korzystanie z gotowych dań w słoiczkach ma jeszcze jedną ważną zaletę – pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, który możesz wykorzystać tak, jak tylko zechcesz. Dzięki słoiczkom HiPP nie musisz już przemierzać eko sklepów i marketów w poszukiwaniu składników bio, wyszukiwać przepisów, dopasowywać proporcji, przygotowywać dań, rozdrabniać, miksować, pakować, a później sprzątać po gotowaniu. Wystarczy, że podczas cotygodniowych zakupów dla całej rodziny wrzucisz do koszyka słoiczki HiPP i gotowe! Smaczne, ekologiczne, sprawdzone i zdrowe posiłki dla dzieci będziesz mieć zawsze pod ręką. Z ich pomocą zyskasz czas, który będziesz mogła spędzić z rodziną, sam na sam z dzieckiem lub w pojedynkę, ładując baterie i zaspokajając swoje potrzeby.

 

Źródła:

H. Szajewska, A. Horvath, A. Rybak, P. Socha, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://akademia.kalisz.pl/wp-content/uploads/2021/07/karmienie-piersia.stanowisko-tow.gastro.pdf

H. Szajewska i inni, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf

H. Weker, M. Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci, https://imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ