
fot. Unsplash
Chrupiące, słodkie, aromatyczne i niezwykle smaczne – takie są warzywa, które wyhodujesz na własnych grządkach. To, czy opłaca Ci się uprawiać w ogrodzie marchewkę, pietruszkę, cukinię, pomidory, zależy od wielu czynników. Jednak jest to zajęcie zwłaszcza dla tych, którzy chcą mieć pewność jedzenia zdrowych warzyw, wyhodowanych bez użycia szkodliwych nawozów
Ceny warzyw w sklepach
Jeśli wybierzesz się do najbliższego warzywniaka, okaże się, że kilogram marchwi, ziemniaków czy cebuli kosztuje kilka złotych. Cena ta może być jeszcze niższa, jeśli kupisz te warzywa w supermarkecie. Porównując z tymi cenami koszty zakupu ziemi, nasion, sadzonek, możesz stwierdzić, że samodzielna uprawa warzyw jest nieopłacalna. Trzeba je zasadzić, pielęgnować i zebrać, co wymaga również poświęcenia czasu. Jednak to, co sam wyhodujesz, będzie smakować nieporównywalnie lepiej niż warzywa kupione w sklepie. Oprócz tego będziesz miał też pewność, że Twoje zbiory będą ekologiczne i zdrowe. Nie zawsze możesz na to liczyć, jeśli kupujesz warzywa od anonimowych dostawców.
Na co zwrócić uwagę, wybierając warzywa do ogrodu?
Jeśli chcesz, aby uprawa warzyw w przydomowym ogródku była bardziej opłacalna i abyś mógł zbierać większe plony, to:
• wybierz gatunki, które są łatwe w uprawie i nie wymagają szczególnie troskliwej pielęgnacji czy częstego nawożenia;
• postaw na gatunki, które mają krótki okres wegetacyjny;
• zadbaj o jak najlepsze warunki do wzrostu roślin – wybierz właściwą ziemię, zainwestuj w dobre sadzonki oraz ustaw w ogrodzie tunel foliowy. Taka konstrukcja da Ci możliwość uprawy warzyw w optymalnych warunkach. W tunelu z folii jest ciepło, wilgotno i jasno, a sadzonki są chronione przed szkodnikami oraz podmuchami wiatru.
Co uprawiać w domowym ogrodzie?
Warzywa – zwłaszcza te z ekologicznych upraw – są coraz droższe. Dlatego, nawet jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem, uprawa niektórych gatunków może Ci się opłacać. Do takich warzyw należą:
• ziemniaki, cukinie, dynie – ich uprawa jest mało kłopotliwa i nie mają one dużych wymagań, jeżeli chodzi o ziemię;
• rzodkiewka i różne odmiany sałaty – można je sadzić i zbierać kilka razy w roku;
• pomidory – mimo że ich hodowanie wymaga nieco wprawy, to ich uprawa jest bardzo wydajna. Własne pomidory mają też znacznie lepszy smak niż te dostępne w sklepach;
• papryka;
• szczypiorek, cebula, koperek;
• fasolka szparagowa;
• marchew.
Zdrowe, ekologiczne warzywa są w cenie. Nie musisz ich jednak kupować – mogą one rosnąć także w Twoim ogrodzie. Wystarczy nieco wysiłku, inwestycja w dobrą ziemię i tunel foliowy, aby cieszyć się satysfakcjonującymi zbiorami.