Saturday, March 22, 2025
Home / PARTNER MK  / Czy dieta pudełkowa jest tylko dla osób, które się odchudzają?

Czy dieta pudełkowa jest tylko dla osób, które się odchudzają?

Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie, zastanówmy się skąd, bierze się fenomen cateringów dietetycznych? Analizując ostatnie badania i statystyki podawane przez WHO dowiadujemy się, że świat zalewa epidemia otyłości. Rosnące BMI jest wynikiem wielu składowych – począwszy

Dieta odchudzająca

Dieta pudełkowa/fot. materiały prasowe

Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie, zastanówmy się skąd, bierze się fenomen cateringów dietetycznych?
Analizując ostatnie badania i statystyki podawane przez WHO dowiadujemy się, że świat zalewa epidemia otyłości. Rosnące BMI jest wynikiem wielu składowych – począwszy od większej dostępności do produktów przetworzonych, przez życie w stresie, a kończąc na skrajnych informacjach, które powodują zakłopotanie i jeszcze większą presję na prowadzenie „fit życia”. W końcu, kto z nas nie słyszał o głodówkach? O detoksach, opartych na sokach albo surowych warzywach?

 

 

Catering dietetyczny stał się nijako odpowiedzią na te problemy, oferując nam gotowe dania, a następnie dowożąc je pod wskazany przez nas adres. Otrzymujemy więc wygodę, która w ujęciu prowadzonej diety jest nieoceniona.
Warto jednak zastanowić się dla kogo dedykowana jest dieta pudełkowa i czy w tej grupie znajdują się jedynie osoby będące na „redukcji”?

Nie tylko, aby się odchudzać…

No właśnie – dieta pudełkowa nie jest zarezerwowana tylko dla osób chcących zgubić kilka zbędnych kilogramów. Ta grupa odbiorców jest dość oczywista, bowiem dieta redukcyjna opiera się głównie na odpowiedniej liczbie kalorii i zbalansowanych, regularnych posiłkach. Bez wątpienia starannie dobrane mikro i makro składniki pozwolą na efektywniejsze zrzucanie nadmiaru kilogramów. Co jednak, gdy nasz cel jest inny?

Dieta dla aktywnych

Szeroką i ważną grupą odbiorczą bez wątpienia są wszyscy aktywni sportowcy – zarówno ci, wykonujący trening zawodowo, jak i ci, ćwiczący czysto hobbistycznie. Prowadzenie diety, która uzupełni ćwiczenia siłowe, wymaga jednak ogromnej wiedzy z zakresu min. dietetyki czy medycyny.
Schemat układania posiłków mówi o tym, że posiłek przed treningowy powinien opierać się głównie na węglowodanach. Dobrze również, aby jadłospis cechował się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu energia wytwarzana jest przez cały czas trwania wysiłku, a ryzyko niebezpiecznej hipoglikemii znacząco spada. Po treningu należy uzupełnić zużyty glikogen, co wymaga spożywania odpowiedniej proporcji węglowodanów i białek. Wszystko to okraszone jest starannie dobraną suplementacją [3].
Pilnowanie tych podstawowych kroków z pozoru wydaje się być łatwe, w rezultacie jednak wymaga skrupulatności i sukcesywnego pogłębiania swojej wiedzy. Gotowy catering, zarezerwowany dla osób uprawiających sport (np. catering dietetyczny Gdańsk dla aktywnych), zapewnia nie tylko o prawidłowym balansie kalorycznym, ale przede wszystkim – o prawidłowym balansie wartości odżywczych. Z naszych barków spada więc obowiązek liczenia i komponowania posiłków, a zaoszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na siłownię.

Dla zabieganych i w wiecznym „niedoczasie”

zybka przekąska zabrana z lodówki, batonik zamiast obiadu i danie „na wynos” bazujące na szybkim dostarczeniu kalorii.
Wszystkie te podstawowe błędy to wynik nieustającego braku czasu. Polacy są jednym z najbardziej pracowitych narodów na świecie, a obok 8-godzinnego trybu pracy mają jeszcze obowiązki dnia codziennego – opiekę nad potomkami, zwierzakami, a także zajęcia pozalekcyjne. W natłoku tych bodźców trudno znaleźć czas na codzienne planowanie i gotowanie zbilansowanych posiłków.
To z myślą o tych zapracowanych konsumentach, którzy wolą poświęcić swój czas na inne aktywności, sporządzona została oferta diet pudełkowych. Dowożone pod drzwi świeże, sprawdzone i przygotowane posiłki minimalizują pracę do minimum.

Aby poprawić wyniki badań

Świadomość konsumentów rośnie z roku na rok, a chęć odżywiania się w sposób racjonalny dyktowany jest przede wszystkim chęcią pozytywnego wpływania na nasze zdrowie. Niedobory witamin i minerałów to prawdziwa plaga i udręka wszystkich, niepoprawnie odżywiających się. Na liście najczęstszych niedoborów znajduje się oczywiście witamina D, która dostarczana jest wraz z promieniami słońca. Zaraz za nią znajduje się witamina B12, której niedobory dotykają głównie wegan i wegetarian (źródłem witaminy jest mięso)[1]. Jej długotrwałe niedobory powodują senność, zmęczenie, a w ostatecznym rozrachunku również depresję i trwałe zmiany neurologiczne. Analogiczne objawy występują w przypadku niedoboru żelaza. Mity i stereotypowe wierzenia nadal utrzymują, że to szpinak jest najlepszym jego źródłem. Badania i naukowcy wymieniają jednak wiele innych produktów – mięso (głównie wołowe), nać pietruszki czy chociażby buraki i ryby [2]. Jak nie pogubić się w tych informacjach?
Znajomość wszystkich niuansów oraz dostarczenie ogromu różnych składników odżywczych przyczynić się może do prawdziwego zawrotu głowy. To właśnie z tą myślą powstały cateringi, które układane są pod okiem lekarzy i dietetyków, starannie wyliczających dzienne zapotrzebowanie na dany składnik. Zresztą, przekonaj się sam, zaczynając swoje testy od ofert umieszczonych w ramach Caterobazar.

 

 

Bibliografia
[1] Zabrocka, J., & Wojszel, Z. B. (2013). Niedobór witaminy B12 w wieku podeszłym–przyczyny, następstwa, podejście terapeutyczne [Vitamin B12 deficiency in old age–causes, consequences and therapeutic approach]. Geriatria, 7, 24-32.
[2] Jędrzejczak, R. E. N. A. T. A. (2004). Żelazo i mangan w żywności. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 55, 13-20.
[3] Frączek, B., Gacek, M., & Grzelak, A. (2012). Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych w grupie sportowców wyczynowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 93(4), 817-823.

 

źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ