CZERWONO MI, CZYLI PIECZONA CZERWONA SOCZEWICA Z CZERWONYM RYŻEM
Światowy Dzień Wegetarianizmu trwa! Z tej okazji mamy dla Was jeszcze więcej wegańskich przepisów. Pieczona czerwona soczewica z czerwonym ryżem będzie idealnym pomysłem na jesienny obiad.

Barwny, jesienny, a przy tym smaczny obiad na dziś? Pieczona czerwona soczewica z czerwonym ryżem.
Światowy Dzień Wegetarianizmu trwa! Z tej okazji mamy dla Was jeszcze więcej wegańskich przepisów. Pieczona czerwona soczewica z czerwonym ryżem będzie idealnym pomysłem na jesienny obiad. Przepis pochodzi z bloga www.weganie.blogspot.com
Składniki:
-170 g czerwonej soczewicy
-190 g ugotowanego czerwonego lub brązowego ryżu (ok. 90 g – suchego)
-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki tymianku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-400 ml bulionu warzywnego
-1/2 papryczki chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 180° C. Formę do pieczenia 20×20 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. W rondelku podgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć na niej posiekane ząbki czosnku, tymianek i paprykę, ok. 2 min. Soczewicę wypłukać dokładnie i wrzucić do rondla, wszystko zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 15-20 min. Do soczewicy wsypujemy ryż, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wyłożyć na naczynie i piec 40-50 min.
Podawać można z podsmażoną cukinią – 2 małe cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i smażyć ok 5-10 min na oliwie z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem.
Całe danie ma ok. 890 kcal i 47 g białka.
Smacznego!