Friday, December 6, 2024
Home / Kuchnia  / Czerwona herbata – jakie ma właściwości i czy pomaga na odchudzanie?

Czerwona herbata – jakie ma właściwości i czy pomaga na odchudzanie?

Pu-erh – spektakularne efekty czy pic na wodę

czerwona herbata

Herbata czerwona pu-erh wspomaga kurację odchudzającą bez efektu jojo/ zdj. Canva

Czerwona herbata to znane remedium na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości kwasu galusowego i zahamowaniu lipazy trzustkowej pomaga zredukować niechciany tłuszczyk. Która czerwona herbata wspomaga odchudzanie? Jakie inne właściwości ma czerwona herbata i czy ma przeciwwskazania?

Czerwona herbata – czyli jaka?

Sprzedawcy herbaty spotykają się z różnym rodzajem surowców określanych mianem czerwonej herbaty. Osoby, które odwiedzają herbaciarnie i proszą o czerwoną herbatę, mogą mieć na myśli rooibosa, hibiskus (lub herbatę z jego dodatkiem), herbatę pu-erh lub nawet oolonga czy herbatę czarną. Nie jest to do końca kwestia niewiedzy klienta, ale zamieszania, dotyczącego klasyfikacji herbat i innych surowców np. ziół, które powszechnie nazywa się herbatami. [1]

 

Na kontrowersje związane z nazewnictwem i klasyfikacją herbat główny wpływ mają zwyczaje kulturowe i regionalizacja. Prawidłowe przydzielenie herbaty do danej grupy może różnić się w zależności od miejsca na świecie i konkretnego regionu uprawy herbaty. W Polsce i w niektórych krajach europejskich (głównie śródziemnomorskich) czerwoną herbatą nazywa się pu-erh, z kolei w Chinach, Japonii i Korei jest nią najpopularniejsza w naszym kraju herbata czarna. [1]

Oolong, pushong czy pu-erh?

Według wielu internetowych źródeł, poza pu-erh za czerwone herbaty przyjmuje się też oolongi i pushongi (oolongi aromatyzowane). Dzieje się tak prawdopodobnie ze względu na podobny proces ich powstawania. Zarówno oolongi, jak i pu-erh to herbaty, które nabierają swoistego aromatu i smaku w wyniku działania mikroorganizmów. Oolongi są częściowo utlenione i potocznie zwane półfermentowanymi, [2] z kolei pu-erh można uznać za herbaty fermentowane. [3] W rzeczywistości sposób powstawania pu-erh polega na dojrzewaniu mikrobiologicznym. Liście są zbierane i skręcane i pozostawione nawet na wiele lat. [4] Podczas ich dojrzewania zachodzi proces zbliżony do kompostowania, który nadaje herbacie pu-erh charakterystyczny, ziemisty smak. [5]

Herbata to nie zioła

W Polsce przyjęło się, że gorący napar z roślin do picia popularnie nazywa się herbatą lub herbatą ziołową. W związku z tym rooibos i hibiskus kategoryzowane jako czerwona herbata mogą być szczególnie mylące dla laików. Oba w rzeczywistości nie są herbatami (gatunkiem z rodzaju Camellia), a pochodzą od innych roślin. Rooibos jest naparem ziołowym z liści czerwonokrzewu (Aspalathus linearis), a hibiskus (Hibiscus sabdariffa), to kwiat. Oba napary charakteryzują się czerwoną barwą, stąd pomyłki w nazewnictwie. [1]

 

Może cię zainteresuje:

Co mówią o sobie rośliny? Botaniczne słowotwórstwo

Czerwona herbata – pu-erh

herbata pu-erh

Pu-erh ma kilka rodzajów, które różnią się smakiem/ zdj. Canva

 

Z uwagi na wspomniane wyżej przyjęte obyczaje, wielu specjalistów od herbaty określa jako herbatę czerwoną tylko napar pu-erh. Oolongi zaś dzielą na odrębną kategorię herbat turkusowych (niebieskich), które klasyfikują w ten sposób Chińczycy. [1]

Rodzaje Pu Erh

Herbatą pu-erh można nazwać jedynie herbatę chińską pochodzącą z prowincji Yunnan. Ciekawostką jest fakt, że nawet jeżeli herbata będzie odpowiednio przetworzona, ale nie będzie pochodziła z tego regionu, nie może nosić miana herbaty pu-erh. [3]

 

Są dwa rodzaje pu-erh: surowy – sheng i dojrzały, fermentowany – shu. [3] Sheng ma dwie odmiany: zieloną – pozbawioną fermentacji mikrobiologicznej lub poddaną jej w małym stopniu i wiekową – gdzie działanie mikroorganizmów zachodzi naturalnie przez wiele lat. Zielony sheng jest bardziej gorzki i ostry w smaku, a wiekowy łagodny i aromatyczny. Shu jest poddawany procesowi przyspieszonego starzenia wodui. Powstaje w wyniku przyspieszonego dojrzewania w warunkach podwyższonej wilgotności i temperatury z udziałem grzybów i drożdży. Pu-erh shu jest bardziej popularny w Polsce i charakteryzuje się specyficznym, ziemistym smakiem. Oba rodzaje pu-erh mogą występować w formie sypkiej – liściastej i prasowanej w różne formy np. ciastka, gniazdka, tabliczki. [3,4]

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Około 4-5 g pu-er zalej 250 ml wrzątku i zaparzaj ok. 1-3 minuty. Jedną porcję liści możesz zaparzać kilkakrotnie. Dobrą praktyką jest przepłukiwanie liści przed pierwszym parzeniem, zwłaszcza w przypadku pu-erh dojrzałych prasowanych. Ułatwia to rozdzielenie się liści i oczyszczenie ich z pyłu. Liście zalej niewielką ilością wrzątku na kilka sekund i wylej, następnie zaparz herbatę. [3]

Czerwona herbata – właściwości

herbata czerwona pu-erh

Pu Erh ma szereg właściwości korzystnych dla zdrowia/zdj. Canva

 

Czerwona herbata znana jest głównie ze swoich właściwości odchudzających, dlatego poleca się ją podczas stosowania diet redukcyjnych. Regularne picie czerwonej herbaty wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza trawienie. Pomaga rozkurczać mięśnie gładkie, łagodzi bóle brzucha i dolegliwości żołądkowe. Dodatkowo stymuluje pracę jelit i pozytywnie wpływa na ich florę bakteryjną. [6,7]

 

Przeczytaj, jak przyspieszyć metabolizm:

Zioła na odchudzanie – przyspieszenie metabolizmu

 

 

Poza działaniem sprzyjającym utracie zbędnych kilogramów pu-erh posiada szereg zalet korzystnych dla zdrowia. Na co jeszcze wpływa herbata czerwona? Właściwości detoksykujące naparu wspomagają odtruwanie organizmu. Pu-erh zawiera przeciwutleniacze, które pomagają wychwytywać toksyny i zbędne substancje. Przyczynia się to do wzmocnienia ogólnej odpornosći i wpływa pozytywnie m.in. na wątrobę. Oczyszcza ją i łagodzi skutki spożycia alkoholu, dlatego pu-erh jest znanym środkiem zaradczym na kaca.

Czerwona herbata ma zdolność do blokowania lipazy trzustkowej, co pomaga obniżać poziom cholesterolu i zmniejsza otłuszczenie organów wewnętrznych. Dodatkowo działa wzmacniająco na układ krążenia i pomaga regulować ciśnienie krwi. Pu-erh ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwalergiczne i może być wykorzystywana w leczeniu kamicy nerkowej, reumatyzmu i wczesnych stadium cukrzycy. [4,6,7]

Czerwona herbata na odchudzanie

pu-erh na odchudzanie

Jaka czerwona herbata najlepsza na odchudzanie? Oczywiście – pu-erh/zdj. Canva

 

Na co pomaga czerwona herbata? Odchudzanie przy pomocy czerwonej herbaty ściśle wiąże się z detoksem organizmu. Pu-erh ogranicza wchłanianie się tłuszczu w jelitach, w związku z czym jego duża część jest wydalana. Pomaga również spalać nagromadzone zapasy i oczyszcza organizm z toksyn obecnych w tłuszczu. Wiele substancji toksycznych pochodzi z cukru, który nie może być gromadzony w organizmie i odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Toksyny te powstają w wyniku zamiany cukru w tłuszcz, z którym później mogą być wydalone.

 

Sprawdź, jaki wpływ na odchudzanie ma len:

Siemię lniane – jakie ma zastosowania?

Detoks organizmu – czerwona herbata na odchudzanie

Czerwona herbata ma właściwości detoksykujące. Proces detoksu zwykle nie jest przyjemny i często związany jest z występowaniem dolegliwości takich jak nudności i biegunki. Jest to normalna reakcja organizmu i oznaka pozbywania się niechcianych substancji. Po oczyszczeniu się z toksyn odchudzanie nabiera rozmachu.

 

Herbaciany ekspert Rafał Przybylok znany z kanału Youtube Czajnikowy.pl w jednym ze swoich filmów przedstawił sposób na kurację odchudzającą herbatą pu-erh.

 

„Herbata czerwona na odchudzanie zadziała tylko wtedy, gdy będzie pić się ją w dużych ilościach. Podczas kuracji odchudzającej nie powinno pić się nic poza pu-erh i wodą. Nie trzeba też specjalnie zmieniać diety, ale ważne jest, by nie pić alkoholu, który neutralizuje jego działanie. Pu-erh pijemy po posiłkach. Nie może być pity na pusty żołądek, gdyż może zaburzyć gospodarkę elektrolitową”.

 

 

Jak działa pu-erh?

Czy czerwona herbata pu–erh rzeczywiście wspomaga odchudzanie? Opinie o jej działaniu na ogół są pozytywne, chociaż efekty jej stosowania bywają przesadzone. Regularne picie pu-erh sprzyja spadkom masy ciała, jednak nie osiągają one 10 kg/miesiąc. Substancje zawarte w czerwonej herbacie blokują lipazę trzustkową i żołądkową. Zahamowanie aktywności lipazy zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga w jego wydaleniu. Kwas galusowy zmniejsza otłuszczenie organów wewnętrznych i przyspiesza metabolizm. [4,7,8]

 

W przypadku diet warto wprowadzić czerwoną herbatę do swojego jadłospisu. Jej działanie będzie najskuteczniejsze w przypadku picia szklanki pół godziny po posiłku. [6]

Picie czerwonej herbaty – jakie są przeciwwskazania?

Względnie bezpiecznym napojem jest czerwona herbata. Przeciwwskazania do jej spożywania są niewielkie i dotyczą konkretnych grup np. kobiet ciężarnych czy osób chorujących na anemię, osteoporozę lub nadciśnienie. [9]

Czerwona herbata – właściwości negatywne

 

Jak na organizm działa czerwona herbata pu–erh? Właściwości negatywne spożywania tego naparu mogą wystąpić w przypadku jego nadużywania.

 

W skład herbaty pu-erh wchodzi wiele cennych składników, takich jak alkaloidy, garbniki i flawonoidy. Poza tym napar zawiera szereg niezbędnych dla zdrowia minerałów (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) i witaminę C. [4] Pomimo tego picie nadmiernych ilości czerwonej herbaty, zwłaszcza wraz z posiłkami, może być szkodliwe i powodować skutki uboczne. Zawartość niektórych składników np. kofeiny i moczopędne właściwości herbaty mają negatywny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych, które są wypłukiwane z organizmu. Z tego powodu napar herbaciany należy spożywać minimum pół godziny po posiłku. Nadmiar czerwonej herbaty może też skutkować biegunką, nudnościami i wymiotami, a nawet bólem i zawrotami głowy. [9]

Czy herbata czerwona w ciąży jest bezpieczna?

czy pu-erh w ciąży jest bezpieczna?

Kiedy jest niewskazana czerwona herbata? Pu–erh w ciąży lepiej zamienić na inny napój/ zdj. Canva

 

Czerwona herbata w ciąży nie jest wskazana. Wypłukuje ona z organizmu mikroelementy, co może zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku. Ponadto zawiera kofeinę, która podnosi ciśnienie i pobudza. [10] Ciężarnym poleca się delikatnie parzoną herbatę zieloną lub żółtą, a także niektóre zioła. W składzie mieszanek dla przyszłych mam można znaleźć np. miętę, pokrzywę, melisę, imbir i skrzyp.

 

Artykuł powstał głównie na podstawie wiedzy książkowej (Gebely T., Tea a user’s guide i Przybylok R., Czajnikowy.pl – dobra herbata) i źródeł pochodzących ze stron branżowych. Przedstawione właściwości i zastosowanie czerwonej herbaty to tylko wskazówki. Po szczegółowe informacje zasięgnij porady lekarza fitoterapeuty.

 

Źródła:
https://eherbata.pl/blog/rzecz-o-herbacie-czerwonej-273.html [1]
https://eherbata.pl/gatunkiherbat_oolong.html [2]
https://eherbata.pl/gatunkiherbat_puerh.html [3]
https://czasnaherbate.net/blog/leksykon/herbata-czerwona-pu-erh/ [4]
https://eherbata.pl/blog/o-fermentacji-herbaty-lub-o-jej-braku-276.html [5]
https://www.czajnikowy.com.pl/sklep-z-herbata/herbata-czysta/herbata-czerwona-herbata-czysta/ [6]
https://www.czajnikowy.com.pl/czerwona-herbata-wlasciwosci-odchudzanie-i-czerwona-herbata/ [7]
https://www.czajnikowy.com.pl/jak-czerwona-herbata-odchudza-badania-naukowe/ [8]
https://gemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/wlasciwosci-czerwonej-herbaty/ [9]
https://bonavita.pl/herbata-pu-erh-wlasciwosci-i-skutki-uboczne-czerwona-herbata-na-odchudzanie [10]

Z wykształcenia zielarka i florystka z zamiłowaniem do pisania. Jest prawdziwym plant freakiem. Kocha przyrodę i kontakt z naturą, dlatego w każdej wolnej chwili chodzi na piesze wędrówki po lesie i amatorsko robi zdjęcia.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ