
fot. Pixabay
Czekolady ręcznie robione to produkty, które z roku na rok cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Ręcznie robiona czekolada powstaje z najwyższej jakości składników i z dbałością o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Sprawia to, że czekolady ozdobne doskonale nadają się na prezent. Świetnie sprawdzi się jako upominek z okazji urodzin, imienin, Walentynek czy rocznicy ślubu. Z powodzeniem można ją wręczyć rodzicom, rodzeństwu, drugiej połówce czy przyjaciołom
Czym wyróżniają się ręcznie robione czekolady?
Co różni ręcznie robioną czekoladę od tej wytwarzanej przemysłowo? Słodkości tego typu są tworzone przez rzemieślników, tak zwanych chocolate makerów, którzy cały proces produkcji przeprowadzają we własnym zakresie. Tym, co wyróżnia rzemieślniczą czekoladę są najwyższej jakości składniki. Bazuje ona na starannie wyselekcjonowanych ziarnach kakaowca określanych mianem Speciality Cacao.
Do czynienia możemy mieć z trzema głównymi odmianami kakao. Pierwszą z nich jest forastero. Stanowi ona ponad 85% światowej produkcji czekolady. Głównymi producentami tej odmiany są Ghana oraz Wybrzeże Kości Słoniowej. Jest ona stosunkowo łatwa w uprawie, odporna na choroby i dająca duży plon. Czekolada powstająca z odmiany forastero jest bardzo gorzka. Wyraźnie wyczuwalny jest w niej aromat kakao oraz orzechów. To właśnie ta odmiana jest wykorzystywana do przemysłowej produkcji czekolad, jakie można najczęściej znaleźć na sklepowych półkach.
Druga z odmian kakao to criollo. Stanowi ona poniżej 5% światowej produkcji i jest najwyżej ceniona. Odmiana ta jest wymagająca w uprawie, delikatna i daje niski plon. Ziarna criollo charakteryzują się lekko czerwoną barwą, bogatym aromatem i pełnym smakiem stanowiącym połączenie wanilii, orzechów, karmelu oraz tytoniu. Nazwa tej odmiany w tłumaczeniu na język polski oznacza „lokalnego pochodzenia”. Największym producentem criollo jest Wenezuela.
Ostatnią z odmian kakao jest trinitario. Została ona wyhodowana na Trynidadzie i stanowi połączenie opisanych powyżej gatunków forastero oraz criollo.
Jaki skład mają ręcznie robione czekolady? Panuje tu zasada zgodnie z którą im mniej, tym lepiej. Godne polecenia są w szczególności czekolady rzemieślnicze zawierające wyłącznie ziarno kakaowca oraz cukier trzcinowy nierafinowany. Niekiedy w ich składzie można znaleźć także masło kakaowe tłoczone z ziaren kakao lub masło kakaowe dezodoryzowane, czyli pozbawione zapachu. Ma ono na celu upłynnienie czekolady.
Ciekawym rodzajem czekolady rzemieślniczej jest czekolada ciemno mleczna, która powstaje poprzez dodanie mleka w proszku. Sprawia to, że staje się ona mocno zagęszczona. Tym, co ją wyróżnia, jest także niewielka zawartość cukru. Czekolada tego typu charakteryzuje się mocno intensywnym smakiem.
Gdzie kupić ręcznie robioną czekoladę?
Gdzie zaopatrzyć się w najwyższej jakości słodycze rzemieślnicze? Ręcznie robiona czekolada jest oferowana między innymi przez sklep internetowy Mercado. Do wyboru jest tu wersja mleczna, deserowa, biała, bez cukru oraz premium. Tym, co łączy wszystkie ręcznie robione słodkości z asortymentu wspomnianego sklepu, jest perfekcyjna konsystencja, delikatność oraz znakomite wykończenie. Do wyboru są tu czekolady z dodatkami, takimi jak czarna porzeczka, malina, mandarynka, pistacja, aronia czy truskawka. Są one w stanie rozpieścić podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza. Czekolady ręcznie robione nie tylko doskonale smakują, lecz również elegancko się prezentują. Są one bowiem zapakowane w stylowy kartonik, co czyni z nich znakomity pomysł na upominek dla bliskiej osoby.
Jaką cenę ma ręcznie robiona czekolada?
Ręcznie robiona czekolada — jaka jest jej cena? Za najtańsze słodkości tego typu zapłacimy około 10 złotych. Koszt rzemieślniczych czekolad sięgać może niekiedy nawet kilkudziesięciu złotych. Przykładem są słodycze z dodatkiem szafranu czy czystego ekstraktu waniliowego.