Czekoladowe pierogi z serem
Szukasz pomysłu na walentynkowe danie lub deser dla bliskiej osoby? Inspiracji dostarczą Wam blogerki.
Anna Majcher z NaStole.pl www.nastole.pl tłumaczy, jak wykonać… czekoladowe pierogi. Idealny przepis na Walentynki!
Składniki:
– czekoladowe ciasto na pierogi:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki gorącej wody
– 1 łyżka oleju
– 3 łyżki kakao
nadzienie:
– 400 g mielonego twarogu
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w kulę. Jak będzie za twarde to lekko zwilżyć dłonie i zagnieść. Odstawić na ok 15 minut. Serek wymieszać z cukrem i ekstraktem. Można też dodać 1 żółtko. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki, nakładać serka i lepić pierogi. Pierogi gotować ok 2 – 4 minut od momentu wypłynięcia. Podać z bitą śmietaną, syropem klonowym, miodem, cukrem pudrem.
***
Blogerka o przepisie:
To mocno czekoladowe pierogi z delikatnym kremowym serkiem białym. Można je również przygotować ze świeżymi owocami, np. z malinami albo truskawkami. Łasuchom polecam podanie pierogów na deser lub kolację i koniecznie z bitą śmietaną.
Zapraszamy: www.nastole.pl