Sunday, January 19, 2025
Home / PARTNER MK  / Czarna herbata – ogólna charakterystyka

Czarna herbata – ogólna charakterystyka

A ty? Czym częstujesz swoich gości?

Herbata

Tradycyjnie podawana czarna herbata / fot. Pixabay

Czarna herbata to jeden z najbardziej popularnych naparów w Polsce i nie tylko. Jest ona popularna i bardzo często pita również na całym świecie, głównie w Ameryce Północnej. Mało kto wie, że posiada właściwości prozdrowotne. Czy czarna herbata jest więc zdrowa? Jakie ma właściwości? Koniecznie sprawdź, dlaczego warto pić czarną herbatę

 

Czarna herbata

Czarna herbata pozyskiwana jest z młodych liści, pączków liściowych bądź też delikatnych i chudych łodyżek ‒ głównie krzewu Camellia sinensis, z odmiany assamskiej lub chińskiej. Zebrane liście, pączki lub łodyżki poddawane są więdnięciu oraz skręcaniu. Następny etap polega na poddaniu ich pełnej fermentacji, tj. enzymatycznemu procesowi przemian związków organicznych, które prowadzą do utleniania katechinowych polifenoli oraz wysuszenia. W składzie czarnej herbaty znajduje się około 300 różnorodnych substancji. Są to głównie polifenole, tj. garbniki, alkaloidy purynowe, związki białkowe, witaminy, składniki mineralne czy olejki eteryczne, a także fluor oraz mangan. Czarna herbata zawiera w swoim składzie także kwasy organiczne, związki pektynowe, związki żywiczne oraz węglowodany.

Czy czarna herbata jest zdrowa? Właściwości prozdrowotne

Czarna herbata jest jednych z najsłynniejszych i najstarszych naparów na świecie. Niegdyś była produktem leczniczym, następnie zaczęła towarzyszyć buddyjskim mnichom podczas medytacji. Zaczęto ją również uważać za napój, który ma dodać chińskim rolnikom energii oraz sił do pracy. Współcześnie jedni piją czarną herbatę jako zamiennik kawy, inni sięgają po nią ze względu na walory smakowe. Badania pokazują, iż picie czarnej herbaty jest zdrowe i wykazują jej prozdrowotne właściwości. Jakie właściwości ma czarna herbata?

 

•  Dzięki polifenolom zawartym w czarnej herbacie, jest ona napojem przeciwutleniającym. Przeciwutleniacze wykazują działanie hamujące wytwarzanie wolnych rodników, zmniejszają ryzyko zachorowań na różnorodne choroby np. raka oraz hamują proces starzenia się.

•  Zawiera flawonoidy, które także mają wpływ na spowolnienie procesu starzenia się oraz neutralizują wolne rodniki. Dodatkowe, wzmacniają naczynia krwionośne.

•  Wykazuje właściwości odkażające. Zaleca się picia naparu z czarnej herbaty podczas leczenia zatrucia pokarmowego.

•  Alkaloidy purynowe w niej zawarte determinują jej działanie na układ nerwowy. Czarna herbata ma więc działanie pobudzające – pobudza organizm człowieka prawie tak dobrze jak kawa.

•  Katechiny w niej zawarte obniżają poziom cholesterolu (złego cholesterolu) i chronią organizm przed miażdżycą, jak i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę czy choroby sercowo-naczyniowe.

•  Zwiększa wydolność organizmu człowieka do pracy. Wzmacnia również pracę serca oraz wentylację płuc.

•  Napar z czarnej herbaty skutecznie orzeźwia, przeciwdziała zmęczeniu oraz wprowadza w dobry nastrój. Ponadto, usprawnia procesy myślowe, zmniejsza senność.

•  Latem  świetnie nawadnia organizm a zimą idealnie rozgrzewa.

•  Wpływa bardzo korzystnie na trawienie. Zaleca się picie jej podczas spożywania ciężkostrawnych lub też tłustych posiłków.

•  Mocna czarna herbata działa ochronnie na błonę śluzową jelit oraz żołądka.

•  Fluor w niej zawarty wspiera utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej, zapobiegając paradontozie.

Czarna herbata – przeciwwskazania

Czarna herbata pita w przeciętnych ilościach, tj. zwyczajowo, jest całkowicie nieszkodliwa dla zdrowia człowieka. Skutki uboczne mogą pojawić się w momencie, kiedy dojdzie do jej nadmiernego spożywania. Czarna herbata zawiera w swoim składzie garbniki, które mogą utrudnić wchłanianie białek oraz żelaza, jak i innych pierwiastków. Ponadto zbyt częste jej picie związane jest z ryzykiem poboru większej ilości kofeiny, co może powodować nadpobudliwość, zwiększoną potliwość, niepokój czy też przyśpieszony oddech.

Zaleca się ograniczenie nadmiernego picia czarnej herbaty kobietom karmiącym piersią oraz kobietą w ciąży, niemowlętom, małym dzieciom oraz osobom starszym. Naparu z czarnej herbaty nie zaleca się także osobom z niedokrwistością, z niedoborem żelaza oraz osobom mających anemię, bądź będącym w grupie ryzyka. Z powodu występowania w niej szczawianów ostrożność powinny także zachować osoby mające zaburzenia czynności nerek lub cierpiące na kamicę nerkową.

Jak parzyć czarną herbatę?

Czarna herbata powinno być parzona nie dłużej niż 3-5 minut. W sytuacji, gdy parzona jest powyżej tego czasu, zyskuje gorzki posmak i traci część swoich właściwości. Ocenia się, ze właściwości organoleptyczne zyskuje napar czarnej herbaty po około 5 minut od zaparzenia. Napar parzony krócej (około 3 minut) wykazuje właściwości orzeźwiające i pobudzające. Powinna być pita saute, tj. bez cukru czy cytryny, imbiru bądź soku malinowego. Zaleca się, aby szklankę lub kubek (około 250 ml) zasypać 1 łyżeczką suszu z czarnej herbaty i zalać wodą o temperaturze około 98 stopni Celsjusza. Badania pokazują, iż najlepiej do parzenia nadaje się woda miękka lub średnio-twarda. Czarna herbata powinna być przechowywana w szczelnych oraz dobrze zamkniętych pojemnikach.

 Artykuł został przygotowany we współpracy z Rozkwitaj.pl.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ