Wednesday, October 16, 2024
Home / Kuchnia  / Cytrynowe ciasteczka z makiem

Cytrynowe ciasteczka z makiem

To już ostatnie chwile przed Wigilią. I ostatnie, by wykonać cytrynowe ciasteczka z makiem. Przepis mamy od autorki bloga Blue spoon www.bluespoon.pl. Pozostaje nam życzyć Wam Smacznych i Wesołych Świąt!

Cytrynowo makowe Blue spoon

Cytrynowo makowe / fot. Blue spoon

To już ostatnie chwile przed Wigilią. I ostatnie, by wykonać cytrynowe ciasteczka z makiem. Przepis mamy od autorki bloga Blue spoon www.bluespoon.pl. Pozostaje nam życzyć Wam Smacznych i Wesołych Świąt!

Cytrynowo makowe Blue spoon

Cytrynowo makowe / fot. Blue spoon

Składniki:

– 120g kremowego serka (np Bieluch)

– 4 łyżki masła (w temp. pokojowej)

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 1/2 szklanki cukru

– 1 jajko

– 1 cytryna

– 1,5 szklanka mąki

– 1 łyżka maku

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Utrzeć mikserem masło z serkiem. Dodać oba cukry, jajko, sok z cytryny i aromat waniliowy. Można odstawić mikser – nie będzie już potrzebny. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać szpatułką. Na końcu dodać mak i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem nakładać łyżką ciasto i piec ciasteczka przez ok 10-12 minut w temp. 180 C (uwaga! zezłoci się tylko spód ciasteczek więc trzeba obserwować żeby się nie przypaliły). Można posypać cukrem pudrem, można udekorować lukrem cytrynowym – a można po prostu zjeść je saute, póki ciepłe.

Zapraszamy: www.bluespoon.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ