Cytrynowe ciasteczka z makiem
To już ostatnie chwile przed Wigilią. I ostatnie, by wykonać cytrynowe ciasteczka z makiem. Przepis mamy od autorki bloga Blue spoon www.bluespoon.pl. Pozostaje nam życzyć Wam Smacznych i Wesołych Świąt!
To już ostatnie chwile przed Wigilią. I ostatnie, by wykonać cytrynowe ciasteczka z makiem. Przepis mamy od autorki bloga Blue spoon www.bluespoon.pl. Pozostaje nam życzyć Wam Smacznych i Wesołych Świąt!
Składniki:
– 120g kremowego serka (np Bieluch)
– 4 łyżki masła (w temp. pokojowej)
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 cytryna
– 1,5 szklanka mąki
– 1 łyżka maku
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Utrzeć mikserem masło z serkiem. Dodać oba cukry, jajko, sok z cytryny i aromat waniliowy. Można odstawić mikser – nie będzie już potrzebny. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać szpatułką. Na końcu dodać mak i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem nakładać łyżką ciasto i piec ciasteczka przez ok 10-12 minut w temp. 180 C (uwaga! zezłoci się tylko spód ciasteczek więc trzeba obserwować żeby się nie przypaliły). Można posypać cukrem pudrem, można udekorować lukrem cytrynowym – a można po prostu zjeść je saute, póki ciepłe.
Zapraszamy: www.bluespoon.pl