Monday, January 20, 2025
Home / POLECAMY  / Cynamonki – jak zrobić? Słodka przekąska na jesień

Cynamonki – jak zrobić? Słodka przekąska na jesień

Polacy pokochali cynamonki! Jak zrobić drożdżowe bułeczki z cynamonem w domu?

cynamonki drożdżowe

Jesień to idealna pora na cynamonki / fot. Pexels / Ea Ehn

Cynamonki. Idealne do porannej kawy, z kubkiem mleka czy na drugie śniadanie w szkolnym lunchboxie. Znikają w mgnieniu oka, bo uwielbiają je wszyscy – i mali, i duzi. Największą sławą cynamonowe bułeczki cieszą się w Stanach i na Północy Europy. I to właśnie mieszkańców Skandynawii powinnyśmy zapytać, jak zrobić cynamonki. Są tak popularne w krajach nordyckich, że doczekały się swojego święta! Już niemal od ćwierć wieku 4 października Szwedzi i Finowie obchodzą Dzień Bułeczki Cynamonowej. Zdradzimy ci coś w sekrecie – my też je kochamy! Oto nasze ulubione, sprawdzone i niezawodne przepisy na drożdżówki z cynamonem

 

Przepis na cynamonki drożdżowe

Za co kochamy cynamonki drozdzowe? Za prostotę i niewymyślne składniki. Obłędny zapach roznoszący się po całym domu. Za posmak cynamonu na języku. Maślany, puszysty jak obłoczek środek i chrupiącą, przyrumienioną skórkę. To kwintesencja comfort food: jedzenia, które koi duszę. Są proste w przygotowaniu, tanie i ze składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Mąka, masło, drożdże, mleko, cukier, jajka. I cynamon, rzecz jasna! Przepisów na drozdzowe cynamonki jest bez liku. Co kraj, to (słodki) obyczaj. I nazwa… Cynamonka drożdżowa bowiem nie jedno ma imię!

 

buleczki drozdzowe cynamonki przepis

Czy masz już ulubiony przepis na cynamonki drożdżowe? My tak!  / fot. Canva

 

Bułeczki cynamonowe, które znamy z amerykańskiej popkultury, tak zwane cinnamon rolls albo cinnamon buns, rosną w formie, „przytulone” do siebie. Dzięki temu są wyższe, bo nie rozlewają się na boki. Te puchate pyszności Amerykanie zjadają oblane lukrem albo tzw. frostingiem, czyli polewą z serka śmietankowego.

 

1.Bułeczki cynamonowe z polewą

(przepis z kanału YT Agaty Stankiewicz Sugarlady)

 

Składniki na ciasto:
Wystudzony tangzhong: 100g wody + 20g mąki
500g mąki pszennej typ 550
1 jajko L
1 żółtko
60g cukru
8g suchych drożdży
210g ciepłego mleka
0,5 łyżeczki kardamonu
80g miękkiego masła
0,5 płaskiej łyżeczki soli

 

Nadzienie:
4 łyżeczki cynamonu (nie płaskie, takie z górką)
80g miękkiego masła
100g brązowego cukru

 

Krem:
70g miękkiego masła
130g serka śmietankowego w temp. pokojowej
50g cukru pudru

 

Smarowanko:
1 żółtko
2 łyżki mleka

 

Jak przygotować bułeczki pokazuje autorka przepisu, Agata Stankiewicz Sugarlady:

 

 

Cynamonki, którymi zajadają się Skandynawowie, cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Ich nieco surowy, rustykalny wygląd potwierdza tezę, że w prostocie siła. „Europejskie” bułeczki cynamonowe zawierają zazwyczaj kardamon w cieście i są posypane cukrem perlistym.

 

W Szwecji na cynamonowe buleczki drozdzowe (cynamonki) mówi się kanelbullar (szw. kanel – cynamon). Te puchate pachnące korzennymi przyprawami drożdżówki to nieodłączny element szwedzkiej codzienności. Rytuału o nazwie fika, czyli kawowej siesty. W wolnym tłumaczeniu „przerwa na kawę”, a tak naprawdę o wiele więcej. Bez fiki Szwed nie wyobraża sobie dnia. Szwedzkie kanelbullar możemy uznać za matkę wszystkich cynamonowych bułeczek. Powstały prawdopodobnie w latach 20. XX wieku. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem, który na myśl przywodzi poplątany sznurek.

 

2. Cynamonki: Szwedzkie Bułeczki Kanelbullar (9 sporych bułeczek)

(przepis Rozkosznego: https://www.rozkoszny.pl/cynamonki-szwedzkie-buleczki-kanelbullar/)

 

Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
2 łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki soli
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka, jedno z nich na glazurę
100 g miękkiego masła

 

Nadzienie
100 g masła
½ szklanki (100 g) brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
¼ łyżeczki soli

 

Syrop korzenny
½ szklanki (100 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) wody
½ łyżeczki ziaren pieprzu
3 liście laurowe
2 goździki
suszone kwiaty bławatka, opcjonalnie

Jak wykonać drożdżowe cynamonki z przepisu Rozkosznego zobaczysz na jego kanale na YT:

 

 

Finowie, znani z jeszcze większej miłości do kawy niż Szwedzi, również mają swój odpowiednik bułeczek z cynamonem. To korvapuusti, co znaczy „przyciśnięte uszy”. Nazwa nawiązuje do charakterystycznego kształtu tych słodkich wypieków.

 

3. Korvapuusti. Fińskie bułeczki cynamonowe

(przepis pochodzi z bloga lorentyna.com)

 

ciasto
250 ml mleka (w letniej temperaturze)
7 g (1 torebka) suszonych drożdży lub 14 g świeżych
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
500 g mąki pszennej (typu 550)
90 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury)
1 jajko

nadzienie
75 g bardzo miękkiego masła
50 g brązowego cukru (użyłam demerara)
1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu

wierzch
1 jajko
cukier perlisty

 

Mleko wlać do miseczki i dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać cukier, sól i kardamon i wymieszać (robię to trzepaczką rózgową). Dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Pod koniec miksowaania dolać masło. Zwiększyć obroty i miksować całość przez 5 minut. Przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie, mieszając łyżką wszystkie jego składniki do połączenia. Jeżeli masło jest bardzo miękkie, można to zrobić bardzo szybko. Nadzienie takie bardzo łatwo będzie rozprowadzać się na cieście. Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręką, żeby usunąć z niego nadmiar gazu.

 

Podsypać mąką blat i wyłożyć na niego ciasto. Ja czasami kładę na blacie arkusz papieru do pieczenia, posypuję go mąką i kładę na niego ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Rozprowadzić na cieście nadzienie. Najłatwiej jest rozsmarować je szpatułką. Zwinąć ciasto jak roladę, obciąć końcówki i kroić ciasto w romby. Powinniście uzyskać 14 rombów.

 

Przy pomocy okrągłego trzonka drewnianej łyżki lub palca wskazującego, nacisnąć mocno środek bułeczki. Uzyskamy wyraźne wgłębienie. Bułeczki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami nalezy zachować odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom i piec około 10-12 minut. Upieczone bułeczki powinny się zrumienić. Przełożyć je na kratkę do lekkiego ostudzenia i upiec drugą blachę.

 

Przykładowy film, z którego dowiesz się, jak formować fińskie buleczki drozdzowe:

 

 

Kanelsnegle to z kolei duński odpowiednik szwedzkich cynamonek. Nazwę – dosłownie: cynamonowe ślimaki – zawdzięczają swojemu kształtowi. Wyglądają identycznie jak cynamonki, które znamy z polskich piekarni czy kawiarni, są jednak nieco mniej słodkie, a bardziej wytrawne w smaku.

 

4. Duśnie kanelsnegle

(przepis: https://www.marta-gotuje.pl/kanelsnegle-czyli-dunskie-buleczki-cynamonowe/)

 

Składniki (12 bułeczek):

25 g świeżych drożdży
250 ml pełnego mleka
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki cynamonu
400 g mąki
75 g miękkiego masła
75 g cukru trzcinowego

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać olej, cukier, sól i 1 łyżkę cynamonu, cały czas energicznie mieszając. Przełożyć do misy miksera i stopniowo dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu podwojenia objętości. Pozostały cynamon zmiksować z miękkim masłem i cukrem trzcinowym.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 40×50 cm, a następnie rozsmarować przy pomocy szpatułki cynamonowe nadzienie. Zrolować wzdłuż krótszego boku i pokroić na 12 kawałków. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok 12-15 minut. Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

 

Z tego filmu dowiesz się, jak wykonać duńskie cynamonki Kanelsnegle:

 

 

Mniej popularne, ale równie pyszne, są bułeczki cynamonowe z Hamburga, tak zwane Franzbrötchen. Te posypane cukrem i cynamonem wypieki wykonane są z ciasta półfrancuskiego drożdżowego. Mają ciekawy kształt, który od razu przykuwa oko.

 

5. Franzbrötchen. Hamburskie bułeczki cynamonowe (składniki na ok. 18 sztuk)

(przepis: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/175-hamburskie-buleczki-cynamonowe-franzbroetchen)

 

Ciasto:

500g mąki pszennej
70g cukru
50g masła (temperatura pokojowa)
220ml lekko ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
szczypta soli

 

Nadzienie:

100g zimnego masła
120g cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki masło i pokruszone drożdże. Wlać lekko ciepłe mleko i zagnieść ciasto na jednolitą masę. (Zagniatam robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut. Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 20cm. Na lewej połowie ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki masło. Ciasto złożyć, zakładając prawą stronę na lewą. Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm. Ciasto złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku, jak list tj.krótszy bok od lewej strony założyć na środkową część, a bok od prawej strony założyć na ten złożony. Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą np. przy pomocy silikonowego pędzelka. Cukier wymieszać z cynamonem. Odłożyć 3 łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

 

Przykładowy filmik, jak wykonać oryginale cynamonki z Hamburga:

 

 

Przepisów na drozdzowe cynamonki jest wiele. Różnią się głównie proporcjami, składniki bazowe pozostają te same. Który przepis na drozdzowe cynamonki wpadł ci w oko najbardziej? Oto kilka pomysłów na formowanie cynamonek – na modłę szwedzką, belgijską i brytyjską:

 

 

 

Cynamonki z ciasta francuskiego, z jabłkami

Brakuje czasu, sił albo zwyczajnie ochoty na zabawy w kuchni, a zjadłoby się coś słodkiego? To idealny moment, by sięgnąć po przepis na cynamonki z ciasta francuskiego. Sprawdzą się doskonale, gdy wpadną niezapowiedziani goście albo złapie cię mały głód. Cynamonki last minute, w wersji dla leniwych i nie tylko! To tania przekąska, którą wykonasz nie dość, że szybko, to jeszcze z dosłownie trzech składników. Jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego?

 

cynamonki z ciasta francuskiego - palmiery

Cynamonki z gotowego ciasta francuskiego to żaden wstyd. Tylko spryt! / fot. Canva

 

Last minute cynamonki. Przepis z ciasta francuskiego

(przepis: https://mojewypieki.com/przepis/cynamonowe-palmiery)

 

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego, najlepiej na maśle (ok. 370 g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto (rozmrożone wcześniej), położyć na oprószonej mąką powierzchni (lub na powierzchni oprószonej częścią cukru). Ciasto posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu, lekko dociskając. Złożyć na pół. Znowu posypać cukrem i każdą połowę złożyć na pół (jak na zdjęciach). Następnie posypać cukrem i złożyć całe ciasto na pół, w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć cukrem. Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległosciach od siebie (bardzo rosną), posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 200ºC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce.

 

Jeśli tego typu cynamonowe bułeczki wydają się nieco nudne,  przepis na cynamonki z ciasta francuskiego z jabłkami będzie dobrym urozmaiceniem. Mogą wyglądać jak tradycyjne cynamonki, tak jak u Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla, ale można też poszaleć z kształtami.

 

 

Z kolei cruffin, połączenie muffina i croissanta, to nietuzinkowy przepis na wyjątkowe „cynamonki” z ciasta francuskiego z masłem i dodatkiem drożdży. Nieco pracochłonne, ale efektowne. Hit TikToka w 2021 roku. Cruffiny w podstawowej wersji serwuje się obtoczone w cukrze (zwykłym lub cynamonowym) albo wypełnione kremem, np. waniliowym. Można też pójść na skróty i foremki na muffiny wypełnić gotowym ciastem francuskim, przełożonym masłem palonym, cynamonem i cukrem.

 

Składniki na 12 cruffinów:
(przepis ze strony https://smakimaroka.pl/)

450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżku cukru
20 g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli
185 ml ciepłej wody
80 g miękkiego masła + 130 g do smarowania
cynamon

 

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i kilka łyżek wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać resztę cukru oraz sól. Wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiając, dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80 gr). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałeczek i rozwałkować owalnie tak cienko, jak tylko się da, rozciągając bardziej pionowo niż na boki. Można użyć maszynki do makaronu. Kawałek ciasta lekko rozwałkować i przepuścić przez maszynkę ustawioną na grubość „2”. Następnie ciasto lekko rozciągnąć w rękach (w ten sposób udało mi się osiągnąć wymiary 80 x 14 cm). Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka, posmarować dokładnie masłem (około 20 gr na jedną porcję ciasta) i lekko posypać cynamonem. Następnie ciasto zwinąć w rulon i rozciągnąć na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku. Zaczynając od tego rulonu, który przygotowany był najwcześniej (zdążył lekko podrosnąć) przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Zwinąć w ślimaka, pamiętając by „schować” końcówki do środka. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie do muffinów i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 30 minut. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, na środkowej szynie, około 25 minut lub do wyraźnego zrumienienia. Studzić w formie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym nadzieniem.

 

Przykładowy film instruktażowy, jak wykonać cruffiny (dostępne polskie napisy):

 

 

Ile piec cynamonki?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, ile piec cynamonki. Wszystko zależy od mocy twojego piekarnika i temperatury, jaką ustawisz. Najbezpieczniej trzymać się przepisu i co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia cynamonowych bułeczek. Na pocieszenie dodamy, że ciasto drożdżowe jest bardzo „wdzięczne” we współpracy i ryzyko zakalca (jeśli tylko drożdże ruszą) jest minimalne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku ciasta francuskiego.

 

  • ile piec cynamonki z ciasta drożdżowego? – od 20 do 30 minut, do zezłocenia (oraz według upodobań co do stopnia wypieczenia skórki)
  • ile piec cynamonki z ciasta francuskiego? – minimum 15 minut, do zezłocenia (z cynamonem); z jabłkami nawet do 30 minut

Bułgarystka i lektorka polskiego dla obcokrajowców z zamiłowaniem do pisania. Uwielbia dobre jedzenie, niszowe języki, koreańskie seriale i Bałkany. Zafascynowana dwujęzycznością. Mało śpi, bo dużo czyta.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ