Home / PARTNER MK  / Cudowny olejek migdałowy: dlaczego potrzebujemy?

Cudowny olejek migdałowy: dlaczego potrzebujemy?

Zadba o Ciebie od wewnątrz i na zewnątrz

olejek migdałowy

Poznaj jego magiczną moc / fot. materiały prasowe

Migdały chętnie stosowane są jako szybka przekąska na słodko lub słono, a także dodatek do ciast czy dań wytrawnych. Chętnie sięgają po niego i dzieci i dorośli. Z migdałów produkuje się również olejek migdałowy o delikatnym zapachu i subtelnym smaku. Może on być wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce czy aromaterapii

 

Czym jest olejek z migdałów?

Olejek ten tłoczony jest z nasion migdałowca. Olejek ten powstaje z dwóch rodzajów nasion – słodkich i gorzkich, co znajduje odzwierciedlenie w nazwach produktów końcowych tłoczenia (olej ze słodkich migdałów lub gorzki olejek migdałowy). O wiele chętniej wykorzystywany jest olejek ze słodkich nasion migdałowca, nie tylko z uwagi na smak, ale przede wszystkim zawartość cennych składników oraz właściwości prozdrowotne. Wśród substancji, jakie znajdują się w olejku migdałowym wymienić można między innymi kwasy tłuszczowe takie jak: kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy. W oleju tym znajdują się także witaminy: witamina E, A oraz witaminy z grupy B. Szerzej o składzie olejku ze słodkich migdałów zostało napisane na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2017/01/17/olejek-migdalowy/.

 

Jakie zastosowanie ma olejek migdałowy w kuchni?

Jeżeli chcemy używać olejek z migdałów w kuchni musimy wybierać taki, który jest przeznaczony do spożycia (w sklepach bardzo często można dostać wyłącznie ten do stosowania na skórę). Olej taki należy przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu, aby nie stracił swoich cennych właściwości. Nie można też go spożywać po wskazanym terminie przydatności do spożycia. Zazwyczaj zaleca się, aby olej migdałowy szczególnie tłoczony na zimno nie był podgrzewany. Dlatego nie należy go używać do smażenia. Za to będzie on świetnym dodatkiem do dipów, sosów czy sałatek. Można go też dodawać do dań, którym chcemy nadać ciekawego smaku np. przygotowanego na sposób orientalny ryżu.

 

Olej migdałowy w kosmetyce

O wiele szersze zastosowanie ma olej migdałowy w kosmetyce. Dzieje się tak z uwagi na to, że jest bogatym źródłem witaminy E, która zaliczana jest obok witamin A i C, do grupy witamin młodości. Oprócz tego korzystnie na stan skóry i włosów wpływają także nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego olej migdałowy można znaleźć w składzie kosmetyków do włosów, skóry oraz paznokci. Można też używać go bezpośrednio na skórę lub samodzielnie przygotowywać kosmetyki na jego bazie. Olejek migdałowy może być też wykorzystany jako olej bazowy do masażu z wykorzystaniem olejków eterycznych.

 

Olejek migdałowy ma działanie nawilżające i odżywcze, chroni także skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i promieniowania UV. Często jest też dodatkiem do produktów kosmetycznych dla dzieci i niemowląt z uwagi na to, że jest uważany za jeden z najlepszych naturalnych emolientów. W pielęgnacji włosów i paznokci pozwala na wzmocnienie ich struktury i ogranicza łamliwość oraz rozdwajanie się.

 

źródło: Partner MK

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach