Sunday, October 6, 2024
Home / Kuchnia  / Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Kto jest ciekawy co dzisiaj zaproponują Gry Kuchenne? Powiemy, że będzie na słodko i z rabarbarem.

Crumble z rabarbarem / fot. Gry Kuchenne

Crumble z rabarbarem / fot. Gry Kuchenne

Gry_KuchenneBlog Gry kuchenne dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na pyszne przepisy i mnóstwo inspiracji.

Pamiętasz jak w dzieciństwie wydłubywałeś palcami kruszonkę z ciasta? Dzisiaj w wersji wiosennej, z różowym rabarbarem, cynamonem i płatkami migdałów. Crumble to deser, który przemówił do nas z całą siłą wyrazu podczas wizyty na paryskim bruku. Ale i w polskich restauracjach można bez trudu znaleźć wybitne wykonania, którego nie powstydziliby się kucharze z całego świata. Co więcej, możesz wyczarować taki we własnym domu i rozkochać w nim swoje podniebienie. Masz ochot na coś pysznego? Zrób crumble. To naprawdę proste!

CRUMBLE Z RABARBAREM 

Crumble z rabarbarem / fot. Gry Kuchenne

Crumble z rabarbarem / fot. Gry Kuchenne

Składniki (4 porcje + niskie miseczki o średnicy 9 cm)

Nadzienie

– Ok. 400 gram rabarbaru

– 5 łyżek brązowego cukru

– 3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka masła

– Garść rodzynków

– 4 łyżki płatków migdałowych

Kruszonka

– 160 g mąki pszennej

– 90 g cukru pudru

– Łyżeczka cukru waniliowego lub trochę świeżej wanilii

– 5 łyżeczek cynamonu

-100 g zimnego masła

– 1 żółtko

Wykonanie

1. Myjemy rabarbar i kroimy go na drobne kosteczki. Nie musimy go obierać, ponieważ jest jeszcze młody i zmięknie w piekarniku, więc bez obaw – włókna nam nie grożą.

2. Zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy na chwilę na bok.

3. Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondelka, zasypujemy cukrem i bułką, dodajemy masło i gotujemy przez około 8 minut.

4. Dodajemy odsączone rodzynki i płatki migdałów, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

5. Mąkę, puder, wanilię i cynamon mieszamy razem w osobnej misce.

6. Dodajemy posiekane na kawałki masło oraz żółtko i zagniatamy szybko do uzyskania kruchej, ale zwartej konsystencji.

7. Wkładamy kruszonkę do lodówki na godzinę.

8. Nakładamy rabarbarowe nadzienie do żaroodpornych miseczek, posypujemy kruszonką i pieczemy na 180 stopni przez około pół godziny.

9. Podajemy ciepłe, z gałką waniliowych lodów i błogim uśmiechem na ustach.

A nie mówiliśmy? 

***

„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.

Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.

Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ