Monday, June 21, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Crostini na trzy sposoby!

Crostini na trzy sposoby!

Crostini możemy podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko – zależnie od naszych preferencji.

Crostini z twarożkiem / fot. materiał prasowy

Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo pszenne. Crostini możemy podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko – zależnie od naszych preferencji.

Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie. Poniżej prezentujemy trzy sposoby na wakacyjne crostini: z pesto, twarożkiem lub łososiem.

Crostini z pesto

Crostini z pesto / fot. materiał prasowy

Crostini z pesto / fot. materiał prasowy

Składniki:

– Bagietka lub ciabatta – 1 szt.

-Olej rzepakowy marki Quicker

– Czosnek – 3 ząbki

– Świeża bazylia – 2 pęczki

– Orzeszki piniowe – 3 łyżki

– Starty parmezan – pół szklanki

– Oliwa z oliwek

– Sól i pieprz

Wykonanie:

Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego marki Quicker, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.

Oceń artykuł
2 komentarze
  • 안전카지노 14 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Info to that Topic: miastokobiet.pl/crostini-na-trzy-sposoby/ […]

  • ignou report 15 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Here you can find 48818 more Information to that Topic: miastokobiet.pl/crostini-na-trzy-sposoby/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach