Sunday, June 13, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Przepisy  / Comfort food. Niezdrowy nawyk czy okazyjna przyjemność?

Comfort food. Niezdrowy nawyk czy okazyjna przyjemność?

Jesz z konieczności czy dla przyjemności?

comfort food, portal Miasto Kobiet

Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw typu comfort food / fot. Pixaby

Każdy zna przynajmniej jedną potrawę, która podnosi poziom hormonów szczęścia w organizmie już na samą myśl o niej.

Co to jest comfort food?

Comfort food to „jedzenie na pocieszenie”, czyli takie, które sprawia, że czujemy się… komfortowo. To może być dowolna potrawa i dla każdego całkowicie inna. Podstawową cechą jedzenia typu comfort jest sentymentalny kontekst oraz pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.
Jedzenie spełnia wiele funkcji. Najbardziej oczywistą jest funkcja fizjologiczna, czyli dostarczenie organizmowi energii, składników odżywczych i przede wszystkim utrzymanie go przy życiu.

Jednak w wielu sytuacjach wcale nie jemy po to, żeby zaspokoić głód, ale dla przyjemności, żeby poprawić sobie humor.

Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ jedzenia na nasze samopoczucie, szczególnie potraw, które przypominają smaki dzieciństwa. Jedzeniem dla przyjemności są też słodycze oraz szybkie przekąski. To właśnie one wprawiają w dobry nastrój i stają się naszym comfort food.

Comfort food a fast food

Samo pojęcie comfort food pojawiło się pod koniec lat 60-tych w Stanach Zjednoczonych. W Polsce zyskało popularność w ostatnim dziesięcioleciu. Często jest ono mylone z fast food-ami bądź innymi niezdrowymi przekąskami. Tymczasem o comfort food mówimy wtedy, gdy jedzenie kojarzy nam się z pozytywnymi wspomnieniami, bądź ważnymi dla nas osobami. Może nim być ciasto według przepisu naszej babci, bądź świąteczne potrawy, które w dzieciństwie przygotowała dla nas mama. Nie musi to być jedzenie bardzo kaloryczne, ciężkostrawne czy niezdrowe.
Comfort food to posiłek, po który sięgamy, gdy znajdujemy się w sytuacji stresującej, bądź tęsknimy za osobami, z którymi nie mamy już kontaktu. Jedzenie „komfortowe” ma nam dać emocjonalne wsparcie w trudnych chwilach i przywołać pozytywne wspomnienia, dzięki którym będziemy czuć się lepiej.

Najczęściej spotykanymi potrawami typu „komfort” w naszym kraju są naleśniki, racuchy, ciasta, przetwory i tym podobne. Natomiast w skali ogólnoświatowej najpopularniejszym comfort food są lody.

Jaki wpływ ma comfort food na zdrowie?

Samo comfort food nie jest problemem, dopóki jest to sporadyczna przyjemność, która ma nam poprawić humor lub przywołać pozytywne wspomnienia. Poza tym dania, które zaliczamy do poprawiających humor, wcale nie muszą być niezdrowe.
Zakładając jednak, że to co daje nam szczęście, to tort czekoladowy i ogromna ilość lodów, problem pojawia się, gdy zamieniamy comfort food na niezdrowy nawyk żywieniowy. Najgorszym rozwiązaniem jest traktowanie comfort food jak terapii. Mamy wtedy do czynienia z zajadaniem trudnych emocji; nie ma to nic wspólnego z comfort food.
Jeśli ktoś jest na ścisłej diecie i nie może sobie pozwolić nawet na okazyjne „cheat day” (tzw. oszukany dzień, kiedy np. raz w tygodniu dajecie sobie przyzwolenie na „niezdrowe” rzeczy”), wciąż może znaleźć w internecie masę przepisów, które zastąpią tradycyjne potrawy nowoczesnymi alternatywami. W ten sposób można utrzymać zbilansowaną dietę i poprawiać sobie nastrój ulubionymi daniami.

5 szybkich przepisów na popularne jedzenie comfort

Przygotowałyśmy dla was pięć szybkich przepisów, na które każdy może sobie czasem pozwolić. Zobaczcie jakie to proste!

1. Super puszyste pancakes (naleśniki japońskie)

naleśniki japońskie, portal Miasto Kobiet

Naleśniki japońskie są bardziej puszyste od amerykańskich, fot. valentinlacoste / freepik.com

Składniki:

3 jajka
2 łyżki mleka
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
45 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce zmieszaj ekstrakt z wanilii, mleko i żółtka. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. W osobnej misce ubij białka z cukrem, aż uzyskasz sztywną pianę. Połącz delikatnie białka z resztą składników. Smaż na małym ogniu przez około 3 minuty, później przewróć naleśnik na drugą stronę. Odczekaj około pół minuty i gotowe. Polecamy podawać z syropem klonowym i świeżymi owocami.

(inpsiracja japońskim streetfoodem; naleśniki w tej wersji są bardziej puszyste niż typowe pancaces amerykańskie)

2. Kurczak w tempurze

Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 jajko
1 szklanka mąki
½ łyżeczki soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schłodzoną pierś pokrój na drobne kawałki. W misce rozbij jajko z mąką i solą. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Obtaczaj kurczaka tempurą, po czym smaż na gorącym, głębokim oleju do zarumienienia. Taki kurczak najlepiej będzie smakować z waszym ulubionym sosem.

3. Grillowany ser w panierce

Składniki:

około ½ kg sera mozzarella w kostce
80g mąki
2 rozbite jajka
200g bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pokrój mozzarellę w wybrany przez kształt (kostki, pałki, trójkąty itd.). W misce połącz bułkę tartą z oregano i czosnkiem. Kolejno obtaczaj ser w mące, jajku i w bułce. Smaży na głębokim oleju do zarumienienia. Smacznego.

(inspiracja z kanału na YT: Buzzfeed tasty)

4. Czekoladki z masłem orzechowym

czekoldki comfort food

Czekoladki / fot. Pixaby

Składniki:

1 szklanka stopionej, dowolnej czekolady
½ szklanki masła orzechowego
3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Wymieszaj masło z mąką. Do foremek na babeczki rozlej połowę czekolady, dodaj po łyżeczce masła i przykryj pozostałą czekoladą. Włóż do zamrażarki na godzinę i gotowe. Proste domowe czekoladki są idealne na prezent lub jak przekąska do kawy.

(inspiracja z Ig: @sunspirechocolate)

5. Wegetariańskie nuggetsy

Składniki:

3 marchewki
½ główki kalafiora
1 brokuł
2 ząbki czosnku
½ małej cebuli
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 jajko
1 ¼ szklanki bułki tartej
odrobina oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zmiksuj ze sobą marchew, kalafior, brokuł, czosnek, cebulę. Dopraw solą, pieprzem. Do zmiksowanych warzyw dodaj ¼ szklanki bułki tartej, jajko i ponownie zmiksuj. Uformuj nuggetsy, obtocz je w bułce. Piecz około 20 minut, a mniej więcej po połowie czasu przewróć nuggetsy na drugą stronę. Na patelni Rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż z obu stron do zarumienienia. Ta lekka i smaczna alternatywa dla nugetsów z kurczaka jest dobra zarówno na obiad, jak i na kinowy wieczór.

(inspiracja z kanału na YT: Buzzfeed tasty)

Emilia Zając

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Barbie 23 lutego, 2021

    wszystko wygląda smakowicie, a teraz mam ochotę na czekoladki

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach