Sunday, April 2, 2023
Home / PARTNER MK  / Colostrum ‒ źródło zdrowia w naturze

Colostrum ‒ źródło zdrowia w naturze

Jest o niebo zdrowsze od mleka

colostrum mleko z kanki do szklanki

Colostrum, w przeciwieństwie do mleka, warto przyjmować / fot. Adobe Stock

Naturalne suplementy diety to bezpieczny sposób na poprawę ogólnego samopoczucia i wzmocnienie odporności. Wśród tego typu preparatów szczególnym powodzeniem cieszy się colostrum, czyli sproszkowana wydzielina gruczołu mlekowego ssaków. To pierwszy, niezwykle wartościowy pokarm noworodka. Powstaje tuż przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie. Zgodnie z wynikami badań naukowych, colostrum wykazuje pozytywny wpływ również na już rozwinięte, dorosłe organizmy

 

Colostrum, czyli siara bydlęca w suplementach diety

Colostrum powstaje w gruczołach mlekowych wszystkich ssaków, również ludzi. Jest biologicznie aktywną wydzieliną, określaną także jako siara lub młodziwo. Czym różni się od mleka matki? Siara powstaje wyłącznie krótko przed porodem i tuż po nim (do około 72 godzin). Z czasem przekształca się w mleko, które zawiera więcej lipidów i laktozy, ale mniej albumin.

Siłą colostrum jest obecność ponad 250 składników aktywnych, wśród których wymienia się m.in. immunoglobuliny (zwłaszcza klasy IgG, które chronią przed rozwojem infekcji), czynniki wzrostu, witaminy, mikroelementy, lizozym o działaniu bakteriobójczym, laktoferynę o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i antynowotworowych, oraz kolostryninę, łagodzącą objawy alergii i hamującą postęp choroby Alzheimera.

 

Podsumowując, colostrum jest mieszanką wielu istotnych składników, które działając razem, zapewniają efekt synergii. Suplementy z siarą dobrej jakości są w pełni naturalne i mają potwierdzone badaniami działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe.

Do produkcji tego typu preparatów stosuje się głównie siarę bydlęcą, czyli pochodzącą od krów. Znajdujące się w niej czynniki aktywne są bardzo zbliżone do ich ludzkich odpowiedników. Siara bydlęca jest więc w 100% bezpieczna dla ludzi i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Kiedy stosować colostrum? Wskazania

Niezwykle złożony skład colostrum sprawia, że może być stosowane profilaktycznie z wielu różnych powodów. Najczęściej jest zalecane przy chronicznym stresie, zmęczeniu, nawracających infekcjach i ogólnym osłabieniu organizmu. Doskonale sprawdzi się jako wsparcie układu immunologicznego w okresie jesienno-zimowym, w trakcie lub po przebytej antybiotykoterapii, chemioterapii i farmakoterapii, a także podczas intensywnych treningów.

 

Wskazaniem do zażywania suplementów z siarą bydlęcą jest również podeszły wiek. Składniki siary zwiększają siły witalne, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pamięć i funkcje poznawcze. Utrzymują naturalne mechanizmy obronne organizmu (także na działanie stresu). Oprócz tego colostrum obniża ciśnienie krwi, wspomaga prawidłową kondycję skóry, oraz łagodzi zmiany skórne. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i rewitalizujące. Wzmacnia też kości i zęby, zapobiegając rozwojowi próchnicy. Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczą oraz antywirusową.

 

Może być stosowane w każdym wieku, niezależnie od stanu zdrowia. Jednak dwie najważniejsze funkcje colostrum to:

• zabezpieczenie układu pokarmowego (utrzymanie i rozwój dobrej mikroflory w jelitach) oraz uszczelnianie bariery nabłonkowej jelit (pomaga na tzw. nieszczelne jelita);
• aktywacja i stymulacja układu immunologicznego (wspomaganie odporności organizmu).

Kto nie powinien stosować siary bydlęcej?

Nie ma badań wskazujących, że colostrum mogłoby powodować jakiekolwiek skutki uboczne. Suplementy z siarą mogą być przyjmowane podczas antybiotykoterapii i chemioterapii, a także przez kobiety w ciąży. Oczywiście warto skonsultować to z lekarzem ‒ tak, aby dostosować dawkę i okres przyjmowania młodziwa do indywidualnej sytuacji konkretnego pacjenta.

Produkty z colostrum są zalecane osobom z nietolerancją laktozy, ponieważ w siarze jest jej znacznie mniej niż w mleku. Trzeba jednak wspomnieć, że substancja ta nie jest wskazana dla ludzi mających uczulenie na kazeinę, czyli białko obecne w colostrum bovinum. Alternatywą dla siary bydlęcej może być w tym przypadku produkt o podobnych właściwościach, czyli mleko klaczy.

Zwróć uwagę na jakość produktów z colostrum

Siara jest więc niezwykle cenną substancją. Wprowadzona do codziennej diety, może wspomóc organizm w walce z infekcjami, stresem, czy dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Bardzo ważną kwestią jest jednak wybór odpowiedniego produktu. Nie każdy producent colostrum oferuje taką samą jakość i skuteczność działania.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze suplementu? Przede wszystkim na czas poboru siary. Wyłącznie colostrum pobrane do 2 godzin od porodu ma najwyższą zawartość albumin, a przy tym niższą zawartość tłuszczu, laktozy i kazeiny niż mleko. Z każdą kolejną godziną zmienia swój skład. Wczesny moment pozyskania młodziwa wpływa więc na jego skuteczność – im krócej od porodu, tym lepsze działanie na układ immunologiczny.

 

Drugi wyznacznik dobrej jakości to metoda przetwarzania pobranego surowca. Colostrum nie może być poddawane działaniu wysokich temperatur, ponieważ prowadzi to do denaturacji zawartych w nim białek. Z tego względu polecaną metodą jest liofilizacja siary bydlęcej (odwadnianie w przebiegu sublimacji, a następnie dosuszanie w niskiej temperaturze).

Liofilizowane colostrum bovinum dostępne np. w ofercie polskiej marki Genactiv, jest w 100% naturalne i niemodyfikowane. Nie ma żadnych konserwantów, nie jest poddawane pasteryzacji. Zawiera pełnię wartościowych, bioaktywnych składników. Dostępne w formie proszku, kapsułek, tabletek do ssania lub zawiesiny, może być stosowane przez każdego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia.

Źródło: materiał Partnera MK
TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ