Tuesday, September 28, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Co wybrać ‒ mleko migdałowe czy napój migdałowy?

Co wybrać ‒ mleko migdałowe czy napój migdałowy?

Znamy to i lubimy, a Ty?

napój migdałowy

To napój migdałowy czy mleko migdałowe? Odpowiadamy / fot. Dhanya Purohit, Unsplash

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej nazwa „mleko” jest zastrzeżona dla produktów odzwierzęcych. Płynna alternatywa mleka zwierzęcego otrzymana z migdałów to napój migdałowy

 

Nazewnictwo w świetle prawa

Nazwa „mleko” jest prawnie zarezerwowana wyłącznie dla produktów odzwierzęcych. Wprowadzanie do obrotu i reklamowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego jako mleka roślinnego jest niezgodne z prawem Unii Europejskiej. Zamienniki mleka i przetworów mlecznych na bazie surowców roślinnych nie mogą zawierać w nazwie słów „mleko”. Dlatego płynny, roślinny zamiennik mleka wytworzony z migdałów, zgodnie z prawem, ma nazwę napój migdałowy, a nie mleko migdałowe.

Wartości odżywcze migdałów

Migdały można uważać za naturalne spożywcze suplementy. Zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka, które ma w swoim składzie, aż 18 z 20 aminokwasów niezbędnych człowiekowi do zachowania zdrowia. Migdały, z których powstaje napój migdałowy, zawierają najwięcej fosforu ze wszystkich pokarmów pochodzenia roślinnego, mają też sporo wapnia i żelaza. Migdały zasobne są też w fitosterole.

Napój migdałowy – walory smakowe

Napój migdałowy jest delikatny w smaku, lekko słodkawy, z wyczuwalną orzechową nutą. Ma aksamitną konsystencję, jest dość gęsty, kremowy. Napoje ryżowe, jaglane i owsiane są bardziej wodniste. Napoje orzechowe, w tym migdałowy, to doskonały zamiennik mleka krowiego.

Napój migdałowy ekologiczny

Napój migdałowy eko został wytworzony ze składników z certyfikatem ekologicznym. Certyfikowana jest też etykieta. Napoje roślinne obecne na rynku często zawierają różne dodatki: substancje słodzące, rafinowane oleje, stabilizatory i sztuczne konserwanty. Dlatego przy wyborze napoju migdałowego o wysokiej jakości warto czytać etykiety. Napój z certyfikatem ekologicznym ma na opakowaniu logo – zielony ekoliść.

Market ekologiczny organic24.pl oferuje napój migdałowy w różnych odsłonach.

Każdy może znaleźć odpowiedni dla siebie napój migdałowy. Firma Ecomil oferuje napój migdałowy słodzony syropem z agawy lub w wersji bez cukru. Wśród niesłodzonych napojów na bazie migdałów znajdują się: napój migdałowy z podwyższoną zawartością białka,  z chia, o smaku kakaowym oraz dla baristów. Firma Isola proponuje napój migdałowy bezglutenowy i napój migdałowy z wapniem bez cukru.

Czy napój migdałowy zawiera laktozę?

Laktoza jest cukrem mlecznym, który w naturalnej postaci występuje tylko w mleku ssaków. Również z tego względu lepiej jest mówić „napój migdałowy”, a nie „mleko migdałowe”. Laktozę zawierają mleko krowie, owcze, kozie i produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki, sery, serki homogenizowane, lody czy śmietana.

Jak samemu zrobić napój migdałowy, tzw. „mleko migdałowe”?

Migdały w skórce w ilości 150 g zalać szklanką chłodnej wody i zostawić na noc. Rano odlać wodę i opłukać migdały. Skórkę można zdjąć, wtedy uzyskamy delikatniejszy w smaku napój, ale nie jest to konieczne. Migdały zmiksować ze szklanką gorącej wody. Masę odsączyć i odcisnąć na sitku wyłożonym gazą. Procedurę powtórzyć z następną szklanką wody. Otrzymany napój nie jest pasteryzowany i należy go wypić w ciągu 3-4 dni.

Napój z migałów w diecie alergików

Mleko jest ważnym elementem diety, dostarcza wiele składników odżywczych. Dieta bezmleczna zakłada czasowe lub stałe wykluczenie z jadłospisu mleka zwierzęcego i wszystkich produktów mlecznych. W zależności od rodzaju alergii lub nietolerancji wyklucza się: mleko, mleko w proszku, serwatkę, laktozę, kazeinę, laktoalbuminę czy laktoglobulinę. Napój z migdałów, zwany niesłusznie, jak napisano wcześniej, mlekiem migdałowym, jest dobrym zamiennikiem mleka w takich dietach.

Dla kogo napój migdałowy?

To bardzo dobra alternatywa mleka zarówno dla osób z alergią na białka mleka krowiego czy nietolerancją laktozy jak i dla wegan. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i działaniem alkalizującym. Migdały i powstały z nich napój migdałowy zawierają L-argininę i kwercetynę. Te związki mają działanie regulujące zużycie glikogenu oraz wykorzystanie tlenu, co czyni napój migdałowy dobrą propozycją również dla sportowców. Można też powiedzieć , że spożywanie napoju migdałowego sprzyja utracie wagi, ponieważ zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływając na termogenezę, zwiększają zużycie przez organizm energii.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach