Thursday, June 24, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Co to jest topinambur?

Co to jest topinambur?

Topinambur – przepisy wege na topinambur na surowo, pieczony, gotowany, a nawet kiszony

topinambur na surowo

Topinambur – na surowo i nie tylko, ma cenne właściwości zdrowotne i odżywcze / fot. Pixaby

Nazywają go gruszką ziemną, a także karczochem jerozolimskim. Polską kuchnię podbija od dawna, jednak nie każdy wie, jak wiele wartości odżywczych posiada, a także jak go przygotować. Zobaczcie, co to jest topinambur i jak wygląda

Topinambur – co to jest i jak wygląda

Topinambur jest rośliną z gatunku astrowatych pochodzącą z Ameryki Północnej. Z wyglądu przypomina ozdobny słonecznik. Jego bulwy są jadalne i przypominają korzeń imbiru. Słodko orzechowy smak bulwy topinamburu pracuje na swoje uznanie już od XVII wieku. Obecnie słonecznik bulwiasty może być uprawiany praktycznie wszędzie.

topinambur - kwiaty

Topinambur wyglądem przypomina słonecznik / fot. Pixaby

Topinambur – właściwości 

Jeśli już wiesz, co to jest topinambur, czas poznać jego właściwości. Topinambur ma nie tylko ciekawy smak, jest też bardzo wartościowym warzywem. Poza licznymi  witaminami, m. in.: A, B6, C, E i K zawiera także kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo i szereg innych. Przez wysoką zawartość powyższych cennych minerałów, topinambur wykazuje wiele właściwości zdrowotnych:
– obniża poziom cukru we krwi,
– zapobiega nowotworom,
– syci na długi czas, w ten sposób wspomagając odchudzanie,
– zapobiega miażdżycy,
– obniża cholesterol,
– poprawia odporność,
– chroni wątrobę,
– wspomaga pracę układu nerwowego,
– oczyszcza organizm,
– zapobiega zakażeniom dróg moczowych,
– reguluje pracę układu pokarmowego.

Topinambur i właściwości odżywcze, a jeszcze bardziej jego właściwości zdrowotne zachęcają, aby wzbogacić o niego kuchnię. Zobaczcie zatem jak przyrządzić topinambur.

 

Zobacz też: Kalafior to król. 3 przepisy, które tego dowodzą

 

Jak jeść topinambur?

Smak topinamburu jest na tyle delikatny, że można jeść go zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Jest więc świetnym dodatkiem do sałatek czy jako przekąska. Bulwy topinamburu są też używane jako zamiennik cytryny do herbaty. Jeśli więc interesuje cię, jak jeść topinambur na surowo, i jak smakuje w takiej postaci, pokrój go w plasterki i dodaj do herbaty albo do sałatki. Pamiętaj, że topinambur na surowo w nadmiarze może u niektórych osób powodować wzdęcia. U innych z kolei bardzo dobrze wpływa na pracę jelit.

Najlepiej topinambur smakuje pieczony lub ugotowany (chociaż są oczywiście różne opinie na ten temat), najczęściej w postaci purre, placków ,,a la ziemniaczanych’’ czy nawet w postaci frytek. Należy pamiętać o tym, że mnóstwo wartości odżywczych znajduje się w skórce lub tuż pod nią. Najlepiej więc przyrządzić topinambur bez obierania.

Topinambur – przepisy

Przepisy na topinambur to duże pole do popisu dla kulinarnych poszukiwaczy nowych smaków. Przepisy na placki, na sałatki, wszelkie inne odmiany potraw wege, są dostępne na kulinarnych blogach, nie tylko wegetariańskich. Topinambur można gotować, piec, kisić, dodawać do zup, traktować jako główny składnik dania lub jako dodatek.  Podsuwamy ci kilka inspiracji, ale nie musisz sięgać do gotowych przepisów, możesz też sama eksperymentować do woli 

Frytki z topinamburu

Składniki:
– bulwa topinamburu
– sól i pieprz
– oliwa

Przygotowanie:
Topinambur kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy oliwę. Po dokładnym wymieszaniu, kawałki bulwy przekładamy na pokrytą papierem blachę do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 st.C.

Topinambur – przepis na sałatkę

Składniki:
– 200 g topinamburu obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
– pół dużego ogórka wężowego pokrojonego na plasterki
– pęczek rzodkiewek pokrojonych na plasterki
– czerwona fasola z puszki – odsączona i przepłukana wodą (żeby sos nie barwił innych warzyw)
– mała czerwona cebula pokrojona w krążki i posolona
do dekoracji: szczypiorek drobno posiekany i pestki granatu 
marynata:
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki octu jabłkowego
– łyżka miodu
– pieprz

Przygotowanie:
Topinambur, ogórek, rzodkiewkę i fasolę wymieszać. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nimi sałatkę. Posypać szczypiorkiem i pestkami granatu. 
[przepis pochodzi z bloga ugotowanepozamiatane.pl]

Topinambur kiszony

Składniki:
– solanka (pół litra + łyżka soli)
– 0,5 kg bulwy topinamburu
– 2 ząbki czosnku
– korzeń chrzanu
– 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Do szklanego słoja wrzucamy dokładnie umyte, pokrojone bulwy topinamburu. Dodajemy przekrojony na pół korzeń chrzanu, czosnek oraz liście laurowe. Zalewamy solanką tak, aby zakrywała bulwy. Odstawiamy na co najmniej tydzień.

 

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz TUTAJ

 

Purre z topinamburu

Składniki:
– 500g topinamburu
– sól, pieprz, świeży tymianek
– 100g masła
– 1,5l wody
– 100ml ciepłej śmietanki 36%
– świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Przygotowanie:
W garnku umieść wodę, tymianek, masło i sól, doprowadź do wrzenia.
Dokładnie wyszorowany i pokrojony na części topinambur umieść w gotującej się wodzie. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20min, do miękkości. Odcedzony topinambur zblenduj z dodatkiem pieprzu, poprzednio usuwając tymianek. Podczas blendowania, dodawaj ciepłą śmietankę. Na koniec dodaj odrobinę soli i soku z cytryny.
[przepis pochodzi z bloga karmelowy.pl]

Na co dzień pasjonatka krakowskiego środowiska muzycznego, wokalistka i producentka. Dziennikarstwo ma we krwi, a jak zwykła mawiać, z genami nie wygrasz.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach