Kuchnia molekularna łączy w sobie naukę, a dokładniej elementy fizyki i chemii z gastronomią. Już od pewnego czasu wykorzystywana jest zwłaszcza w nowoczesnych restauracjach do tworzenia ekstrawaganckich, często niezwykłych dań. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że techniki z kuchni fusion można wykorzystywać również w swoim domu. Stosowane są one też coraz częściej w szeroko pojętej branży spożywczej. Bez problemu obecnie możemy więc na przykład kupić molekularny kawior. Czym jest ten produkt i z czym się go podaje? Podpowiadamy
Czym jest kawior molekularny?
Kawior molekularny swoim wyglądem nieco przypomina tradycyjny kawior, któremu zawdzięcza swoją nazwę. W rzeczywistości jednak molekularny kawior to niewielkie, wypełnione sokiem owocowym kuleczki. Ich pyszna zawartość jest oddzielona przezroczystą, delikatną, jadalną osłonką.
Dzięki temu kawior molekularny z jednej strony wygląda bardzo estetycznie, z drugiej może być wykorzystywany podczas tworzenia różnego rodzaju potraw, nie tylko deserów, ale również napojów. Kawior molekularny obecnie dostępny jest już zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i online, lecz można go przygotować również samodzielnie w domu.
Z czym podaje się kawior molekularny?
Kawior molekularny, czyli niewielkie kuleczki wypełnione sokiem owocowym najczęściej wykorzystuje się do tworzenia tzw. bubble tea. Herbata bąbelkowa, choć pochodzi z Azji, szybko zyskała popularność na całym świecie i obecnie jest prawdziwym hitem. Do jej stworzenia potrzebujemy kawioru molekularnego lub własnoręcznie wykonanych kulek z tapioki oraz naparu z herbaty, mleka, cukru i na przykład soku.
Kawior molekularny doskonale sprawdzi się jednak również jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Można nim przyozdobić na przykład lody lub gofry. Te niewielkie kuleczki wypełnione sokiem owocowym przyciągają szczególną uwagę zwłaszcza dzieci. Dlatego mogą być używane do tworzenia deserów również dla najmłodszych.
Czy kawior molekularny można stworzyć samodzielnie?
Kawior molekularny obecnie dostępny jest w niektórych sklepach stacjonarnych, a także online, dlatego większość osób decyduje się korzystać z gotowych produktów. Nie oznacza to jednak, że nie można takich owocowych kuleczek wykonać samodzielnie w domu. Jeżeli jednak decydujemy się na taki krok, musimy wcześniej zaopatrzyć się w agar, olej, a także wybrany sok owocowy. Niezbędna będzie również strzykawka. Tworzenie kawioru molekularnego wymaga jednak dużo cierpliwości i trochę wprawy.