Co to jest Matcha? – zamiennik kawy
Matcha – co to? Czyżby najlepszy energetyk na świecie, lepszy nawet od kawy?

Zastanawiałaś się kiedyś, co to jest matcha i dlaczego jest tak popularna? / fot. Unsplash / Tyler Nix
Jesteś w kawiarni, ktoś obok zamawia intrygująco wyglądającą zieloną kawę, a ty głowisz się, co to? Matcha (czyt. macza), czyli sproszkowana zielona herbata, to jeden z symboli Kraju Kwitnącej Wiśni. Uwielbiana przez japońskich mnichów i samurajów. Od kilku lat święci triumfy też w naszym kraju. Podbija Internet i podniebienia wszystkich tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kofeiny. Alternatywę dla porannego czarnego trunku, który stawia na nogi, stanowi właśnie matcha latte. Co to jest i co ma wspólnego z najpopularniejszym energetykiem na świecie?
Podobnie jak kawa, przede wszystkim pobudza i gwarantuje zastrzyk energii. Zmielona na puder, świetnie sprawdza się w gorących napojach, ale też jako składnik deserów, lodów czy wytrawnych potraw. Podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty, cha-no-yu, używa się właśnie herbaty matcha. Co to znaczy i jak wygląda ten rytuał? W dosłownym tłumaczeniu to „gorąca woda na herbatę”, a sama ceremonia ma bardzo podniosły i uroczysty charakter. Jak zatem w domowym zaciszu przygotować ten zielony napój, który nie tylko ładnie wygląda, ale jest też prawdziwą bombą witaminową?
Sprawdź też koniecznie:
Jak zrobić pumpkin spice latte w domu?
Herbata matcha – właściwości zdrowotne
Herbata matcha właściwości ma naprawdę zaskakujące i wyjątkowe. Znana jest przede wszystkim ze swojego pobudzającego działania, ale przy odpowiedniej technice i temperaturze parzenia działa również odprężająco i wyciszająco. Z czego jeszcze słynie matcha? Właściwości zdrowotne, jakie wykazuje ta japońska herbata, mogą sprawić, że zechcesz wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Matcha oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a ponadto jest bogata w przeciwutleniacze oraz szereg witamin (na czele z A, C i B2). To cenne źródło m.in. potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego. Wypijając jedną filiżankę naparu z matchy, dostarczasz swojemu organizmowi tyle samo wartości odżywczych co z dziesięciu filiżanek tradycyjnej, zielonej herbaty.
Co ciekawe, ten niepozornie wyglądający zielony puder zawiera 60 razy więcej antyoksydantów niż szpinak. Pod tym względem bije też na głowę jagody goji i gorzką czekoladę! To jedne z wielu powodów, dla których tak uwielbiana jest matcha (herbata). Właściwości, które oferuje, doceniają nawet japońscy mnisi podczas długich godzin medytacji. Matcha bowiem sprawia, że czujemy się zrealaksowane i odprężone, ale przy tym nie senne. Zmniejsza stres i niepokój. Ponadto działa profilaktycznie: redukuje ryzyko nowotworów, cukrzycy czy problemów z sercem.
L-teanina (aminokwas), zawarta w liściach matchy, korzystnie wpływa na poziom dopaminy i serotoniny w organizmie, co rzutuje na nasze samopoczucie, ale też na pamięć i koncentrację. Przez dużą zawartość tego aminokwasu matcha pomaga zachować odporność, wzmacnia wytrzymałość i podnosi poziom energii. Filiżanka matchy może sprawić, że jesteśmy pobudzone nawet przez ponad 6 godzin. Choć zawiera kofeinę, po wypiciu matchy nie musimy się obawiać, że będziemy nadpobudliwe, nerwowe czy niespokojne.
Jakie właściwości ma matcha, korzystnie wpływające na ciało? Świetnie sprawdzi się u osób będących na diecie. Jak się okazuje, matcha przyspiesza metabolizm i sprawia, że tłuszcz spalany jest 4 razy szybciej. To naturalny suplement diety, a racjonalnie stosowany nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Nie przyspiesza bicia serca, nie podnosi ciśnienia krwi. Za to obniża poziom złego cholesterolu (LDL) oraz działa antybakteryjnie i antywirusowo. Przez wzgląd na swoje właściwości matcha jest chętnie wykorzystywana w medycynie niekonwencjonalnej oraz w kosmetyce.
Może też cię zainteresuje:
Jak szybko schudnąć bez diety?
Matcha latte – skutki uboczne
Na co powinnaś zwrócić uwagę, jeśli wprowadzasz do swojej diety herbatę matcha? Skutki uboczne występują stosunkowo rzadko i przeważnie są wynikiem nadmiernego spożycia zielonego naparu. Dlatego najlepiej pić jedną filiżankę matchy w ciągu dnia (maksymalnie dwie). Rekomendowana dzienna dawka herbaty matcha to 1-2 łyżeczki. Matchy nie powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Jeśli w trosce o figurę decydujesz się na matcha slim, skutki uboczne – jak podkreśla producent – mogą pojawić się po przekroczeniu zalecanej dawki. Napój można przyjmować maksymalnie 2 razy dziennie (jedna porcja to 1 łyżeczka proszku matcha na 150 ml wody o temp. 80°C).
Czym grozi picie w zbyt dużych ilościach herbaty matcha? Skutki, które mogą wystąpić, to: bóle brzucha i biegunka, nadmierne pobudzenie, bezsenność lub zaburzenia snu, rozdrażenie, niepokój, problem z koncentracją, rozkojarzenie, bóle głowy. Pamiętaj zatem o umiarze.
Keto matcha blue – jak stosować i gdzie kupić
Z myślą o osobach zmagających się z nadwagą, otyłością lub jako wsparcie w utrzymaniu smukłej sylwetki, na rynku pojawiła się keto matcha. Gdzie kupić preparat? Nie jest dostępny stacjonarnie, lecz z łatwością można znaleźć go w Internecie.
Keto matcha – co to jest dokładnie? To suplement odchudzający, który powstał – jak deklaruje twórca – na bazie naturalnych składników roślinnych: matchy, czarnego pieprzu, Garcinia Cambogia i wąkrotki azjatyckiej. Keto matcha blue powinna stanowić uzupełnienie zdrowej i zbilansowanej diety, nigdy jej podstawę. Redukuje tkankę tłuszczową (na skutek ketozy), zmniejsza apetyt i uczucie głodu – to według słów producenta główne efekty, jakie przynosi keto matcha blue. Jak stosować ten suplement? Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, należy postępować według zaleceń producenta. Roztwór (5 g proszku wymieszanego z 200 ml wody) powinno przyjmować się około pół godziny przed posiłkiem. Dwa razy dziennie, przez miesiąc.
Zobacz koniecznie:
Zioła na odchudzanie – przyspieszenie metabolizmu
Matcha latte – przepis
Jak zrobić matcha latte w domu? Jej przygotowanie jest prostsze niż myślisz! Ten zielony napój z kremową pianką na górze to nic innego jak połączenie naparu z herbaty i spienionego mleka. Nie ma w sobie ani grama kawy, więc tak naprawdę z prawdziwą latte ma niewiele wspólnego. Zasadniej byłoby nazwać ją bawarką po japońsku. Przez dodatek mleka matcha latte jest delikatniejsza w smaku, dzięki czemu może przypaść do gustu też tym, którzy nie przepadają za lekko gorzkawym smakiem samej herbaty.
Matcha latte – przepis
1 łyżeczka herbaty matcha
200 ml mleka krowiego lub roślinnego
odrobina wody do rozcieńczenia (ok. 40-50 ml, w temp. 80°C),
opcjonalnie: łyżeczka cukru lub innego słodzidła
Herbatę przesiej przez sitko, a następnie za pomocą spieniacza do mleka lub ręcznej trzepaczki ubij na gładką piankę razem z wodą (konsystencja gęstej pasty z początku). Mleko podgrzej delikatnie w rondelku i spień (na tym etapie możesz rozpuścić w nim cukier). Do wysokiej przezroczystej szklanki wlej spienione mleko, a następnie matchę.
(Mrożona) Iced matcha latte – przepis
1 łyżeczka herbaty matcha
200 ml mleka krowiego lub roślinnego
odrobina wody do rozcieńczenia (ok. 40-50 ml, w temp. 80°C),
opcjonalnie: łyżeczka cukru lub innego słodzidła
kostki lodu
Postępuj podobnie jak w przypadku matcha latte na ciepło: ubij herbatę z wodą na gładką piankę. Kostki lodu zblenduj w wysokim naczyniu razem z zimnym mlekiem (dzięki temu się spieni). Do wysokiej szklanki wlej mleko, a następnie herbatę.
Ponad godzinę – tyle zajmuje tradycyjna japońska ceremonia parzenia matcha. Jak zrobić to w domu? Nie jest to wcale trudne, pracochłonne ani wymagające specjalnych umiejętności czy znajomości technik parzenia herbaty. Przyda ci się bambusowa miotełka do matchy (chasen) lub elektryczny spieniacz do mleka. Do naczynia (oryginalnie: czarki: matchawan) wsyp jedną łyżeczkę matchy, zalej 100 ml wody (w temp. 80°C) i intensywnie spieniaj, aż do powstania gęstej pianki. Uzupełnij wodą wedle uznania, w zależności od tego jak mocną herbatę lubisz.
Artykuł powstał w oparciu m.in. o „Matcha. Cudowna herbata. Wzmocnij energię, koncentrację i zdrowie w naturalny sposób”, Lauren Clum, Mariza Snyder i inni, wyd. Vital 2018.