Candida wróg czy przyjaciel?
Candida może nie tylko wpływać na pogorszenie się naszego ogólnego samopoczucia bez innej widocznej przyczyny, ale i na pogorszenie wyglądu naszej skóry.
Jeśli prześledzicie badania dotyczące Candida i grzybków to zauważycie, że istnieje dowodów sugerujących, iż są one prekursorem do większości schorzeń, na które zapadają ludzie i zwierzęta. Candida może nie tylko wpływać na pogorszenie się naszego ogólnego samopoczucia bez innej widocznej przyczyny, ale i pogorszenie wyglądu naszej skóry.
Czym naprawdę jest Candida?
Niektórzy mówią, że to śmiertelna, ukryta epidemia. Candida albicans to grzybo-drożdż, który występuje naturalnie w naszych jelitach razem z innymi niezbędnymi drożdżakami, bakteriami. W normalnych warunkach nasze jelita są wypełnione właśnie tymi przyjaznymi bakteriami, dla których drożdżaki stanowią pokarm; bakterie powstrzymują drożdżaki przed rozrostem, zjadając je.
Na czym polega problem z Candida?
Candida, staje się problemem, gdy nasz układ trawienny jest zbyt obciążony (niezdrowy) i gdy „wlewamy” zbyt dużo cukru na te przyjazne bakterie, które tam „mieszkają”. Wówczas Candida rozrasta się w tempie błyskawicznym, wydostając się poza przewód pokarmowy do krwiobiegu. Jak już trafi do naszego krwiobiegu drożdżak Candida przemienia się w grzyba.
Gdy Candida staje się obcym organizmem!
Dopiero teraz Candida, staje ciałem „obcym”, rozprzestrzenia się szybko po całym ciele i zagnieżdża w słabych tkankach, w których brakuje minerałów, tlenu lub zawierają dużo glukozy. Może nawet pozbawiać nas energii, funkcji umysłowych, czy w tragicznych przypadkach życia. Czy to nowotwór, czy kłopoty z sercem, choroby płuc, choroby autoimmunologiczne, czy zwykła infekcja paznokci u stóp wszystkie mają ten sam obcy grzyb, jako czynnik przewodni.
Jeden obcy organizm , a tyle problemów?
Gdy Candida wydostanie się poza jelita, bardzo trudno jest przywrócić w organizmie równowagę. W zdrowej diecie (o niskim GI, w przeciwieństwie do diety o wysokim GI: ziemniaki, biała mąka, cukier), zanim ta równowaga zostanie zachwiana, nasze ciało potrafi zidentyfikować problem i pozbyć się go poprzez użycie przyjaznych bakterii i układu odpornościowego . Jednakże bez naszych naturalnych zasobów, grzyb może rozwijać się i rozprzestrzeniać swobodnie. Każdy grzyb powoli zabija wszystkie organizmy żywe; gdy je atakuje i wysyła setki trujących toksyn do krwiobiegu, jako część swojego procesu trawiennego. Coraz więcej osób ma problemy z utrzymaniem naturalnej równowagi w organizmie w wyniku stresu, niedoboru minerałów, braku probiotyków, niewłaściwej diety czy też złego stanu zdrowia.
Wczesne symptomy grzyba mogą obejmować:
– ból gardła
– biegunka
– gazy
– wzdęcia
– przewlekłe zmęczenie
– zespół jelita drażliwego
Gdy infekcja postępuje symptomy mogą stać się bardziej różnorodne i obejmować:
– migreny
– depresję
– niepokoje
– chroniczne zmęczenie
– zamglone myślenie
– zapalenie pochwy
A nawet nowotwory czy choroby płuc i inne…
Nie ma magicznych środków, ale są też dobre wieści
Znane nam są przeróżne sposoby na tego grzyba, jak chociażby ssanie terpentyny (z olejku sosnowego) na kostce cukru. Mimo, że wszystkie przynoszą pewne korzyści, grzyb będzie powracał, dopóki nie poradzimy sobie z główną jego przyczyną. Pomocne w walce z Candida mogą okazać się enzymy: serrapeptaza, proteaza (usuwają toksyny, oczyszczają i wspomagają regenrację), enzymy trawienne i probiotyki z gleby Prescript Assist (wraz z właściwą dietą przywracają równowagę w naszych jelitach). Nascent Jod (jod w kropelach, wzmacnia układ odpornościowy, podnosi poziom energii i wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy).
W zależności od zaawansowania obecności Candida w naszym organiźmie rekomenduje się kilka zestawów do walki z Candida:
Podstawowy: SerraEnzyme i Enzymy Trawienne lub Proteaza
Zaawansowany: SerraEnzyme, Nascent Iodine, Proteaza i Probiotyki
Ultimat: SerraEnzyme, Proteaza, Nascent Iodine, Pribiotyki, D.I.P. i GlycoBoost
Tekst pochodzi ze strony: www.forever-young.pl/suplementy-naturalne-zdrowie-117-c.asp