Thursday, October 22, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Co powinnaś wiedzieć, zanim pierwszy raz zamówisz sushi?

Co powinnaś wiedzieć, zanim pierwszy raz zamówisz sushi?

Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się rozsmakować w sushi, zapoznaj się z naszymi wskazówkami.

jakie sushi na pierwszy raz

Co trzeba wiedzieć o tajnikach orientalnego savoir-vivre’u? / fot. Canva

Europejczycy znani są z tego, że chętnie próbują nowych smaków, poszukując kulinarnych uniesień. Nic więc dziwnego, że od kilku lat zachwycają się ryżem z rybą lub owocami morza, zawiniętymi najczęściej w suszony płat wodorostów nori. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się rozsmakować w sushi, zapoznaj się z naszymi wskazówkami na to, jakie sushi wybrać na pierwszy raz

Moda na kuchnię azjatycką

Walory smakowe i różnorodność sushi sprawiają, że staje się ono potrawą, którą naprawdę ciężko jest się znudzić. Polacy również odkryli zalety kuchni Wschodu. Oprócz sushi delektujemy się smażonymi makaronami z różnymi dodatkami, daniami z woka czy zupami rybnymi. A wszystko to wzbogacone jest sosem sojowym, imbirem, sezamem i orientalnymi przyprawami. Nic więc dziwnego, że moda na te aromatyczne dania rozprzestrzenia się w takim tempie.

Jakie sushi wybrać na pierwszy raz?

maki i nigiri

Po lewej – maki, po prawej – nigiri / fot. Canva

Na swój pierwszy raz z sushi wybierz maki. Maki to plasterek surowej ryby i ryżu zawinięty w algi morskie nori. W podstawowej odsłonie zwanej hoso-maki (cienkie maki) – plasterki sushi mają do 3 cm grubości. W środku spodziewaj się zarówno owoców morza, jak i warzyw: karczocha, awokado, ogórka czy pędów bambusa. Jeśli z początku nie chcesz lub nie możesz przekonać się do spożycia surowej ryby – zamów wersję z grillowaną. Na drugi ogień, proponujemy skosztowanie nigiri – niewielkiej, wydłużone kulki z kawałkiem ryby, owoców morza albo tamagoyaki – japońskiego omleta na wierzchu. Ich smak podkręca dodawany do nigiri ostry chrzan wasabi. Jaki dodatek wybrać? Na dobry początek spróbuj nigiri z dodatkiem maguro – tuńczyka. Druga opcja to ebi – krewetka (ugotowana, ale podana na zimno), a trzecia to nadużywana w złym kontekście przez serialowego Rossa z „Przyjaciół”– unagi oznaczającego węgorza rzecznego. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś więcej, spróbuj ika czyli kałamarnicy, która ma kremową teksturę i słodkawy posmak.

Pierwszy raz przy japońskim stole

Zanim pierwszy raz zdecydujesz się na zjedzenie sushi, musisz poznać kilka tajników orientalnego savoir-vivre’u. Przede wszystkim nie obawiaj się, że nie potrafisz posługiwać się pałeczkami – sushi równie dobrze można jeść rękami. Jeśli jednak bardzo chciałabyś się nauczyć tej sztuki, poproś o zestaw pałeczek dla początkujących i po prostu ćwicz. Wiele lokali jest przygotowanych na gości, którzy do tej pory nie mieli styczności z sushi. Jeśli zamiast po środku, będziesz starała się je trzymać mniej więcej w jednej trzeciej długości, szybko wejdzie ci to w krew, a jedzenie przestanie wypadać. Pamiętaj, że sushi jemy w całości, nie kroimy go, nie nadgryzamy ani – w żadnym wypadku – nie nabijamy na pałeczki. Nie mieszaj również chrzanu wasabi z sosem sojowym, bo z tego połączenia wyjdzie okropna mieszanka smakowa, która wywoła paląco-słoną katorgę dla twojego przełyku. Ten pierwszy jest bardzo ostry, dlatego nie przesadzaj z jego ilością, a ten drugi to dodatek do ryby. Posiłku nie popijaj sake – lepiej zamów wodę aloesową i to nią gaś pragnienie.

Sushi dla każdego

Tłuszcz i cholesterol to pojęcia praktycznie nieznane w japońskiej kuchni, która uchodzi przecież za jedną z najzdrowszych na świecie. Za to żelazo i witaminy są jej synonimami. Wbrew pozorom sushi może jeść każdy, nawet kobiety w ciąży i małe dzieci – pod warunkiem, że surowe ryby i owoce morza zostaną zastąpione tymi poddanymi obróbce albo w ogóle je wyeliminujemy. Natomiast ryż, wodorosty i surowe warzywa nie mają w sobie nic niewskazanego do spożycia, dlatego sushi śmiało może delektować się właściwie każdy.

Zabierz sushi ze sobą

Jakie sushi wybrać na pierwszy raz

Jakie sushi wybrać na pierwszy raz? / fot. materiały prasowe

Sushi to doskonały kulinarny pomysł na spotkanie z bliskimi i przyjaciółmi. Profesjonalne azjatyckie restauracje, w których się je podaje, cieszą się bardzo dużą popularnością, a to często skutkuje brakiem miejsc w środku. W tych najlepszych, jeśli odpowiednio wcześnie nie zarezerwujemy stolika, może czekać nas właśnie tego typu rozczarowanie. Na szczęście to wcale nie oznacza, że musisz zrezygnować z ulubionego przysmaku i pocieszyć się czymś innym. Coraz częściej wprowadzana jest usługa sushi na wynos. Możesz je zamówić bezpośrednio lub skorzystać z portali online i bez wychodzenia z domu cieszyć się pysznym i pożywnym posiłkiem, który firma dostarczy ci pod same drzwi. Oczywiście jeśli chcesz, to sama też podołasz nauczeniu się robienia własnego sushi. Pamiętaj jednak, że jest to bardzo czasochłonne i wymaga dużej precyzji. Dlatego, jeśli szybko denerwujesz się, że coś nie idzie po twojej myśli, lepiej skorzystaj z pomocy profesjonalistów. Możesz również kupić gotowe zestawy sushi w większości marketów. Licz się jednak z tym, że ich smak nie dorówna tym przygotowanym w lokalu, a długa data ważności często wskazuje na zastosowanie wielu konserwantów.

Oceń artykuł
4 komentarze
  • Avatar
    Aśka 10 lipca, 2017

    Ja od lat jadam sushi w Sakanie na Moliera i odkąd zrobili catering to jestem ich stałą bywalką i każda moja impreza ma sushi od nich. Uwielbiam!

    • Avatar
      Ammy 19 sierpnia, 2019

      Ooo 🙂 Ja też lubię Sakanę tylko tyle, że w Krakowie. Sushi maja rewelacyjne. I nie tylko. Dania z grilla czy japońskie tapas świetne.

  • Avatar
    Maja 17 sierpnia, 2017

    Ciekawy artykuł!Ja bardzo lubię sushi i dość często jadam je w Sushi Saska Kępa!Futomaki z sosem sojowym mają rewelacyjne :):)

  • Avatar
    Zuza 9 kwietnia, 2020

    Dobre sushi serwują w Udon Noodle Bar na Marszałkowskiej, można tez zamawiać na dowóz 🙂 Maja świeże, pyszne składniki i dużo fajnych zestawów w dobrych cenach 🙂

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach