Co powiesz na makaron?
Spaghetti, tagliatelle, a może lasagne? Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad.

Zajada się nim cały świat, a jego niedoścignionymi mistrzami są mieszkańcy Włoch. Makarony bez wątpienia są uwielbiane i mają rzesze wiernych fanów, a ich różne rodzaje pozwalają wyzwolić kulinarną fantazję. Primo Gusto, marka znana i ceniona od lat na polskim rynku, przedstawia krótki opis podstawowych rodzajów makaronu wraz z przepisami.
Spaghetti
Składniki na przepyszne spaghetti z mięsem mielonym i śmietaną
• 1 opakowanie spaghetti Primo Gusto
• 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
• 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
• 1 łyżeczka posiekanego selera
• 2 starte marchewki
• 4 posiekane plastry szynki
• 3 łyżki natki pietruszki
• 80 g bekonu
• 200 g mięsa mielonego
• ½ szklanki białego wina
• 150 g śmietany
• 5 łyżek oliwy z oliwek Melissa Primo Gusto Pomace
• sól i pieprz
Wskazówki: Podsmażyć cebulę na oleju i dodać mielone mięso. Następnie dolać białe wino. Gotować przez 10 minut. Dodać warzywa i gotować kolejne 20-25 minut. Dodać skrojoną szynkę i boczek, po czym obniżyć temperaturę i dodać śmietanę.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcje: 6 osób
Tagliatelle
Składniki na tagliatelle z kurczakiem
• 1 opakowanie tagliatelle Primo Gusto
• 1 filet z kurczaka
• ½ szklanki oliwy z oliwek Melissa Primo Gusto Pomace
• 1 posiekana cebula
• 1 ½ posiekanych pomidorów Tomatera
• sól i pieprz, ziele angielskie
• cynamon
• 10 oliwek
Wskazówki: Kurczaka usmażyć z oliwą i cebulą. Zmniejszyć ogień i dodać pomidory, oliwki, sól, pieprz, cynamon, ziele angielskie i 2 szklanki wody. Gdy kurczak jest gotowy, dodać kolejne 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać makaron, wymieszać i gotować przez 7-9 minut. Podawać natychmiast.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 6 osób
Lasagne
Składniki na kultową lasagne
• 12 płatów lasagne Primo Gusto
• 50 dag mielonego mięsa
• 2 łyżki masła
• 1 drobno posiekana cebula
• 1 puszka pomidorów w kawałkach Tomatera 400g
• 1 ½ szklanki białego wina
• oliwa z oliwek Melissa Primo Gusto Pomace
• liść laurowy
• sól i pieprz
• bazylia i oregano
Wskazówki: Podsmażyć na rozgranej oliwie cebulę z czosnkiem. Doda
mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach Tomatera, posiekaną bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Następnie odkryć i dusić kolejne 10 minut. Osobno przygotować sos beszamelowy. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Ułożyć 3-4 warstwy składające się z: płat lasagne, farsz, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Na koniec całość przykryć płatem lasagne, posmarować pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 30 minut, w temperaturze 180C. Po upieczeniu wyłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i udekorować świeżą bazylią.
Sos beszamelowy:
Na małym ogniu garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 90 min
Porcje: 8