Monday, July 26, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Co na upał? Sprawdź, jak zadbać o ochłodę dzięki blenderowi ręcznemu

Co na upał? Sprawdź, jak zadbać o ochłodę dzięki blenderowi ręcznemu

Orzeźwiające potrawy i napoje to świetny sposób na ochłodzenie w upalne dni

Blender ręczny na blacie kuchennym

Blender ręczny to niezastąpiony pomocnik w kuchni / fot. materiały prasowe

Marzą Ci się lody czy chłodny koktajl, gdy za oknem i w domu panuje upał? Zimne jedzenie i picie to jedna z najlepszych metod na ochłodę w gorący dzień. Mowa tu nie tylko o przekąskach – również obiady na zimno sprawdzą się znacznie lepiej, niż klasyczne zupy czy gorące drugie dania. Jeśli brak Ci pomysłu na ciekawe posiłki na zimno, zainspiruj się naszymi propozycjami z wykorzystaniem blendera kuchennego

 

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie wytrawne dania na zimno można przygotować z użyciem blendera ręcznego,
  • jakie desery wyczarujesz przy pomocy małego blendera,
  • na jakie kwestie zwracać uwagę podczas wybierania idealnego blendera ręcznego.

Blendery ręczne to bardzo praktyczne urządzenia, które zajmują mało miejsca w kuchni, są wygodne w użyciu, a do tego radzą sobie z przygotowywaniem potraw nie gorzej, niż ich większe, kielichowe odpowiedniki. Za ich pomocą przygotujesz wiele ciekawych dań, które będą zdrową i pożywną ochłodą na lato.

Dania na zimno w wersji wytrawnej z użyciem blendera kuchennego

Masz wśród swoich sprzętów AGD blender ręczny? Jeśli tak, to część przygotowań do letniego gotowania już za Tobą. Teraz wystarczy już tylko pójść na szybkie zakupy i możesz rozpocząć kuchenne szaleństwo!

Latem nic nie sprawdza się na obiad tak dobrze, jak dania na zimno – a szczególnie orzeźwiające zupy. Wśród naszych propozycji znajdziesz oczywiście popularny polski chłodnik, ale też bardzo ciekawe dania kuchni hiszpańskiej i francuskiej.

  • Chłodnik – popularna letnia zupa idealna na upały

Potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej, której podstawę stanowi ugotowana i zblendowana botwina. Po schłodzeniu botwiny zmieszaj ją z zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (w nowoczesnej wersji możesz je zastąpić kefirem lub jogurtem). Pamiętaj o dodatkach. Smak chłodnika doskonale uzupełni surowy ogórek, koperek czy jajko na twardo.

  • Salmorejo – chłodnik z pomidorów z szynką i jajkiem

Zimna zupa prosto z Andaluzji. Jest bardzo pożywna, gdyż robi się ją na bazie pieczywa. Namoczony chleb lub bułkę, pomidory, oliwę z oliwek, ocet i czosnek zmiksuj blenderem na gładką zupę. Następnie dopraw solą do smaku i dodaj szynkę dojrzewającą oraz ewentualnie jajko na twardo. Gotowe! Taka zupa idealnie gasi pragnienie i pozwala najeść się do syta.

  • Vichyssoise – zimna zupa z ziemniaków i pora

To gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji. Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło – wystarczy, że ugotowane ziemniaki, por oraz seler zblendujesz na gładką masę, doprawisz, a następnie schłodzisz w lodówce lub podasz od razu.

Mały blender do deserów na zimno

Zastanawiasz się, co można zrobić blenderem ręcznym, jeśli jesteś fanem lodów i innych zimnych słodkości? Podpowiadamy!

  • Zdrowe sorbety z owoców

Sorbet z arbuza, mango, jagód, malin czy gruszek to bez wątpienia smak lata. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy wybrać ulubione owoce, zblendować je, a następnie posłodzić według uznania lub pominąć ten krok i od razu przełożyć masę owocową do foremki. Twój własnoręcznie wykonany, zdrowy i pyszny sorbet będzie gotowy już po kilku godzinach w zamrażarce!

  • Domowe lody – na przykład z mrożonych bananów

Własnoręcznie przygotowane lody ze zblendowanych bananów są zdrowe, wegańskie i w 100% naturalne – o wiele lepsze od tych, które możesz kupić gotowe w sklepie. Domowa wersja nie wymaga dodatku ani cukru, ani mleka, a dodatkowo jest świetną bazą do zrobienia lodów o innych smakach.

  • Tradycyjne koktajle – na bazie owoców i wody gazowanej

Jesteś fanem koktajli? Latem postaw na przykład na zblendowany grejpfrut z wodą gazowaną. Nic tak nie orzeźwia, jak kwaśny owoc z odrobiną mięty i kilkoma kostkami lodu!

Jaki blender ręczny kupić?

Aby przez całe lato (i wiele kolejnych) cieszyć się z możliwości przygotowania różnorodnych potraw na zimno, jakie daje Ci poręczny blender ręczny, zaopatrz się w urządzenie dobrej jakości. Zwróć uwagę na produkty marki Zelmer, które posiadają:

  • wytrzymałą stopę (wymienną część z ostrzami) metalową lub wykonaną z wysokiej jakości tworzywa sztucznego,
  • wysoką moc pracy i dobrą jakość ostrza, dzięki czemu blender radzi sobie nawet z twardymi produktami,
  • regulację prędkości, dzięki której możesz dopasować obroty do blendowanego produktu,
  • ergonomiczny kształt, dzięki któremu używanie sprzętu jest wygodne i nie grozi rozpryskiwaniem produktów.

Zadbaj o to, aby Twój nowy blender ręczny posiadał też dodatkowe wyposażenie – np. trzepaczkę, siekacz czy miarkę. Dzięki temu z łatwością przyrządzisz z jego pomocą nie tylko letnie posiłki na ochłodę, ale też wiele dań głównych i deserów na każdą porę roku.

źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach