Monday, March 24, 2025
Home / Kuchnia  / Clam chowder

Clam chowder

Zupa krem z mięczaków, czyli przepis na clam chowder w wersji amerykańskiej - ta zupa rybna odmieni Twoją Wigilię

clam chowder

clam chowder

Zupa krem z mięczaków, czyli przepis na clam chowder w wersji amerykańskiej – zaskocz wszystkich w święta – ta zupa rybna odmieni Wigilię

clam chowder

Zupa krem z mięczaków, czyli przepis na clam chowder w wersji amerykańskiej

Clam chowder kojarzony był bardzo długo w Stanach Zjednoczonych jako typowo postna potrawa, idealna alternatywa dla dań mięsnych – zwłaszcza w piątek. Dziś ten pyszny krem z mięczaków ma tak wiele wariacji jak wiele jest stanów w USA. Od najbardziej tradycyjnej wersji z Nowej Anglii, zaprawionej jedynie cebulą, ziemniakami i grzankami, po wykwintne wersje z Kalifornii, będące wariacją na temat owoców morza, warzyw i mięs. Miasto Kobiet przedstawia błyskawiczną wersję przepisu na clam chowder.

Składniki:

-1/2 kg gotowanych małży (mogą być z puszki)
-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
-1 cebula (drobno posiekana)
-1/2 l mleka
-1 szklanka śmietany
-3 łyżki mąki
-przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie bazylia, oregano, można też podawać z sosem Worcester)
-4 plastry podsmażonego na maśle bekonu (do dekoracji)
-grzanki lub groszek ptysiowy

W wywarze z małż gotujemy ziemniaki do chwili, gdy staną się miękkie. Następnie dodajemy małże, 2 szklanki mleka i śmietanę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka i dodajemy do zupy ciągle mieszając tak, aby zgęstniała. Dodajemy do smaku przyprawy. Całość można zmiksować. Dekorujemy bekonem i grzankami lub groszkiem ptysiowym.

SMACZNEGO!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ