Tuesday, April 13, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret proponuje Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Składniki:

– 300 g brukselki

– 2 średnie główki cebuli czerwonej

– 1 garść orzechów włoskich

– 2 łyżki masła

– pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Sos winegret:

– 1 łyżka musztardy Tarsmak

– 50 ml octu winnego

– 50 ml oleju

– 1 łyżka cukru

– ½ łyżeczki soli

– 100 ml soku jabłkowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach