Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret
Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret proponuje Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.
Składniki:
– 300 g brukselki
– 2 średnie główki cebuli czerwonej
– 1 garść orzechów włoskich
– 2 łyżki masła
– pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.
Sos winegret:
– 1 łyżka musztardy Tarsmak
– 50 ml octu winnego
– 50 ml oleju
– 1 łyżka cukru
– ½ łyżeczki soli
– 100 ml soku jabłkowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Źródło: materiał prasowy