Monday, October 7, 2024
Home / Kuchnia  / Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Przepis Natalii Kudeli- autorki bloga Mała cukierenka. Przepis powstał, aby walczyć z typowo jesienną chandrą. Do ciasta dodajemy dużo przypraw korzennych, które nas rozgrzeją i oczarują swoim aromatem, a czekolada poprawi nam nastrój.

Przepis Natalii Kudeli- autorki bloga Mała cukierenka www.malacukierenka.pl. Przepis powstał, aby walczyć z typowo jesienną chandrą. Do ciasta dodajemy dużo przypraw korzennych, które nas rozgrzeją i oczarują swoim aromatem, a czekolada poprawi nam nastrój.

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Zdjęcie 1 z 4

fot. www.malacukierenka.pl

 

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Składniki na ciasto: (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):

400 g śliwek + 2 śliwki

200g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

3 jajka

1/3 łyżeczki aromatu waniliowego

250g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

5 łyżek mleka

70g poszatkowanej gorzkiej czekolady

Składniki na wierzch:

3-4 łyżki jasnego brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

Składniki do ozdoby:

50g gorzkiej czekolady

1-2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Śliwki przepołów i wypestkuj. Dwie śliwki drobno pokrój. W drugiej misce masło utrzyj z cukrem, ucieraj przez ok. 3 min. Następnie dodawaj po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucieraj mikserem na średnich obrotach przez ok. 30 sekund do połączenia składników. Dodaj aromat, wymieszaj. Do maślanej masy wsyp mąkę i dodaj mleko. Krótko wymieszaj mikserem do połączenia składników. Do ciasta dodaj czekoladę, wymieszaj. Dodaj dwie drobno pokrojone śliwki i krótko wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch śliwek. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°. Piecz na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 60-70 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. Czekoladę do dekoracji roztop w kipieli wodnej i ozdób nią wierzch ciasta. Brzegi posyp płatkami migdałowymi.

Autorka o sobie:

Kocham desery, wypieki i słodycze. Sprawia mi wiele satysfakcji i radości przygotowywanie ich własnoręcznie. Z ogólnie dostępnych składników tworzę coś pysznego i pięknego. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie w piekarniku, jak podczas pieczenia pachnie w całym domu. Uwielbiam również książki kucharskie o słodkiej tematyce i gazety, szczególnie w których mogę zobaczyć zdjęcia. Stanowią one dla mnie inspirację i lubię je kolekcjonować. Dzięki blogowi mogę dzielić się moim hobby z innymi, co również mi sprawia wiele radości. Dostaję zdjęcia, przepisy i komentarze od czytelników, za które jestem bardzo wdzięczna.

Zapraszamy: www.malacukierenka.pl

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ