Ciasto ze śliwkami i czekoladą
Przepis Natalii Kudeli- autorki bloga Mała cukierenka. Przepis powstał, aby walczyć z typowo jesienną chandrą. Do ciasta dodajemy dużo przypraw korzennych, które nas rozgrzeją i oczarują swoim aromatem, a czekolada poprawi nam nastrój.
Przepis Natalii Kudeli- autorki bloga Mała cukierenka www.malacukierenka.pl. Przepis powstał, aby walczyć z typowo jesienną chandrą. Do ciasta dodajemy dużo przypraw korzennych, które nas rozgrzeją i oczarują swoim aromatem, a czekolada poprawi nam nastrój.
Ciasto ze śliwkami i czekoladą
Składniki na ciasto: (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
400 g śliwek + 2 śliwki
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
5 łyżek mleka
70g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Składniki na wierzch:
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Składniki do ozdoby:
50g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Śliwki przepołów i wypestkuj. Dwie śliwki drobno pokrój. W drugiej misce masło utrzyj z cukrem, ucieraj przez ok. 3 min. Następnie dodawaj po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucieraj mikserem na średnich obrotach przez ok. 30 sekund do połączenia składników. Dodaj aromat, wymieszaj. Do maślanej masy wsyp mąkę i dodaj mleko. Krótko wymieszaj mikserem do połączenia składników. Do ciasta dodaj czekoladę, wymieszaj. Dodaj dwie drobno pokrojone śliwki i krótko wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch śliwek. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°. Piecz na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 60-70 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. Czekoladę do dekoracji roztop w kipieli wodnej i ozdób nią wierzch ciasta. Brzegi posyp płatkami migdałowymi.
Autorka o sobie:
Kocham desery, wypieki i słodycze. Sprawia mi wiele satysfakcji i radości przygotowywanie ich własnoręcznie. Z ogólnie dostępnych składników tworzę coś pysznego i pięknego. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie w piekarniku, jak podczas pieczenia pachnie w całym domu. Uwielbiam również książki kucharskie o słodkiej tematyce i gazety, szczególnie w których mogę zobaczyć zdjęcia. Stanowią one dla mnie inspirację i lubię je kolekcjonować. Dzięki blogowi mogę dzielić się moim hobby z innymi, co również mi sprawia wiele radości. Dostaję zdjęcia, przepisy i komentarze od czytelników, za które jestem bardzo wdzięczna.
Zapraszamy: www.malacukierenka.pl