Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Przepis na ciasto szpinakowe z sosem serowym proponuje Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.
Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Składniki – ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g margaryny
– 30 g drożdży
– 1 jajko
– 2 żółtka jaj
– 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
– 3 łyżki mleka
– sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz szpinakowy:
– 500 g szpinaku mrożonego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z Sosem serowym Tarsmak.
Źródło: materiał prasowy