Home / Styl życia  / Kuchnia  / Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Przepis na ciasto szpinakowe z sosem serowym proponuje Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Ciasto szpinakowe z sosem serowym / fot. materiał prasowy

Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Ciasto szpinakowe z sosem serowym / fot. materiał prasowy

Składniki – ciasto:

– 300 g mąki pszennej

– 100 g margaryny

– 30 g drożdży

– 1 jajko

– 2 żółtka jaj

– 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

– 3 łyżki mleka

– sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

– 500 g szpinaku mrożonego

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

– sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z Sosem serowym Tarsmak.

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach