Naleśniki… z piwem
W USA najlepiej smakują z syropem klonowym, we Francji z serem pleśniowym i orzechami, a w Polsce najlepsze są po prostu - naleśniki piwne

Piwo sprawia, że ciasto na naleśniki jest pulchniejsze i bardziej wyrasta

Piwo sprawia, że ciasto na naleśniki jest pulchniejsze i bardziej wyrasta
W USA najlepiej smakują z syropem klonowym, we Francji z serem pleśniowym i orzechami, a w Polsce najlepsze są po prostu – naleśniki piwne… z piwem
Choć przepis na naleśniki wydaje się być banalnie prosty to zestawienie odpowiednich proporcji między mąką, jajkami, a mlekiem ociera się o pojęcie dziedzictwa kultury narodowej, pilnie strzeżonego przez gospodynie, które ciasto na naleśniki i tak z reguły robią „na oko”.
W praktyce naleśniki różnią się nie tylko wariacjami na temat grubości ciasta – od grubych amerykańskich pancakes po ultracienkie francuskie crepsy – ale też średnicą krążków, która nie zawsze zależy od rozmiaru patelni.
Pomińmy finezyjnie podrzucane do góry naleśniczki i akrobacje z patelnią. Jest miesiąc październik, a więc czas kiedy studenci opuszczają gniazda rodzinne i wyfruwają do odległych akademików, są głodni i chcą poznać prosty sposób na to jak zrobić ciasto na naleśniki. Ponieważ zajmujemy się przypadkiem ekstremalnym jakim jest kuchnia studenta, załóżmy, że wyposażenie lodówki składa się w głównej mierze z napojów alkoholowych. Mamy piwo. Nie ma sensu kupować mleka (i tak skiśnie), ale jajka i mąka na pewno się przydadzą.
Oto przepis na ciasto na naleśniki z piwem*
1 szklanka mąki
1 szklanka piwa
1 jajko
odrobina oleju do smażenia
sól
Wymieszaj jajko, mąkę, piwo i sól, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję (bez grudek). Rozgrzej olej na patelni. Wylej 1/6 masy na patelnię. Smaż naleśnik z obu stron. I gotowe!
*Wbrew pozorom przepis ten wcale nie powinien posiadać adnotacji „18+”. Piwo działa podobnie jak drożdże, spulchniając ciasto na naleśniki i pozwalając mu ładnie wyrosnąć na patelni. A piwne naleśniki mogą jeść nawet dzieci.
SMACZNEGO!
Aldona 20 maja, 2015
Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję, do tej pory zawsze robiłam tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale pora na zmiany, czuję że będą jeszcze lepsze z Twojej strony.