Ciasto z marchewki i pomarańczy
Przepis Karoliny, autorki bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com
Przepis Karoliny Antoniszyn – autorki bloga Sweet and Chili (www.sweetandchili.wordpress.com).
Składniki:
4 jajka
szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżka sody oczyszczonej
1 cukier wanilinowy
1 i 1/2 szklanki tartej marchewki
skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Jajka, olej i cukier dokładnie wymieszaj na gładką masę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Następnie do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, marchewkę oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż ciasto. Piecz ok. 40 – 50 minut (im mniejszy wymiar blachy, czyli im wyższa blacha tym dłuższy czas pieczenia, w moim przypadku blacha miała 35×24 cm, a czas pieczenia wyniósł ok. 45 min).
Autorka o sobie:
Jestem amatorką kuchni – kocham gotować, smakować i przede wszystkim jeść. Swoją przygodę z gotowaniem rozpoczęłam już jako dziecko: pomagając mamie w przyprawianiu obiadów i pieczeniu ciasteczek, próbując różnych ziół i przypraw. Im byłam starsza tym częściej gotowałam obiady dla całej rodziny, wertując stare książki kucharskie i wypróbowując przepisy z różnych stron świata. W końcu jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu.
Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com
Kati 7 grudnia, 2012
Właśnie zrobiłam 🙂 bratu bardzo smakuje, mi zresztą też;)