Sunday, January 19, 2025
Home / Kuchnia  / Ciasteczka kataifi

Ciasteczka kataifi

Mamy przepis na jeden z greckich przysmaków, który przywoła letnie wspomnienia.

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będzie gotowe ciasto kataifi w formie cienkich nitek, które nazywane są często anielskimi włosami. Możemy je kupić w sklepach oferujących produkty żywnościowe z różnych stron świata. / fot Travelplanet

Grecja – piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia. Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości i przenieść się do Grecji.

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będzie gotowe ciasto kataifi w formie cienkich nitek, które nazywane są często anielskimi włosami. Możemy je kupić w sklepach oferujących produkty żywnościowe z różnych stron świata. / fot Travelplanet

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będzie gotowe ciasto kataifi w formie cienkich nitek, które nazywane są często anielskimi włosami. Możemy je kupić w sklepach oferujących produkty żywnościowe z różnych stron świata. / fot Travelplanet

Do wykonania ciasteczek potrzebujemy:

– opakowanie mrożonego ciasta Filo
– 150 gr płatków migdałowych
– 150 gr orzechów włoskich
– 150 gram rodzynek
– łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki cukru
– 1/2 kostki masła

Do wykonania syropu potrzebujemy:

– 1 szklankę płynnego miodu
– 1 szklankę wody
– sok z 1 cytryny
– 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z płatkami migdałowymi, zmielonymi orzechami, cynamonem i cukrem.

2. Ciasto dzielimy na pasma o szerokości ok. 5 cm, smarujemy roztopionym masłem. Na brzeg ciasta kładziemy małą garstkę farszu i zwijamy w rulony. Kolejne ruloniki przygotowujemy w ten sam sposób.

3. Ciastka układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Można także włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.

4. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

5. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy miód, wodę, sok z cytryny, a następnie cukier i gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

6. Gorące ciastka polewamy przygotowanym syropem. Można posypać ulubionymi bakaliami.

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ