Tuesday, August 3, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jak to się je? (przepisy)

Jak to się je? (przepisy)

Zwykła jajecznica jest nudna. Zobacz 4 przepisy, które Cię zakoczą

Liście babki smażone po chińsku / fot. materiały prasowe

Nie musisz być znawcą flory polskich łąk, by odkryć uroki potraw z roślin, które do tej pory nie kojarzyły ci się z obiadem. Oswajanie się z chwastną kuchnią zaczynamy od tego, co jest pod ręką: duszonych liści kalafiora (przyznaj, że wyrzucasz) według przepisu Małgorzaty Kalemby-Drożdż i czerwonej koniczyny (pierwsza lepsza łąka dostarczy jej aż nadto) w tempurze według Łukasza Łuczaja

DUSZONE LIŚCIE KALAFIORA
źródło: Małgorzata Kalemba-Drożdż / pinkcake.blox.pl

Dziwi mnie zdumienie, że liście kalafiora są jadalne. Kalafior to kwiat kapusty, a liście kapusty bez wątpienia są jadalne. Kiedy więc wpada mi w ręce śliczny, młody kalafior z miękkimi niezłykowaciałymi listkami dookoła pąka, to absolutnie nie zamierzam ich wyrzucać.

Duszone liście kalafiora / fot. materiały prasowe

Duszone liście kalafiora / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI
– młode liście kalafiora
– cebula
– marchewka
– pietruszka
– oliwa
– sól
Warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki. Cebulę poszatkować i zeszklić na oliwie. Dodać marchew, pietruszkę i liście kalafiora, poddusić kilka minut. Doprawić. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do młodych ziemniaków.
Same kalafiorki miałam upiec z cytryną, ale ostatecznie na obiad podałam tylko liście kalafiora z młodymi ziemniakami. Powód był prosty – te malusieńkie kalafiorki były tak smaczne, tak słodkie, tak chrupiące i delikatne, że dzieci pożarły mi je na surowo.
Pewnie można poszaleć i dodać do dania melasy z granatu, ziół, przypraw korzennych i zrobić z tych liści kalafiora ekstrawaganckie danie, ale wiecie co? Kiedy warzywa są tak młode, lubię nacieszyć się ich radosną świeżością i nie tłumić jej żadnymi wydumanymi przyprawami.

KWIAT KONICZYNY W TEMPURZE
źródło: Łukasz Łuczaj Dzika kuchnia

Kwiaty koniczyny mogą stanowić ozdobę surówek i innych potraw. Można robić z nich napar, sałatkę lub podać je w tempurze. W przeszłości, w okresach niedostatku w Polsce dodawano je do ciasta na chleb lub do zup, także suszono na zapas.

Koniczyna / fot. materiały prasowe

Koniczyna / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI
– 10 dkg mąki pszennej,
– 10 dkg mąki kukurydzianej,
– 300 ml schłodzonej wody gazowanej (lub piwa!), opcjonalnie jajko (bez jajka ciasto jest „lżejsze”),
– kilka litrów świeżych kwiatów czerwonej koniczyny,
– 1 l oleju

Wymieszać mąkę, wodę gazowaną dolewać porcjami, rozrabiając widelcem, żeby nie powstawały grudki (ewentualnie dodać jaj­ko). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać olej do 170–180ºC. Kwiaty koniczyny zanurzać w świeżo zrobionym cieście i wrzucać pojedynczo do oleju. Po wyciągnięciu odsączyć i podawać np. z ostro-słodkim sosem chilli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIŚCIE BABKI SMAŻONE PO CHIŃSKU
źródło: Łukasz Łuczaj Dzika kuchnia

Liście babki smażone po chińsku / fot. materiały prasowe

Liście babki smażone po chińsku / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI
– 20 dkg liści babki zwyczajnej
– papryczka chilli
– łyżka ziaren pieprzu syczuańskiego
– mały kawałek imbiru
– 2 ząbki czosnku
– cukier
– ocet
– 2 łyżki sosu sojowego
– olej

 

Pokroić czosnek, papryczkę chilli i imbir. Liście babki posiekać bardzo dokładnie – najpierw w poprzek, by w każdym liściu przeciąć włókna. Rozgrzać olej w woku. Gdy będzie już tak gorący, że zacznie dymić, wrzuć pieprz syczański, imbir, czosnek i wlać sos sojowy, energicznie zamieszać, a po kilku sekundach wrzucić liście. Liście smażyć krótko, tylko tyle, żeby się obskurczyły. Podczas smażenia intensywnie mieszać i przewracać w woku. Doprawić łyżką cukru i octu, jeszcze raz zamieszać i podać.

JAJECZNICA Z LIŚĆMI KRWAWNIKA
źródło: Łukasz Łuczaj Dzika kuchnia

Jajecznica z liśćmi krwawnika / fot. materiały prasowe

Jajecznica z liśćmi krwawnika / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI

– 9 liści krwawnika
– 3 jajka
– łyżka masła

Liście bardzo drobno posiekać. Jaja wbić do kubeczka i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wlać jaja oraz wrzucić krwawnik. Smażyć na małym ogniu, aż jaja się zetną. Od czasu do czasu mieszać.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach