Monday, April 12, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jak to się je? (przepisy)

Jak to się je? (przepisy)

Zwykła jajecznica jest nudna. Zobacz 4 przepisy, które Cię zakoczą

Liście babki smażone po chińsku / fot. materiały prasowe

Nie musisz być znawcą flory polskich łąk, by odkryć uroki potraw z roślin, które do tej pory nie kojarzyły ci się z obiadem. Oswajanie się z chwastną kuchnią zaczynamy od tego, co jest pod ręką: duszonych liści kalafiora (przyznaj, że wyrzucasz) według przepisu Małgorzaty Kalemby-Drożdż i czerwonej koniczyny (pierwsza lepsza łąka dostarczy jej aż nadto) w tempurze według Łukasza Łuczaja

DUSZONE LIŚCIE KALAFIORA
źródło: Małgorzata Kalemba-Drożdż / pinkcake.blox.pl

Dziwi mnie zdumienie, że liście kalafiora są jadalne. Kalafior to kwiat kapusty, a liście kapusty bez wątpienia są jadalne. Kiedy więc wpada mi w ręce śliczny, młody kalafior z miękkimi niezłykowaciałymi listkami dookoła pąka, to absolutnie nie zamierzam ich wyrzucać.

Duszone liście kalafiora / fot. materiały prasowe

Duszone liście kalafiora / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI
– młode liście kalafiora
– cebula
– marchewka
– pietruszka
– oliwa
– sól
Warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki. Cebulę poszatkować i zeszklić na oliwie. Dodać marchew, pietruszkę i liście kalafiora, poddusić kilka minut. Doprawić. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do młodych ziemniaków.
Same kalafiorki miałam upiec z cytryną, ale ostatecznie na obiad podałam tylko liście kalafiora z młodymi ziemniakami. Powód był prosty – te malusieńkie kalafiorki były tak smaczne, tak słodkie, tak chrupiące i delikatne, że dzieci pożarły mi je na surowo.
Pewnie można poszaleć i dodać do dania melasy z granatu, ziół, przypraw korzennych i zrobić z tych liści kalafiora ekstrawaganckie danie, ale wiecie co? Kiedy warzywa są tak młode, lubię nacieszyć się ich radosną świeżością i nie tłumić jej żadnymi wydumanymi przyprawami.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach