Chłodnik pomidorowy
Przepis na chłodnik pomidorowy autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały!
Chłodnik pomidorowy
Składniki:
– 0,75 litra wody mineralnej niegazowanej
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak
– 1 świeży ogórek
– 1 papryka świeża czerwona
– 1 papryka świeża żółta
– 3 ząbki czosnku
– 100 ml białego wina
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa. Wymieszać, dobrze schłodzić. Podawać z tostami czosnkowymi.
Źródło: materiał prasowy