Saturday, October 12, 2024
Home / Kuchnia  / Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy

Przepis na chłodnik pomidorowy autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały!

Chłodnik pomidorowy

Składniki:

– 0,75 litra wody mineralnej niegazowanej

– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak

– 1 świeży ogórek

– 1 papryka świeża czerwona

– 1 papryka świeża żółta

– 3 ząbki czosnku

– 100 ml białego wina

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa. Wymieszać, dobrze schłodzić. Podawać z tostami czosnkowymi.

Źródło: materiał prasowy 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ