Thursday, January 16, 2025
Home / Kuchnia  / Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem!

Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem!

Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem!

Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem! / fot. materiał prasowy

Chłodnik litewski 

Składniki:
– około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
– 2 litry bulionu jarzynowego
– 200 ml śmietany 18%
– 2 zielone ogórki
– 2 łyżki soku z cytryny
– litr kefiru
– 4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
– Sól i pieprz
– Paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret

Przygotowanie:
Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami Crispy Natural, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ