Monday, August 2, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Chleb z mąki kasztanowej

Chleb z mąki kasztanowej

A jakby tak upiec samemu chleb? Czemu nie. Na przykład z mąki kasztanowej. Jak to zrobić podpowiada Ring The Belly.

chleb-z-maki-kasztanowej-r

Chleb z mąki kasztanowej / fot. Ring The Belly

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

– 250 g mąki kasztanowej
– 350g mąki pszennej
– 10 gram drożdży
– 100g bakalii (opcjonalnie)
– szklank ciepłej, ale nie gorącej wody
– 1 łyżeczka soli i jedna cukru
– 1 łyżka gorzkiego kakao

czas przyrządzenia: 1h 30min; stopień strudności 4/6

JAK PRZYGOTOWAĆ CHLEB?

W garnuszku pzygotuj zaczyn. Zmieszaj ze sobą drożdże, trzy duże łyżki mąki pszennej, cukier i 3/4 szklanki wody. Po kwadransie, gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do reszty mąk. Dodaj wodę, sól i zagnieć ciasto. Teraz podziel ciasto na połowę i jedną część zmieszaj z kakao. Jeśli masa jest zbyt twarda, śmiało dodaj do niej wodę. Jeśli zdecydowałeś się na bakalie, dodaj je do drugiej masy i dokładnie zagnieć. Następnie pozostaw pod przykryciem dwa rodzaje ciasta do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, to jest po około godzinie, rozwałkuj obydwie części, każdą z osobna i połóż białe ciasto na płacie z kakao. Następnie zwiń formując bochenek chleba. Zostaw do wyrośnięcia na kolejny kwadrans. Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.

***

ringthebelly_stamp2Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Zapraszamy na www.ringthebelly.com 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach