Wednesday, April 30, 2025
Home / Kuchnia  / Chilli Con Carne – Smoczy Oddech

Chilli Con Carne – Smoczy Oddech

Może coś na ostro? Przepis na Chilli Con Carne Smoczy oddech pochodzi od Guya Fieri.Polecamy szczególnie koneserom smacznego i konkretnego jedzenia.

Chilli Con Carne / fot. materiał prasowy

Może coś na ostro? Przepis na Chilli Con Carne Smoczy oddech pochodzi od Guya Fieri.Polecamy szczególnie koneserom smacznego i konkretnego jedzenia. 

CHILLI CON CARNE SMOCZY ODDECH

Chilli Con Carne

Chilli Con Carne – Smoczy oddech / fot. materiał prasowy

SKŁADNIKI
NA CHILLI:
– 30 g masła
– 3 łyżki topionej słoniny lub oleju roślinnego
– 2 czerwone papryczki, posiekane
– 2 papryki jalapeno, zmielone
– 3 papryczki chilli Anaheim pieczone, obrane i posiekane
– 3 papryczki chilli Poblano pieczone, obrane i posiekane
– 2 żółte cebule, posiekane
– 1 główka czosnku, posiekana
– 450 g steku wołowego bez kości, okrojonego i pokrojonego w kostki ok. 0,5 cm
– 900 g grubo mielonej wołowiny
– 450 g włoskiej kiełbasy salsiccia
– 2 łyżeczki cebuli granulowanej
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego
– 3 łyżeczki chilli w proszku
– 2 łyżeczki ostrej papryczki
– 2 łyżeczki mielonego kminku
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 475 ml sosu pomidorowego
– 250 g koncentratu pomidorowego
– 350 ml piwa jasnego pełnego
– 240 ml bulionu z kurczaka
– 2 puszki (450 g) fasoli pinto w zalewie
– 2 puszki (450 g) fasoli kidney w zalewie

Podwójnie smażone frytki (przepis poniżej)
– Krakersy serowe do przybrania
– Pęczek cebuli dymki
– 100 g tartego sera Cheddar

DO PODWÓJNIE SMAŻONYCH FRYTEK:
– 4 ziemniaki ( o długości ok. 10-13 cm) (do 900 g)
– 2 litry oleju roślinnego
– 1 łyżka drobnoziarnistej soli
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Chilli
1. W dużym garnku na dużym ogniu rozpuść słoninę i masło. Dodaj pieprz, papryczki Anaheim, Poblano i Jalapeno oraz cebulę. Gotuj przez około 5 minut aż do karmelizacji. Dodaj czosnek
i smaż przez kolejne kilka minut.
2. Dodaj stek i zrumień go, a następnie dodaj mięso mielone i kiełbasę, także je zrumień. Mieszaj delikatnie, starając się nie rozdzielać zbytnio mielonego mięsa. Gotuj całość przez około 7-10 minut, aż mięso ładnie zbrązowieje i będzie ugotowane.
3. Dodaj granulowaną cebulę i czosnek, sproszkowane chilli i paprykę, kminek, kolendrę, pieprz cayenne, sól i pieprz i gotuj przez około minutę. Dodaj sos i koncentrat pomidorowy i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj, mieszając, piwo i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny.
4. Podawaj chilli w miseczkach – na dnie umieść podwójnie smażone frytki, zalej je chilli
i przybierz krakersami serowymi i tartym serem.
Podwójnie smażone frytki
1. Obierz ziemniaki, pozostawiając skórkę na ich końcach. Pokrój je na plastry grubości 1 cm, a plastry podziel na słupki o szerokości ok. 1 cm.
2. Napełnij dużą miskę wodą, zanurz w niej ziemniaki. Pozostaw do nasiąkania na min.
30 minut, do 24 godzin. Pomaga to usunąć nadmiar skrobi i zapobiega utlenianiu się.
3. W głębokim garnku rozgrzej olej do 160 stopni. Wyjmij ziemniaki z wody i otrzep, żeby usunąć jej nadmiar.
4. Wrzuć 2 garści ziemniaków do oleju. Nad ziemniakami powinno być przynajmniej
2,5 cm oleju. Smaż je przez 5 do 7 minut aż zbrązowieją.
5. Odcedź ziemniaki, delikatnie otrząsając je z nadmiaru oleju i pozostaw je na suszarce, aby ociekły.
6. Powtarzaj aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.
7. Podgrzej olej do 180 stopni. Smaż ziemniaki jeszcze raz, po 2 garści za jednym razem,
przez około 2 minuty, aż będą złoto-brązowe.
8. Wyjmij z oleju i odcedź. Przełóż do miski i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
9. Powtarzaj aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ