Friday, September 13, 2024
Home / Kuchnia  / Być jak Fin

Być jak Fin

Co fascynuje Polaków w kraju tysiąca jezior?

Życie w biegu, praca na pełnych obrotach, intensywne życie rodzinne… Od nadmiaru obowiązków niejednej Polce aż kręci się w głowie! Zmęczona codziennymi obowiązkami zasypiasz na siedząco, cały dzień marząc o przyłożeniu głowy do poduszki? Zobacz, jak żyją Finowie i zainspiruj się ideą slow life.

FINUU

Mieć czy być? Na co stawia Fin?
Rodzina i spokój to wartości, które Finowie przedkładają ponad wszystko. Najbliżsi krewni i przyjaciele zawsze mogą liczyć na czas i dobre słowo, którego tak bardzo potrzebują. Zaufanie, jakim inni obdarzają Fina, to dla niego największa nagroda. Wspólnota ludzi, których łączy serdeczna relacja, pełnymi garściami czerpie z piękna fińskich krajobrazów i tajemniczej aury tego kraju. Weekend w domku nad jeziorem to idealny sposób na spędzenie kilku dni z bliskimi, wśród harmonii natury i najwyższej jakości smaków. Za to samotny wieczór w drewnianej saunie jest nie tylko cudownym doświadczeniem dla ciała, ale też dla ducha – porządkuje myśli i odstresowuje.

Jeśli przyjaźń, to na całe życie!
Finowie, podobnie jak inne skandynawskie społeczeństwa, postrzegani są przez Polaków jako osoby chłodne i zdystansowane. Jeśli miałaś już przyjemność poznać Skandynawa z krwi i kości, to możesz temu stereotypowi dać tylko prztyczka w nos! Wprawdzie mieszkańcy krainy tysiąca jezior nie należą do wylewnych, ale możesz na nich liczyć w każdej sytuacji. Potrzebujesz pomocy sąsiedzkiej, chcesz się zwierzyć, a może jesteś autostopowiczką na pustkowiu, którą polscy kierowcy ominęliby szerokim łukiem? Fin zawsze Ci pomoże! I możesz być pewna, że jak się z nim zaprzyjaźnisz, to już na całe życie!

finuu

Slow life & slow food = esencja fińskości
Jesteś tym, co jesz – to niby banalne stwierdzenie doskonale odzwierciedla stosunek Finów do jedzenia. Finowie nie lubią się spieszyć, pragną żyć w harmonii, dlatego próżno na ich stołach szukać fast foodów czy przekąsek jedzonych w biegu. Fińskie posiłki to prawdziwa celebracja! Jadalnię w trakcie śniadania przepełnia zapach świeżo zaparzonej kawy i radosny gwar rodziny zebranej przy wspólnym drewnianym stole. Na talerzach króluje pełnoziarniste pieczywo , które można posmarować Finuu czyli fińskim masłem wzbogaconym olejami z lnianki i rzepaku, pozbawionym konserwantów, barwników i aromatów. A może masz pomysł, co zrobić z takim pieczywem? Połóż na kanapkę kolorowe warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, świeży biały ser albo wyborną wędlinę z zaprzyjaźnionej wędzarni. Ciesz się smakiem śniadania i korzystaj z radosnej atmosfery rodzinnego poranka. Używaj Finuu także do przygotowania aromatycznych obiadów i słodkich ciast. Pieczony łosoś, zapiekane ziemniaki i pełna witamin surówka staną się ulubionym daniem Twoich dzieci, a przyjaciółki, które wpadną do Ciebie z niezapowiedzianą wizytą, będą rozpływały się w zachwytach nad malinowymi muffinami z gorzką czekoladą!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ