PRZEPISY: Nie uwierzysz, co można zrobić z buraka! TOP 6 inspiracji na lato
Zajrzyj, czy znasz zdrowo-słodkie sposoby na buraka
Co zrobić z buraka, a kto z nas nie jadł botwinki lub buraczków z chrzanem? Potrawy z buraków to hity naszej kuchni, dlatego słusznie zyskały miano comfort food – jedzenia, które kojarzyć się ma nam z dzieciństwem. Jemy je, kiedy jest nam smutno. Dziś czerwony burak jest numerem jeden nie tylko w zdrowej, ale i deserowej kuchni. Przekonaj się, jakie słodkości możesz przyrządzić z bordowego warzywa
Krwisty burak w polskiej kuchni jest doceniany zarówno przez wegan jak i mięsolubnych smakoszy.
Liczba przepisów w internecie, książek oraz pomysłów na wyciśnięcie z buraka ostatnich soków jest niezliczona.
Jeśli wpiszemy w wyszukiwarkę przepisy z buraka wyskoczy nam niezliczona liczba pomysłów na wykonanie pysznego i zarazem zdrowego pomysłu na urozmaicenie naszego menu. Oprócz walorów wizualnych czerwony burak ma wiele właściwości, o których być może nie wiesz.
Właściwości buraków:
– Zawiera głównie kwas foliowy i witaminę C.
– Wzmacnia układ krwionośny zapobiega anemii wspomaga leczenie białaczki, dzięki spożywaniu ich wolniej się starzejemy.
– Wspierają normowanie poziomu cholesterolu w organizmie, bardzo wskazane jest również aby włączyli je do swojej diety nadciśnieniowcy gdyż obniżają ciśnienie krwi.
– Sok z buraka ma wiele nieocenionych właściwości m.in. wspomaga pozbywanie z naszego organizmu nadmiaru wolnych rodników, które powstają przy nieprawidłowym odżywianiu, momentach stresu, chorobach – ogólnie mówiąc – jeśli nasz styl życia odbiega od zdrowego.
– Pijąc codziennie sok z buraka znacznie dotleniamy mózg a szczególnie obszary odpowiedzialne za procesy poznawcze, takie jak planowanie, pamięć, myślenie oraz podejmowanie decyzji.
– Badania pokazują też, że sok z buraka wpływa korzystnie na poprawę parametrów nasienia u niepłodnych mężczyzn.
Lody buraczane
Przepis autorki tekstu
– 4 zmrożone banany,
– 2 niewielkie buraki
– cytryna
– zamiast cukru można dodać ksylitol wg potrzeb
– maliny, truskawki, poziomki – opcjonalnie
Buraki trzemy na tarce warzywnej lub wyciskamy w wyciskarce na sorbet, blendujemy z bananami skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dodajemy opcjonalnie maliny, truskawki lub jagody. Powstałą masę wlewamy do pojemniczków na lody i mrozimy. Po około 3 godzinach lody są gotowe do spożycia.
Sok Postrach Pralek
Przepis pochodzi z książki „Superkoktajle dla zdrowia i urody”
– 1 burak
– 2/3 szklanki wiśni
Buraka i wiśnie wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce.
Wiśnie wśród bogactwa antyoksydantów zawierają melatoninę. Regularne spożycie wiśni może pomóc uregulować naturalny cykl aktywności organizmu i podnieść wydajność snu.
Proteinowe brownie z buraka przepis
Sok Ostry Burak
Przepis pochodzi z książki „Superkoktajle dla zdrowia i urody”
– 1 burak
– 1 jabłko
– świeży imbir (ok. 1–2 cm)
Buraka, jabłko i imbir wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce.
Buraki powinny być szczególnie ważne w diecie mięsożerców, ponieważ niwelują nadmiar homocysteiny (aminokwasu powstałego w wyniku trawienia białek) przyczyniającej się do
rozwoju miażdżycy.
Koktajl z malinami, burakami i kakao przepis
Sok Czerwone Mango
Przepis pochodzi z książki „Superkoktajle dla zdrowia i urody”
– 2 marchewki
– 1 mały burak
– mango
– ½ szklanki wody
Marchewkę, buraka, mango i sałatę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce.
Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i dodajemy ją do koktajlu. Mieszamy.
Superkoktajle dla zdrowia i urody to kolejna książka Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr. Autorka 9 książek o zdrowym i mądrym odżywianiu zaprasza czytelników tym razem do świata Superkoktaili. Jako psychodietetyk i dietetyk kliniczny od dawna praktykuje i dzieli się wiedzą z obszaru zdrowego odżywiania i stylu życia. Cudownie prosta najnowsza książka (np. zmiksuj pęczek natki pietruszki z jedną gruszką i połową szklanki wody i gotowe), kolorowa, apetyczna, w sam raz na wiosnę i lato.
Opracowała Barbara Mazur