Saturday, December 14, 2024
Home / Kuchnia  / 9 razy deser – Przepis nr 5 boska beza z truskawkami

9 razy deser – Przepis nr 5 boska beza z truskawkami

Katarzyna Guzik z bloga Gotowanie cieszy poleca boską bezę z truskawkami z bloga Kuchnia na wzgórzu kuchnianawzgorzu.pl.

Boska beza z truskawakami / fot. Kuchnianawzgórzu

Boska beza z truskawakami / fot. Kuchnianawzgórzu

Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Państwem przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.

Katarzyna Guzik z bloga Gotowanie cieszy poleca

boską bezę z truskawkami z bloga Kuchnia na wzgórzu kuchnianawzgorzu.pl

Boska beza z truskawakami / fot. Kuchnianawzgórzu

Boska beza z truskawakami / fot. Kuchnianawzgórzu

Składniki: 4 białka jaj, 150 gram cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej, szczypta soli, 20 dkg truskawek.

Przygotowanie: Białka schłodzić w lodówce, potem ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, aż beza stanie się lśniąca. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałą masę rozłożyć na papierze do pieczenia, np. w postaci dwóch prostokątnych placków. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C i piec przez godzinę. Po wyjęciu schłodzić i ułożyć na niej połówki umytych i odsączonych truskawek. Pod truskawki można położyć warstwę ubitej śmietany, ale to już będzie zdecydowanie cięższy deser. Podawać szybko, bo beza nasiąka sokiem z truskawek i robi się kleista.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ