9 razy deser – Przepis nr 5 boska beza z truskawkami
Katarzyna Guzik z bloga Gotowanie cieszy poleca boską bezę z truskawkami z bloga Kuchnia na wzgórzu kuchnianawzgorzu.pl.
Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Państwem przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.
Katarzyna Guzik z bloga Gotowanie cieszy poleca
boską bezę z truskawkami z bloga Kuchnia na wzgórzu kuchnianawzgorzu.pl
Składniki: 4 białka jaj, 150 gram cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej, szczypta soli, 20 dkg truskawek.
Przygotowanie: Białka schłodzić w lodówce, potem ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, aż beza stanie się lśniąca. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałą masę rozłożyć na papierze do pieczenia, np. w postaci dwóch prostokątnych placków. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C i piec przez godzinę. Po wyjęciu schłodzić i ułożyć na niej połówki umytych i odsączonych truskawek. Pod truskawki można położyć warstwę ubitej śmietany, ale to już będzie zdecydowanie cięższy deser. Podawać szybko, bo beza nasiąka sokiem z truskawek i robi się kleista.